Reşat Altını Neden Yeniden Basıldı? Kuyumculardan 'Atatürk Rahatsızlığı' İddiası

104 yıl sonra Reşat Altını yeniden basıldı. Darphane ve Damga Matbaası, Osmanlı’dan kalma Reşat Altını basarak piyasaya sürdü. Bu hamlenin Cumhuriyet Altını’nın piyasadaki hakimiyetini kırmak için yapıldığı iddia edildi.

Darphane ve Damga Matbaası, 1909-1918 yıllarında Osmanlı döneminden kalma tarihi Reşat Altını'nın taklidini 104 yıl sonra yeniden bastı. Bu girişimin arka planında Atatürk portreli Cumhuriyet Altınlarının piyasadaki hakimiyetini kırmak olduğu iddia edildi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Cumhuriyet Altınlarına karşı ‘Osmanlı' alternatifi yaratmak için Reşat Altını'nın taklidinin basıldığını savunan kuyumcular, bu yolla üzerinde Atatürk olmayan altınların belirli bir kesime sunulacağını söylediler. Kuyumcular, Reşat Altını'nın taklidinin piyasada bol miktarda dolaştığını, yeni kararla devletin de bir anlamda taklitçi konumuna düşürüldüğünü ifade ettiler. 

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, Osmanlı Padişahı Sultan Reşat'ın tahta çıkışını simgeleyen Reşat Altını, halktan gelen talep üzerine 22 ayar olarak 5 farklı gramajda basmaya başladıklarını bildirdi.

"Helal altın"

Kuyumcular, kararı şöyle değerlendirdi: 

“Ülkemizde öyle bir kesim var ki isminden ve üzerindeki Atatürk portresinden dolayı Cumhuriyet Altını almak istemiyor. Hatta kuyumculuk sektörüyle ilgili bir toplantıda, eski bir bakan, Atatürk portreli Cumhuriyet Altını için herkesin içinde ‘kelle' deme cüretini bile gösterdi. Cumhuriyet Altını'na soğuk bakan bu kesime şimdi Reşat Altını sunulacak. O kesim için bir anlamda ‘helal altın' piyasaya sürülmüş olacak.”

Cumhuriyet ve Reşat altını

Reşat Altını, 1909-1918 tarihleri arasında tahtta kalan Osmanlı padişahı Sultan 5. Mehmet Reşat döneminde basılmış altın paradır. Ön yüzünde Sultan 5. Reşat'ın tuğrası bulunan Reşat Altını'nın arka yüzünde ise İstanbul'da basıldığını belirten ‘Azze nasruhu duribe fi Konstantiniyye' yazısı ve Mehmet Reşat'ın tahta çıktığı Rumi 1327 tarihi yer alır. 

Reşat Altını, Sultan 5. Reşat döneminden sonra hiç basılmamıştır. Bir diğer adı Ata Altın olan Cumhuriyet Altını ise TC Darphanesi'nce basılan bir altın para türüdür. Bir yüzünde “Türkiye Cumhuriyeti” ile kuruluş yılı olan 1923 yazarken diğer yüzünde “Hâkimiyet Milletindir”, “Ankara” yazıları ve ortasında Atatürk portresi bulunur.

'Cumhuriyet altınına rakip olamaz'

Kuyumcular, piyasada farklı ayarlarda çok sayıda taklit Reşat Altını bulunduğunu, devletin taklit altınla yeterince mücadele edememesi nedeniyle kendi içinde bir piyasasının bile oluştuğunu söylediler. 

Taklidi önleyemeyen devletin sonunda kendisinin taklit altın bastığını ifade eden kuyumcular, Reşat Altını'nın Cumhuriyet Altınlarına rakip olamayacağını, simgesel düzeyde kalacağını ifade ettiler.

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
09.07.2022

Atatürkten kim rahatsız oluyorsa or*spu çocuğudur!

09.07.2022

Herif anasının heykelini Zürafa sokağa diktirmek gibi yaratıcı bir küfre maruz kalacak kadar fetiş. Finansal köle misali yani.

09.07.2022

gereksiz olmuş. atatürk düşmanı olan kesim söz konusu kazanç olduğunda karısını kızını bile satar zaten.

09.07.2022

Çağdaşiz diyerek karısini kızini internette ifşa eden CHP zihniyetidir muhafazakar kesim çarşaf giydirir genellikle ters söyledin galiba

09.07.2022

reşat altın konusunda hükümetin bok yemesi olduğunu düşünmüyorum, 29 senedir kuyumcuyum,atölyelerde basılan ayarı belli olmayan reşatlar kuyumcununda müşterininde başına bela oldu, aslında 30 sene önce yapılması gereken bişeydi. atatürk figüründen rahatsızlıkta şöyle; muhafazakar kesim üzerinde atatürk değil, herhangi bir insan resmi olmasını istemiyor, tabi tırnak içinde söylüyorum "atatürk ten rahatsız olanın aq"

09.07.2022

Baya baya Atatürk den rahatsızlar her fırsatta da söylüyorlar

TÜM YORUMLARI OKU (37)