Ekonomik Durgunluk Kapıda: Öğrenci Kredisi Ödemeleri Yaklaşırken Tüketiciler Masraflarda Kısıntıya Gidebilir

Amerika Birleşik Devletleri'nin pandemi başlangıcında ödeme sürelerini uzattığı öğrenci kredisi borçları geri dönüyor! Son üç yıldır tasarrufa giden ve rahat bir nefes alan borçlular borç affı olmayacağı haberi üzerine sıkıntıya girmiş durumda. Ekim ayında başlayacak olan ödemeleri beklerken halihazırda var olan resesyon riskinin de artacağı öngörülüyor. Oxford Economics'den uzmanların açıklamalarına göre önümüzdeki aylarda tüketici harcamalarının 100 milyar dolar kadar düşeceği tahmin ediliyor... Detaylar için buyurun! 👇

Uzun zamandır enflasyondan mustarip olan Amerika Birleşik Devletleri, son aylarda ekonomik durgunluk riski ile karşı karşıya.

Önümüzdeki Ekim ayında geri dönecek olan öğrenci kredisi ödemelerinin ise bu durumu tetikleyeceği düşünülüyor. Ödemelerin ABD vatandaşları üzerinde yaratacağı baskının tüketiciyi masraf kısmaya iteceği tahmin ediliyor.

Oxford Economics'in açıklamalarına göre ABD'de gayri safi milli hasıla 2023 yılında yüzde 0.1, 2024 yılında ise yüzde 0.3 oranında düşecek.

GSMH'deki bu düşüş yaşanması beklenen resesyonu ise daha da derinleştirecek.

2020 yılının Mart ayından itibaren ödemeleri ertelenen öğrenci kredilerinin geri dönecek olması da ABD vatandaşlarını ek olarak sıkıntıya sokacak.

Enflasyonun tavan yaptığı bu dönemlerde barınma masrafları artarken bir Amerikan vatandaşının aylık ortalama fatura giderleri de 400 dolar olarak hesaplanıyor. Özellikle borçlular için bu durum baskıyı arttırıyor; dolayısıyla uzmanlar tüketicilerin masraf kısarak ve tasarrufa giderek bu dönemi atlatmak isteyeceğini öngörüyor.

Ayrıca Temmuz ayında Joe Biden'ın borç affı planını geçersiz kılan Yargıtay kararı da bütçesini buna göre ayarlayan vatandaşın hesaplarını alt üst etmiş durumda.

Pandemi başladığında yaklaşık 20 milyon borçlu ödeme süresini uzatma yoluna gidince aylık yaklaşık 7.5 milyar dolarlık bir tasarruf söz konusu olmuştu. Ertelenen bu borçlara yeni mezunların da eklendiği bu dönemde ise toplam borcun 9 milyar dolar kadar olacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar bu durumda yılın dördüncü çeyreğinde tüketici harcamalarının aynı miktarda azalacağını düşünüyor.

Resesyona sebep olması beklenen tüm bu faktörlere rağmen uzatılan ödeme süreleri ile beraber hanehalkı tasarruflarının artmasının hasarı hafifleteceği de ihtimaller arasında.

ABD Merkez Bankası'ndan alınan verilere göre 2022 yılının ikinci çeyreğinde borçluların tasarrufları toplu olarak 87 milyar doları bulmuşken bu yılkilerle beraber toplam tasarrufun 110 milyar doları aşmış olacağı tahmin ediliyor.

Dolayısıyla ABD vatandaşlarının yapmış oldukları birikim, tüketici harcamalarını kısma konusunda hafifletici etkiye sahip olabilir. Yine de uzmanlar resesyona karşı hazırlıklı olunması konusunda uyarılara devam ediyor.

Peki bu konuda siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum. 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Avrupa ve ABD'de Resesyonun Ayak Sesleri Yükseliyor: PMI Öncü Veriler Pandemiye Geri Döndü!
Ekonomik Durgunluk Dönemlerinde Girişimlere Yatırım Bulmak İçin Yapılabilecek 8 Şey
Gördüğümüz Anda Hemen Kredi Çekme İsteği Uyandıran 13 Şey

Popüler İçerikler

Tabii'nin Çok Konuşulan Dizisi Gassal Hakkında Tartışmalar Bitmiyor
İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Prostat Kanseri Teşhisi Kondu
Beşiktaş Rekor Fiyata Aldığı Al Musrati'yi Zararına Satmaya Karar Verdi