Rezervler Azaldı, TL'de Rekor Değer Kaybı Yaşandı: Grafiklerle Türkiye Ekonomisinin 2020 Yılı Performansı

Türkiye ekonomisi dünyanın birçok ülkesinin ekonomisi gibi, salgın felaketi nedeniyle oldukça zorlu bir yıl geçirdi.

Türk ekonomisi ikinci çeyrekte daralma yaşadı

Euronews'ten Faruk Can'ın haberinde Türk ekonomisinin 2020 gidişatı grafiklerle anlatıldı.

İlk Covid-19 vakasının mart ayında görülmesinin ardından birinci çeyrekte yüzde 4,5 büyüyen Türk ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 9 oranında daraldı. Salgının ilk şokunun atlatılmasının ardından ekonomik aktivite hız kazandı ve milli gelir temmuz, ağustos ve eylül aylarında yüzde 6,7 oranında büyüdü.

Faiz 8,25'e kadar çekildi, Kasım ayında ise 15 puana getirildi

Birinci çeyrekteki büyümeye rağmen azalma eğiliminde olan enflasyon koronavirüs salgınının ağır olarak hissedildiği mayıs ayından sonra ekonomik daralmaya rağmen yükselişe geçti. Tüketici fiyat endeksi kasım ayında yıllık bazda yüzde 14,03'e çıkarak yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Merkez bankası ise yıla yüzde 11,25 olarak başlayan gösterge faiz oranını kademeli olarak yüzde 8,25'e kadar çekti. Ağustos ayına kadar gösterge faizlerini bu seviyede tutmaya devam eden merkez bankası faizleri eylül ayında önce yüzde 10,25'e kasım ayında da yüzde 15'e yükseltti. Bu dönemde merkez bankası başkanı ile hazine ve maliye bakanının değişmesi ile yeni ekonomi yönetiminin yaklaşımının da değiştiği görüldü.

Döviz rezervi 78 milyar dolardan 40 milyar dolara geriledi

2020 yılına yaklaşık 78 milyar dolar düzeyinde başlayan merkez bankasının brüt döviz rezervi kasım ayında 40 milyar dolar düzeyine kadar geriledi. Öte yandan altın rezerv ise yıl boyunca artarak 27 milyar dolardan ağustos ayında 45 milyar dolara kadar çıktıktan sonra bir miktar gerileyerek kasım ayında 40 milyar dolar düzeyine indi. Merkez bankasının swap (takas) ile ödünç alınan döviz ve altınlar dahil net rezervleri ise kasım ayı sonu itibariyle 13,73 milyar dolar oldu.

Euro ve Dolar TL karşısında tarihi zirvesini gördü

Yıla 6,67 lira seviyesinde başlayan euro 9 Kasım'da 10,05 lira ile tarihi zirvesini gördükten sonra 9,50 seviyelerine geriledi. Dolar ise yıla 5,96 lira ile başladıktan sonra yine 9 Kasım'da 8,48 ile tarihi zirvesini gördü. Aralık ayı ortaları itibariyle ise dolar 7,80 lira civarında seyrediyor.

İşsizlik oranı sabit kaldı

Türkiye'nin 2020 yılındaki ekonomik performansı ile ilgili diğer önemli gösterge ise işsizlik. Yıla yüzde 13,8 düzeyinde başlayan işsizlik oranı yıl boyunca yüksek seyrini sürdürdü ve eylül ayı itibariyle yüzde 12,7 oldu.

Öte yandan eylül ayında yüzde 24,3 olarak açıklanan genç işsizlik oranı ve yüzde 32,2 olan kayıt dışı çalışanların oranı ise endişe verici istatistikler olarak kayıtlara geçti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Korona Önlemlerini Yine Hiçe Saydılar: Eski Dernek Binasında 25 Kişi Yakalandı
Aldatılan Kocanın İntikamı: Çırılçıplak Soyup İstanbul Sokaklarında Yürüttü
Uğur Şahin Açıkladı! Aşı Mutasyona Uğramış Virüse Karşı da Etkili Olacak mı?

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
22.12.2020

özet: kayınpeder ve damat, bi güzel elimize verdi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ