Renault'da 9 Madde Üzerinde Uzlaşma Sağlandı, İşçiler İşbaşı Yaptı

Bursa'daki, OYAK Renault fabrikasında ücretlerinin iyileştirilmesi ve sendika seçim haklarının sağlanması amacıyla işçilerin 15 Mayıs'ta üretimi durdurarak başlattıkları eylem bu sabah sona erdi. Dün gece patron temsicileriyle işçi temsilcileri arasında yapılan görüşme sonucunda 9 maddelik protokol üzerinde anlaşma sağlandı.

Renault işçileri 10 günü aşkın süredir eylemdeydi.

Evrensel'de yer alan habere göre anlaşmaya varılan protokol maddeleri şöyle:

  • 1- Kimse işten atılmayacak

  • 2- İşçiler aleyhine yapılan şikayetten vazgeçilecek

  • 3- Tüm çalışanların sendikal özgürlükleri tanınacak

  • 4- Son toplu iş sözleşmeleri ve çalışanların konuyla ilgili talepleri ile kıdem ve saat ücretleri dikkate alınarak bir ay içinde iyileştirme amacıyla analiz yapılacaktır. Düşük aylık ücret alanlara daha yüksek ve yüksek aylık ücret alanlara daha düşük prim olmak üzere ayrıştırılma yapılacaktır ve iç kategorizasyon sistemindeki geçişleri hızlandırma üzerine çalışılacaktır.

  • 5- 4 NO’lu madde kapsamında yapılacak iyileştirmelere mahsuben 1 hafta içerisinde tüm çalışanlara bin lira avans ödemesi yapılacak.

  • 6- Her yıl sonunda çalışanlara kalite işgüvenliği ve üretim adetleri hedeflerine bağlı olarak performans primi verilecek olup prim miktarı asgari net 600 TL olacaktır.

  • 7- İşyerinde çalışan ancak mevcut toplu iş sözleşmesinde dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanan sendikasız işçilerin serbestçe sözcü seçmeleri halinde, yasal mevzuat çerçevesinde seçilen sözcüler, işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap kabul edilecekler ve mevcut sözcüler seçime kadar işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap olacaklardır.

  • 8- Banka maaş ödemeleri promosyonu olarak çalışanlara net 480 TL prim ödenecek.

  • 9- Oyak Renault süreç içerisinde yaşadığı zararla ilgili çalışanlardan hiçbir talepte bulunmayacak. Aynı şekilde çalışanlar da süreçle ilgili Oyak Renault’dan şikayetçi olmayacak.

Referanduma itiraz

Fabrika dışında beklemeye devam eden işçiler, sunulan son önerinin ardından işe başlayıp başlamama kararı için kurulan sandıklara ise ilgi göstermedi. İşe başlamak isteyenlerin 'Evet', istenilen talepler gerçekleşinceye kadar çalışmak istemeyenlerin ise 'Hayır' şeklinde oy kullanması istenen oylamaya sadece 50 işçi katıldı. Binlerce işçinin direnişte olduğu fabrikada işçiler ve işçi temsilcileri, “Biz kopmak için mi bu direnişe başladık. Bu seçim nereden çıktı. Biz hakkımızı almak için buradayız, işe girmek için 'Evet' diyerek işe başlayanlara hakkımızı helal etmiyoruz. 12 gündür 'ölmek var dönmek yok' diye bağırıyoruz. Üç dakikada kurulan seçim sandığına mahkum ediliyoruz' diye oylamaya itiraz etti. Tepkilerin artması üzerine oylama iptal edildi.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Antakya Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Skandal Karar: "Kız Öğrenciler Ön Koltukta Oturtulmasın!"