Resmi Gazete'de Yayımlandı! Karma Eğitim Şartı Kaldırıldı, MEB 'Bu Konuda Çalışmamız Yok' Dedi

Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açılması ve kapanmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikte yapılan değişikliklerle Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezlerinde karma eğitim yapılması şartını kaldırdı. Gerekçe olarak da yargı kararı gösterildi.

Karar Resmi Gazete’de yayımlandı

Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni'nin haberine göre, Resmi Gazete’de yayımlanan 'Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, liselerin açılmasına ilişkin esasların düzenlendiği bölümden 'Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır' maddesi kaldırıldı. Yapılan değişiklikle nüfus ve öğrencinin az olduğu yerleşim yerlerinde düz lise, meslek lisesi ve teknik lisedeki programları tek lisede toplayan çok programlı liselerde kız ve erkek ayrı eğitim yapılmasının önü açıldı.

Gerekçe yargı kararı

MEB ise karma eğitime ilişkin maddenin kaldırılmasının yargı kararı gereğince olduğunu savundu.  MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk’ün genelgesiyle yargının yönetmeliğe ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini duyuran bakanlık kaynakları, “‘Karma eğitim’ ibaresine yönelik yargının yürütmeyi durdurma kararı gereğince düzenleme yapılmıştır” dedi.

'Karma eğitimin kaldırılmasına ait çalışma yok'

Yönetmelikteki madde kaldırılsa da Milli Eğitim Temel Kanunu’nun ‘karma eğitim’ başlığı altındaki 'Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir' maddesini hatırlatan MEB yetkilileri kesinlikle karma eğitimin kaldırılmasına dair bir çalışma olmadığının altını çizdi.

İmam hatiplerin açılması kolaylaştırıldı

İmam hatip lisesi açma şartlarından bu okullar için aranan “geleneksel/görsel sanatlar atölyesi, mûsikî/müzik dersliği bulunması, okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 5 bin veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köyleri ile birlikte en az 10 bin olması” şartı kaldırıldı. Mevcut yönetmelikte ortaokul ve imam hatip ortaokulu açmak için 5. sınıfta en az 20 öğrenci şartı aranırken bu şart da esnetildi. En az 20 ya da toplamda 40 öğrencinin olması durumunda ortaokul ya da imam hatip ortaokulu açılabilmesi değişiklik kapsamında sağlandı.

Pansiyon kapasitesinde de değişiklik yapıldı

Yönetmelik içine öğrencilerin yatılı olarak barınmasına olanak sağlayan pansiyonları da alan MEB , pansiyon açmak için 100 öğrenci kapasitesi olması şartı 50 kız 50 erkek kapasite olması şeklinde değiştirdi. Eski yönetmelikte okul açılmasına ilişkin talep ve raporları nisan ayında isteyen MEB, bu koşulları şubat ayına çekti.

80 öğrenci sayısı 40'a düşürüldü

Yönetmelikte karma eğitim dışında da değişiklikler yapıldı. Daha önce öğrenci sayısı 80’in altında kalan liselerin kapatılmasını öngören yönetmelik değiştirilerek, imam hatiplere sağlanan 40 öğrenci standardı her okula sağlandı. Değişiklikle kapatılma şartları toplam öğrenci sayısının okul öncesi ve ilkokullarda 10, ortaokullarda, imam hatip ortaokullarında ve yatılı bölge ortaokulları ile ortaöğretim kurumlarında 40’ın altına düşmesi olarak düzenlendi.

Değişiklikle yıllar boyunca taşımalı eğitime geçileceği söylemiyle kapatılan köy okullarına da kapı aralandı

Bu kapsamda “ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin tamamının çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri” durumunda ilkokul 1-4. sınıflarda öğrenci sayısının toplamda en az 8 olması ve valilikçe gerekli görülmesi halinde Bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanması yönetmeliğe dahil edildi.

Ayrıca toplam nüfusu 200 binin altında olan illerde nüfus şartı aranmaksızın il merkezinde bir rehberlik ve araştırma merkezi açılması da yönetmeliğe eklendi.

Bunun dışında rehberlik ve araştırma merkezi açılabilmesi için yerleşim birimi nüfusunun 200 binden az olmaması ya da yerleşim birimi ile hizmet verilecek en yakın rehberlik ve araştırma merkezi arasındaki mesafenin 150 kilometreden fazla olması halinde ise yerleşim birimi nüfusunun 100 binden az olmaması şartı getirildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan konuya ilişkin açıklama: 'Bazı okullarda kız, erkek ayrımı oluşacak.'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Kalın karma eğitime ilişkin şu ifadeleri kullandı:

'Karma eğitim olduğu gibi devam edecek. Bu iddialar doğru değil. Belli okullarda kız, erkek ayrımı ile oluşacak okullarla ilgili bir karar da var ortada. Hiç kimse, hiçbir veliye bir şey empoze etmiyor.'

Yönetmelikte yapılan karma eğitim değişikliği sosyal medyanın da gündeminde...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
11.09.2018

Bu bakan da fos çıktı. Hasan Ali Yücel'i mezarından kaldırıp yeniden Milli Eğitim Bakanı yapma şansımız var mı ?

11.09.2018

arabistan loading...

11.09.2018

adım adım geliyor. önce yasayı kaldırırlar. arkasından yobaz şehirlerde halkın isteğiyle erkek kız ayrı okullar açılır. tepkiler gelince '' ben çocuğumu böyle okutacam sana ne'' derler. sonra şehirden şehire yaygınlaşır. daha uç noktalar artık normalleşir. kimse tepki gösteremez yoksa hemen ''vatan hayini dinsiz ataiz pkklı'' ilan ederler.

11.09.2018

yeni bakan için malum kesimi seven ve sevmeyen pek çok kişi "eğitimci, vizyon sahibi vs vs" diyolardı. noldu peki?

11.09.2018

Bence de

TÜM YORUMLARI OKU (81)