Restoranlar ve Mağazalar Enflasyon Suçunu Kabul Etmedi: "Maliyetler Zorluyor"

Enflasyondaki yükselişle alım gücü düşen vatandaşın fiyat algısı da yerle bir olmuş durumda. Geçen aylarda dışarıda yeme-içme fiyatlarını boykota varan tepkilerde restoranlar ve AVM'lerdeki mağazalar ise fiyatları kendilerinin yükseltmediğini belirtiyor.

Önce giyim sonrasında gıdada yurt dışı fiyatlarının kur farkına karşın Türkiye'den yüksek olması gündemde yerini kaybetmiyor. Bu kez sektör temsilcileri Türkiye'nin neden yurt dışından daha pahalı olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, "Avm ve caddelerde fahiş kira artışları ve "referans fiyat" nedeniyle maliyetler, enflasyonu körüklüyor" dedi.

BloombergHT'nin haberine göre, BMD Başkanı Sinan Öncel, sektördeki fiyat artışlarında yüksek maliyet artışları ve fahiş kira artışı taleplerinin sorun olduğunu belirtti. 

Öncel, AVM ve cadde mağazalarında 6 kata varan kira artış talepleriyle karşılaştıklarını açıkladı. 'Referans fiyat' kaynaklı maliyet artışlarının da enflasyonla mücadelede sorun yarattığını belirtti.

Perakende sektöründe öncelikli sorunun yüksek maliyet artışı olduğunu belirten Öncel, maliyet artışında da ithal girdilere uygulanan ilave gümrük vergileriyle referans fiyat uygulaması ve fahiş kira artışı taleplerinin olduğunu belirtti.

İthal etmek zorunda kaldıkları hammadde ve ara mamullerde, vergilerin ortalamanın üzerinde maliyete neden olduğunu belirten sektör temsilcisi, bitmiş ürünlerde de 'referans fiyat' uygulamasının fiyatlara yansıdığını belirtti. 

Astronomik kira artışlarının da birim maliyette payının yükselmesiyle fiyatların arttığını ve kârlılığı da olumsuz etkilediğini vurgulayan Öncel, 'Ne yazık ki birçok kategoride Avrupa’dan pahalı bir ülke durumuna geldik' dedi.

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, "Artan pahalığının sebebi restoranlar değil" dedi.

TURYİD Başkanı Demirer, son 4 yılda maliyetler yüzünden kâr oranının düştüğünü belirterek, pahalılığın sebebinin restoranlar olmadığını kaydetti.

"Artan pahalığının sebebi restoranlar değil."

Kaya Demirer, kârlarının bir bardak su seviyesine indiğini  söylerken, Ekonomim'in haberine göre, '2020’de 9,35 olan euro bu yıl 34,57 TL. Asgari ücret yüzde 602, yiyecek içecek maliyetleri yüzde 751, enerji yüzde 710 arttı. Matematik belli. Eskiden 100 euroya yediğiniz yemeyi 200 eurodan aşağı yeme şansınız yok. Arada çürük elmalar olabilir ama artan pahalığının sebebi restoranlar değil' dedi.

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
24.05.2024

Giyim tamam bu ülkede çoğu marka yabancı ama Restoranlardaki maaliyet neden EURO üzerinden hesaplanıyor ?? Elektriği mi ithal ediyorsunuz, sunulan yemeklerin malzemeleri mi ithal??? Kirayı ödediğiniz dükkan sahipleri mi yabancı ??? Halden aldığınız çürük domatesleri pürbüzle yakıp tabağa çakıyorsunuz 500 tl'yi allahın uyanıkları sonra bizle alakası yok.. He he benle alakalı bu konu zaten..

24.05.2024

Birde bu hikayenin alkollü mekan kısmı var, daha fena.... Geçen Arnavutköyde kulübeden hallice bi mekandaydım. 1 adet viski bardağında Cin/Tonik fiyatı 715 tl idi. Migros'da 70'lik Gordon Cin 740 tl. Ki mekan sahibi içkileri toptan alıyor, üstüne sponsorluk alıyor yani ona alkolün maaliyeti yok gibi bişey.. Bu arada cin/toniği yapan barmen bardağa sadece tonik koyup, cin diye bağırmış o kadar , öyle yoktu içinde... Ayıp ulan, resmen dolandıcılık.. Mekan sahibi, bırakın çalışanları kira giderini fln, kendi evinin kirasını çocuğunun okul masrafını hanımın kuaförünü fln herseyi katmış maaliyet olarak..

24.05.2024

Boşuna uğraşmayın. Vichy hükümetine günah keçisi lazım. Müritleri zaten saldırmaya yer arıyor. Hızır gibi yetiştiniz imdatlarına.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ