İtalya'da, geçen hafta sonu Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun önünde yemin ederek göreve başlayan Matteo Renzi liderliğindeki geniş çaplı koalisyon hükümeti, Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu aldı
ROMA - Parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu'nda dün yapılan oylamada güvenoyu alan Matteo Renzi ve kabinesi, bugün de parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde güvenoyu sınavından geçti.
630 sandalyeli meclisteki oylamaya 599 milletvekili katılırken, 220'ye karşılık 378 oyla Renzi Hükümetine güvenoyu çıktı. Oylamada, bir vekil ise oy vermedi.
Güvenoylamasında, koalisyon ortakları Demokrat Parti, Yeni Merkez Sağ, Sivil Seçim Partileri lehte oy kullanırken, Forza Italia, Kuzey Birliği, Sol-Ekoloji ve Özgürlük Partileri ise aleyhte oy kullandı.
Güvenoylamasından önce konuşan Başbakan Renzi, hükümeti üzerinde yapılan 57 konuşmaya cevap veren bir konuşma yaptı. 39 yaşındaki genç lider, yüzde 12,6'yı bulan işsizlik sayısının sadece sayısal bir veri olmadığına dikkati çekerek, 'Ülkenin normatik yapısı ile ekonomik sisteminde yapılacak yürekli reformlarla buna cevap verilebilir' dedi.
Renzi, hükümetlerinin hiçbir mazeretinin olamayacağının altını çizerek, İtalya için en güzel sayfalarının halen yazılması gerektiğini belirtti. Genç lider, ülkesinin temmuz ayında üstleneceği Avrupa Birliği dönem başkanlığını da 'Muazzam bir fırsat' olarak niteledi.
Eski liderlere alkış
Bu arada, geçen sene Renzi'yi partinin genel sekreterlik seçiminde yenerek başbakan adayı olan ancak Şubat 2013'teki seçimlerin ardından koalisyon hükümeti fikrine yanaşmaması nedeniyle istifa etmek durumunda kalan Demokrat Parti'nin eski lideri Pier Luigi Bersani, yılbaşında geçirdiği beyin kanamasının ardından ilk kez meclise geldi. Bersani, geliş nedenini Renzi'nin desteğini çektiği eski başbakan Enrico Letta'ya destek vermek için olduğunu söyledi.
Bersani'yi, eski rakibi Başbakan Renzi, genel kurul girişinde karşıladı.
Bersani'nin ardından genel kurula gelen eski Başbakan Enrico Letta da uzun süre alkışlandı. Renzi'nin parti içindeki muhalifleri olan Letta ile Bersani'nin kucaklaşması ve uzun süre alkışlandıkları görüldü.
Öte yandan, parlamentoda sandalye sayısı bakımından ikinci parti konumundaki Silvio Berlusconi'nin liderliğini yaptığı Forza Italia partisi meclis grup başkanvekili Renato Brunetta, Renzi Hükümetinin bir an önce reformları yaparak, seçime gitmesi gerektiğini savundu.
Sandalye sayısı bakımından üçüncü parti konumundaki 5 Yıldız Hareketi'nin lideri Beppe Grillo, Renzi'nin birtakım lobilerin getirdiği bir başbakan olduğunu öne sürdü.