Zarrab'ı Tutuklatan Savcı: ‘İster Türkiye'de İster ABD'de Olun, Korkmadan İşimizi Yapacağız’

İran asıllı Türk vatandaşı Reza ZarrabABD'de tutuklatan ve bir anda Türkiye'de de tanındık bir isim haline gelen savcı Preet Bharara, Türkiye ile ilgili ilk kez konuştu. Savcı Bharara, 'Ne kadar güçlü, ne kadar zengin olduğunuz ya da hangi bağlantılara sahip olduğunuz önemli değil. Eğer kanunları çiğnediyseniz ve biz bunu ispatlayabiliyorsak, o zaman konuyu adalete taşıyacağımızdan emin olabilirsiniz. İster Türkiye’de, ister ABD’de olsun; biz kimseden korkmadan işimizi yapacağız' dedi. Hükümete yakınlığıyla bilinen bazı gazetelerin kendisi hakkında yazdıklarına da değinen savcı, şimdiye kadar hakkında çok şey yazıldığını, ama 'içlerinde en aptalcasının' Türkiye'deki olduğunu ifade etti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Savcı Bharara, New York Basın Birliği (NYPA) tarafından düzenlenen yıllık konferansa katıldı.

“Kimse hukuktan üstün değil. ABD’de ya da Türkiye’de, hiç kimseden korkmadan işimizi yapacağız” diyen Savcı Bharara, Türkiye’de havuz medyasında kendi hakkındaki iddiaları ise çok sert eleştirdi. Amerikalı Savcı, “Savcılık hayatım boyunca hakkımda çok iddialar gündeme getirildi. Ama hiçbiri Türkiye’de yazılanlar kadar aptalca değildi” dedi. 

Savcının mesajları özetle şöyle: 

“Ne kadar güçlü, ne kadar zengin olduğunuz ya da hangi bağlantılara sahip olduğunuz önemli değil. Eğer kanunları çiğnediyseniz ve biz bunu ispatlayabiliyorsak, o zaman konuyu adalete taşıyacağımızdan emin olabilirsiniz. İster Türkiye’de, ister ABD’de olsun; biz kimseden korkmadan işimizi yapacağız.”

Savcı, Twitter'daki takipçi sayısının artmasına sebep olarak, "Türkiye'de yolsuzluğa karşı gereken önlemin alınmaması" ve insanların "Türkiye'de özgür basına sahip olmadıkları kanaati" olduğunu söyledi

Savcı Bharara, konuşmasında Türkiye’deki basın özgürlüğüne de değinip, bu konuda kendi görüşünü değil, uluslararası örgütlerin verdiği rakamları paylaştı. Bharara ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, aralarında gazeteciler ve çocukların da bulunduğu 1800’den fazla kişiye kendisine hakaret ettikleri gerekçesiyle dava açtığını hatırlattı.

Bharara, şu ifadeleri kullandı: 

'Zarrab’ın tutuklandığı gün Twitter’da 8100 takipçim vardı. Sonraki 4 günde neredeyse tamamen Türk milletinden olmak üzere takipçilerime 270 bin kişi daha eklendi. Bunun sebebi kısmen birçok yerde de bahsettiğimiz o ülkede yolsuzluğa karşı gereken önlemin alınmadığına dair kanaat idi. Bu konuda bir yorumda bulunmayacağım ama böyle bir kanaat var. Bir başka sebep ise yine birçok yerde yayınlandığı üzere oradaki insanların özgür bir basına sahip olmadıkları kanaatinden ötürü, sosyal medyanın özgür ortamına gösterdikleri rağbet idi. 2015 yılında Freedom House, Türkiye’deki basın özgür değil olarak niteledi.'

'Takipçilerim, şiş kebaptan Türk lokumuna kadar her türlü lezzetli Türk yemeğini teklif ediyor'

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Preet Bharara, Türkiye'deki kullanıcıların kendisine ilgi gösterdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

'Türkiye’den pek çok twit alıyorum. Takipçilerim, şiş kebaptan Türk lokumuna kadar her türlü lezzetli Türk yemeğini teklif ediyor. Yakın zamanda Türkçe öğrenmeliyim sanırım…'

“Sadece işimizi yapıyoruz” diyen Savcı, “Bir yabancı, diğer bir yabancının sevgisini ne kadar hak edebilir emin değilim, fakat umarım, ofisimizin temsil ettiği değerler, gerçekten saygıyı hak edecek niteliktedir. Ekip arkadaşlarımızın yapmış olduğu işle gerçekten gurur duyuyorum’ şeklinde konuştu.

'Hakkımda çok şey yazıldı ama en aptalcası buydu'

Savcı, hükümete yakınlığıyla bilinen Star gazetesinin kendisiyle ilgili manşeti hakkında da konuşarak, şunları söyledi:

'Türkiye’deki bazı gazetelerin manşetlerine konu olmuşum. Güya, bu davayı açmamın sebebi, benim, yani Hindistan’ın Pencap eyaletinden çıkmış, New Jersey’de büyümüş ve Manhattan’da ABD Başsavcısı olmuş Preet Bharara’nın Türkiye hükümetini devirmeye azmetmiş bir kişiler tarafından 2.5 milyon dolara satın alınmış olmam. Görev yaptığım sürece hakkımda birçok saçma şey yazıldı fakat burada, hepinize karşı teyit edebilirim ki, içlerinden en aptalcası buydu.'

Artık Türkiye'deki pek çok kişinin de tanıdığı savcı Bharara kimdir?

Reza Zarrab'ı Tutuklatan ABD'li Savcı Preet Bharara Kim?

İran asıllı Türk vatandaşı Reza ZarrabABD'de New York savcısı Preet Bharara tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı. İran'a yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan Zarrab aleyhindeki iddianameyi hazırlayan Bharara, ABD'de adını diplomatları, siyasileri ve 2008 küresel krizinin ardından 100'e yakın bankacıyı soruşturarak duyurmuş bir isim.

Zeynep Gürcanlı - Sözcü140journos ve Onedio

Popüler İçerikler

Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Narin Cinayetinde Yeni Gelişme! Katilin Kim Olduğunu Açıklayan İtirafçı: "Katil, Amca Salim" Dedi
YORUMLAR
09.04.2016

kılıçdaroğlu'dan güzel konuşmuş. yeni chp genel başkanı bharara olmalı

10.04.2016

adamın sempatisi varmış zaten chp ye :)))))

09.04.2016

savcı preet abi biz bu aptallıkları uzun yıllardır çekiyoruz biz ne yapalım ?

10.04.2016

şu tayyor un oğlunu da yakala ulusal kahraman ilan edelim seni.

TÜM YORUMLARI OKU (35)