Resesyon, Enflasyonu Yener mi? Borsalarda Oynaklık Artarken, Altın, Petrol ve Dolar Netleşmeye Çalışıyor

Piyasalarda iki ana madde olan enflasyon ve resesyonda, merkez bankaları agresifleşmeye başlayınca resesyon fiyatlamaları enflasyonun önüne geçmeye başladı. 2022'nin ilk yarısı bu hafta tamamlanırken, portföy yönetimlerinde pozisyon değişiklikleri dolayısıyla oynaklığın artması bekleniyor. Ekonomik verilerin de ışığında fiyatlamaların zorlaştığı görülüyor.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,09 oranında 2,34 puan artışla 2.492,58 puandan açılış yaptı

Dün satışların ağırlıkta olduğu görülen BIST 100 endeksi günü yüzde 1,54 oranında düşüşle 2.490,24 puandan tamamlarken, akşam saatlerinde İspanya'dan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg eşliğinde İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım için Türkiye ile mutabakata varıldığı haberleri geldi. VİOP'ta akşam seansında bu gerginliği sona ermesi ile haziran vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontratın yaklaşık yüzde 0,5 oranında yükseldiği görüldü.

BIST 100 endeksi gün sonunda hızlanan satışlarla günü yüzde 3,54 oranında 88,27 puan düşüşle 2.401,96 puandan tamamladı. İşlem hacmi 32,9 milyar TL olarak gerçekleşirken, Powell ve Lagarde'ın açıklamalarının piyasada satışlarda etkili olduğu görüldü. ABD'nin büyüme verisinde görülen daralma ile 'resesyon sinyalleri güçleniyor mu?' sorusu soruldu.

Dün Wall Street'te endeksler bankaların stres testinde olumlu sonuçlar eşliğinde güne pozitif başlarken, tüketici güven endeksinde görülen seviyelerin resesyona işaret etmesi ile günü düşüşlerle tamamladı.

S&P 500 endeksi yüzde 2,01, Nasdaq endeksi yüzde 2,98 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,56 değer kaybetti. ABD'de vadeli işlemlerde gün sınırlı yükselişle başlarken, Wall Street açılışı öncesinde pozitife dönmüştü. Katıldıkları bir panelde konuşan Powell'ın, 'Enflasyonu aşağı çekme süreci, bazı acılar içerecek' ile Lagarde'ın 'Enflasyon beklentileri öncekine oranla çok yüksek. Düşük enflasyon ortamına dönmek olası değil' açıklamaları piyasalarda endişelere neden oldu. 

Rusya'ya karşı yaptırımlar genişlemeye devam ederken, altın ithalatına da yasak getirildi.

Avrupa borsaları dün günü pozitif tamamlarken, bugün düşüş görüldü.

Asya borsaları yine ABD'ye paralel satış ağırlıklı seyrini izledi. Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,09 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,80 oranında değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,8 oranında düşüşle günü tamamladı.

Dolar/TL dün bankalararası piyasada günü yüzde 0,7 artışla 16,6747'den tamamlarken, bugün de düne göre yatay sınırlı negatif bir seyir izledi. 16,67'den işlem görürken, euro/TL ise 17,53 seviyesinden karşılık buldu

Tahvil piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, varlıklarda getiri eğrilerindeki dönüş sonrası yatırımcılar temkinli olmaları konusunda uyarılıyor. Fiyatlamalarda ise Fed'in temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, bu ihtimalde bir gerileme görülüyor. Bugün ECB Lagarde'ın da açıklamaları izlenmeye devam edecek.

Dolar/yen paritesi ise sabah saatlerinde 136,2 seviyesine çıkarak son 24 yılın zirvesinin hemen altında dengelendi. BoJ'un 10 yıllık tahvil faizinde getiri hedefi olan yüzde 0,25 seviyesinde ise ısrarcı olmayabileceği beklentisi belirsizlik yaratıyor.

Gün sonunda TL karşısında dolar 16,64, euro 17,43 seviyesinden, euro/dolar paritesi de 1,046 seviyesinden karşılık buldu. 

Altın tarafında da enflasyon mu resesyon mu belirsizliği sürüyor

Fed yetkililerinden gelen sıkılaşmaya karşın resesyon ihtimalinin düşük görüldüğü açıklamaları yatay seyre neden olurken, faiz baskısıyla ons altın gerilemesinde 3. ayında bulunuyor 

Resesyon endişeleri güvenli liman için talep oluşturmaya devam etse de, yetkililer yumuşak iniş için umut vermeye devam ediyor. 

Gram altında da ons ve dolar etkisiyle gerileme sürerken, sabah saatlerinde 975 liradan karşılık buldu.

Gün sonunda ons altın 1.818 dolara gerilerken, gram altın ise 973 liradan işlem gördü.   

Petrol fiyatları 3 günlük rallinin ardan bu sabah geriledi

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 3 günlük rallinin ardından bu sabah bir miktar geriledi. Ancak Suudi Arabistan, BAE gibi üreticilerin arzı artırmak için sınırlı alanları olduğu değerlendirmeleri fiyatlardaki gerilemenin de sınırlı kalmasına yol açıyor. 

OPEC+'nın üzerinde anlaşılan arz miktarının 500 bin varil/gün altında kalan bir üretim yaptığına yönelik raporlarda petrol fiyatlarındaki aşağı hareketi yavaşlatıyor. 

Bu sabah ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı düne göre 79 cent düşüşle 117,19 dolar seviyesinde. NYMEX'de de Batı Teksas petrolü 51 cent düşüşle 111,25 dolara/varile geriledi.

Gün içinde 116 doların üzerini gören Brent petrol varili gün sonunda 114 dolardan karşılık buldu.  

Analistler, 118,25 dolar/varil direncine takıldığına işaret ettikleri Brent petrolünde fiyatın 116,11 dolar desteğine kadar gerilemesini bekliyorlar, buranın kırılması halinde 114 dolara kadar geri çekilme olabileceğini vurguluyorlar.

Arz sıkışıklığına ilişkin yeni haberler gelmesi ve 118,25 doların geçilmesi halinde ise Brent petrolünde yeni hedef 125,20 dolar/varil olacak.

Demir cevheri, piyasalar Çin'in Covid direktiflerini tartarken yön bulmaya çalışıyor

Dalian'da demir cevheri vadeli işlemleri bugün kazançlarını dördüncü güne taşıdı, ancak Singapur'da fiyatlar iki günlük bir rallinin ardından geri çekildi. Çin'in Covid-19 direktiflerinin dikkate değer değişiklikler konusunda ılımlı bir iyimserliği gösterdiği belirtiliyor.

Singapur Borsası'nda Temmuz vadeli demir cevheri, %1,4 düşerek 122,50 dolar/tona geriledi.

Dalian Emtia Borsası'nda, Eylül vadeli demir cevheri, seansın başında 819 yuan ile 20 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra sabah işlemlerini %1,9 artışla 800,50 yuan/tondan (119,41 dolar) kapattı.

Analistler Çin'in Covid önlemlerini gevşetmesine atıfta bulunarak önleme stratejisinde temel bir değişiklik olmaksızın, faaliyetteki son toparlanmanın kırılgan olmaya devam ettiğini belirtti.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %1,3 artarken, sıcak haddelenmiş rulo %1,1 arttı. Paslanmaz çelik %1,1 düştü.

Dalian'da koklaşabilir kömür %4,9'a yükselerek 20 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, kok %0,9 artışla altıncı günde de yükseldi.

Bakır fiyatları, ekonomik yavaşlama endişelerinin tetiklenmesiyle geriledi

Bakır fiyatları, kötümser ABD tüketici güven verileri ve hızlı faiz artışı beklentilerinin küresel ekonomik yavaşlama korkularını körüklemesi ile geriledi.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, TSİ 07.21'de %0,5 düşüşle 8.385 dolar/tona geriledi. Bakır geçen hafta 8.122,50 dolar/ton ile Şubat 2021'den beri en düşük seviyesine ulaşmıştı.

Shanghai'de Ağustos ayı bakır kontratı, gün ortasında %1,1 düşüşle 63.390 yuan/tondan (9.458 dolar) işlem gördü. 

LME'de alüminyum %0,4 düşerek 2.482 dolar/tondan, çinko %0,5 artarak 3.351 dolar/tondan ve kurşun %0,5 düşerek 1.960,50 dolar/tondan işlem gördü. 

Analistler, temel metaller kompleksinin, Çin'in Covid kapanmaları ve para politikasının sıkılaştırılmasına ilişkin daha geniş makro endişeler ve büyüme korkuları nedeniyle zorlu bir talep görünümü kaynaklı baskı altında kaldığını ifade ediyor.

Ancak analistlere göre kompleksin mikro temellerinin geniş ölçüde destekleyici olmaya devam ettiği kaydediliyor.

ShFE'de alüminyum %0,1, çinko %0,6, nikel %1,3, kurşun %0,5 ve kalay %5,1 geriledi.

Ruble, ABD doları ve euro karşısında güçlenmeye devam ediyor

Rus rublesi, ABD doları ve euro karşısında güçlenmeye devam ediyor.

Moskova Borsası'nda gerçekleşen işlemlerde ruble, ABD doları karşısında Mayıs 2015'ten bu yana ilk kez 50,47 seviyesine kadar güçlendi. 

Ruble, euro karşısında da Nisan 2015'ten bu yana ilk kez 53 seviyesini gördü.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yeni Bölümü Öncesi Bomba Açıklamalar: Kızılcık Şerbeti’nin Nilay’ından Final İçin Olay Sözler
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi