Reuters Yazdı: Çin Aşısı Hakkındaki Eksik Açıklamalar Güven Zedeliyor

Reuters’a göre, Çin’in Sinovac şirketi tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının virüse karşı ne kadar etkili olduğu hakkında farklı ülkelerde ‘parça parça açıklanan veriler’, aşıya olan güveni zedeliyor.

Henüz faz 3 klinik testleri tamamlanmayan aşı ile ilgili Türkiye'de yayınlan bir araştırmada tedavinin yüzde 91,25 oranında etkili olduğu belirtilmişti. Ancak aynı gün Brezilya'da CoronaVac aşısının yüzde 50 ila 90 oranında etkili olduğunu gösteren bir başka araştırma yayınlandı.

'Aşı sonuçları ülkeye göre farklı olabilir'

Euronews'in Reuters'e dayandırdığı haberine göre, uzmanlar test protokolleri, veri boyutu ve popülasyon farklılığından dolayı aynı aşının farklı sonuçlar verebileceğinin altını çizerken, bugüne kadar CoronaVac için yayınlanan sonuçların bazı karışıklıklara sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Brezilya'da 13 bin kişi üzerinde denenen aşının sonuçlarının açıklanması Sinovac'ın talebi üzerine 3 kez ertelenmişti.

'Türkiye'nin ön raporu yeterli değil'

Habere göre, Türkiye'de bin 322 gönüllü ile yapılan testlerde, ikinci dozun uygulanmasından 14 gün sonra 29 kişinin enfekte olduğu tespit edildi. Aslında yetkililer test sonuçlarını açıklamak için hasta sayısının 40'a ulaşmasını bekliyordu. Ancak acil kullanım izninin çıkması için testlerin ara değerlendirmesi yayınlandı.

Endonezya'da ise durum daha da karışık

Devlete bağlı olan Bio Farma ilk başta aşının etkinliğinin yüzde 97 oranında etkili olduğunu açıkladı daha sonra önleme oranının henüz belirlenemediği ve verilerin tamamının beklenmesi gerektiğini açıkladı.

'Daha fazla gönüllüye ve daha fazla enfekte olmuş hastaya ihtiyacımız var'

Merkezi Güney Kore'de bulunan Uluslararası Aşı Enstitüsü Başkanı Jerome Kim, 'Eğer güven vermek istiyorsanız, Pfizer ve Moderna'nın yaptığı gibi ilk paylaştığınız verilerin sağlam olması gerekiyor. Bu konuda AstaZeneca aynı şekilde başarılı olamadı' dedi.

Türkiye'de yapılan testlerle ilgili Kim, 'Sadece 29 koronavirüs vakasına dayanarak Sinovac aşısının ne kadar etkili olduğunu belirlemek zor. Verilerin daha sağlam olması için daha fazla gönüllüye ve daha fazla enfekte olmuş hastaya ihtiyacımız var' dedi.

Jerome Kim Sinovac'ın aşısı hakkında ise 'İlk çıkan farklı sonuçlarla gelen bilgilere göre Sinovac'tan aynı etkiyi görmemek normal ama ocak ayında yapacakları son sonum belki daha dikkat ilgi çekici olabilir' dedi.

'Çin'in şeffaf bir şekilde verileri açıklaması gerekiyor'

Queensland'ın Griffith Üniversitesi'nde epidemiyolog olan Dicky Budiman, geçmişte ortaya çıkan sorunlardan dolayı Çin'in özellikle aşı konusundaki 'en büyük probleminin şeffaflık olduğunu' vurguladı.

Budiman, 'Dolayısıyla, Çin'in dünyaya aşılarının kalitesini göstermesi çok önemli. Bu da, elbette bilimsel makaleler aracılığıyla dünyaya açıklamaları gereken bir şey.' ifadesini kullandı.

Sinovac yetkilerinden henüz herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü, ülkedeki aşı geliştiricilerinin, 'bilimsel ilkelere ve düzenleyici gerekliliklere bağlı kalarak' ilerleme kaydettiklerini ifade etti.

Çin'de Sinopharm, CanSino Biologics ve Çin Bilimler Akademisi'nden dört aşı faz 3 etabında.

2020'nin Son Kabine Toplantısı Sonrası Erdoğan Açıklamalarda Bulundu: Yüz Yüze Eğitim Arası 15 Şubat'a Uzatıldı
Koronada Bugün: 257 Kişi Hayatını Kaybetti, 15 Bin Yeni Vaka
Suriyeli Sığınmacıların Ortalama Çocuk Sayısı 5: Bir Ayda Nüfus 4 Binin Üzerinde Arttı

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
28.12.2020

Hukumetin icinde oldugu hersey guven zedeliyor.. sadece cin asisi olsa , dogruya yanlis, yanlisa dogru deniyor kimse neyin ne oldugunu bilmiyor

28.12.2020

ulkeler asi meselesini prestij ve guc meselesi haline getirdiler. bu yuzden seffafligin, devletden bagimsiz ozerk kurumlarin bulunmadigi hic bir yerden gelecek sonuclara guven olmaz. ancak baska ulkelerde yapilacak bagimsiz testlerin sonucuna gore bir sey denebilir. su asamada o noktada bir veri yok. bu cin asisi basimizi daha cok agritacak gibi duruyor. 2021 kisinida kurtaramiyacagiz galiba, ayni kabus devam edecek.

28.12.2020

Şimdi aşıyı yaptırmadan sorgulayanlarla dalga geçen, kendini akıllı gören aslanları bilim uğruna denek olarak sahaya alalım lütfen. Buyurun yaptırın efendim, kendinize yaptırın bir sıkıntı çıkmayacağını bizim gözümüze gözümüze sokun :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ