İthal edilen ayçiçeği tohumu için gümrük vergisi oranları yeniden düzenlendi. Ayçiçeği tohumunun Bosna Hersek'ten ithaline gümrük vergisi uygulanmayacak. Karar, 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek.
İthal edilen ayçiçeği tohumu için gümrük vergisi oranları yeniden düzenlendi. Ayçiçeği tohumunun Bosna Hersek'ten ithaline gümrük vergisi uygulanmayacak. Karar, 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek.
Kararla bazı ülkelerden ithal edilen ayçiçeği tohumu için gümrük vergisi oranları yeniden düzenlendi.
Buna göre, Malezya, Güney Kore ve Avrupa Birliği ülkelerinin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden ithal edilen ayçiçeği tohumunda 31 Ocak 2020'ye kadar uygulanacak gümrük vergisi oranı yüzde 20'den 27'ye yükseltildi.
Ürünün Singapur'dan ithalinde bu yıl sonunda kadar yüzde 16,8, 1 Ocak-31 Ocak 2020 tarihlerinde yüzde 13,5 gümrük vergisi alınacak.
BirGün'den Havva Gümüşkaya'ya değerlendirme yapan Orhan Sarıbal, geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı ayçiçeği alım fiyatlarının bir önceki yıla göre daha düşük olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:
'Ayçiçeğinde 2018 yılında 900 bin ton civarında bir ithalat var. 2019 yılındaki ithalat ise şu ana kadar 800 bin tonu geçti. Küspe, ham ayçiçek yağı, ayçiçek tohumu olmak üzere ithal edildi. Bütün organizasyonu ithalat üzerinden organize ediyorlar.
Bakanlığın açıkladığı 2,5 liralık ayçiçeği alım fiyatı geçen yılki fiyattan 80 kuruş aşağıda. Bakanlık ve ilgili kurumlar çiftçiyi zarara uğratacak bir mekanizmayı sürdürüyorlar. Bugün açıklanan kararname ile de bunu açık bir şekilde ispatlamış oldular.
2002’den bu yana AKP iktidarında ayçiçeği, ayçiçeği yağı, küspesi ve ayçiçeği tohumu ithalatı toplam 26 milyon tonu geçti ve 16,1 milyar dolar para verdik.
Bu karar ülke çiftçisini ve ülke halkını dışarıya bağımlı bir hale getirecek.'
tarım ülke de bitti,ama akp en çok oyu kırsal kesimden,çiftçiden almaya devam ediyor.."'Celladına aşık olmuşsa bir millet, İster ezan ister çan dinlet. İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet, Müstehaktır ona her türlü zillet."'
Demek ki ithalatı yapacak olan birinin oğlu yada yeğeni. Acaba kimin ?
bu sene hayvancilikdan cok kisi zarar etti. depolar agzina kadar ithat et ile dolu oldgundan kurban bayraminda etin fiyati neredeyse gecen yilla ayni kaldi ama yem maliyetleri 2 katina yaklasti. hal boyle olunca insanlar hayvanciligi birakiyor. ayni durum aycicegi icinde olacak. sadece bosnaya vergi indirimi yapilmis olabilir ama isi bilenler baska yerden once bosnaya ithal edip, ordan vergisiz ulkeye sokacaktir. keza sirbistanla yapilan et anlasmasinda cok kullanilan bir yol. bu gidisatin sonucu tarimda hayvancilikda hemen her soktorde uretici elini ayagini isten cekiyor, birakiyor, ithalat yapan bir avuc yandas zenginlesirken butun bir ulkenin ekonomisi tarimi yok oluyor.