Reklam mı, Değil mi? Gaye Su Akyol'un Dünya Çapında Ses Getiren Başarısı Tartışmaların Odak Noktası Haline Geldi

PR ve reklam mı, yoksa gerçek başarı mı?

Gaye Su Akyol, ülkemizin en popüler şarkıcısı olmayabilir; ancak dünyada tanınırlık anlamında bu dönemde belki de en ünlü isim.

Kendisinin ismini New York Times'tan BBC'ye pek çok saygın medya kuruluşunda görebilirsiniz. Müzik efsanesi Iggy Pop, BBC Radio'daki programında kendisinden övgüyle bahsedip bir şarkısını çalmıştı. Kısacası dünya alternatif müzik sahnesine adını yazdırmayı başarmış bir isim.

Dünyada övgüler toplarken ülkemizde müziğini sık sık küçümseyenler yüzünden adı genellikle Twitter kavgalarıyla anılıyor.

Twitter'ı aktif şekilde kullanan müzisyen, kendisine yönelik ardı arkası kesilmeyen eleştirilere cevabını kendi üslubuyla verdiği için müziğini dinlemeyenlerin bile dikkatini çekmeyi başarıyor.

Şarkıcı, hakkında yazılan eski bir yazının yeniden paylaşılmasıyla bir kez daha gündeme geldi.

Başlığı; 'Coğrafya kaderdir tabusunu yıkan kadın: Gaye Su Akyol' olan yazı, Twitter'da tartışmaların başlamasına sebep oldu.

Gaye Su Akyol'un Kadıköy doğumlu olmasından reklam ve PR için inanılmaz paralar harcamasına, sahip olduğu bağlantılara kadar pek çok konu masaya yatırıldı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Ressam bir babanın Kadıköylü kızı olarak "coğrafya kaderdir" tabusunu yıkamayacağı, dünyada bu kadar popüler olmasının tek sebebinin reklam gücü olduğu söylendi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bu iddialara belli gerekçelerle karşı çıkanlar da vardı. Müzik yazarı Çetin Cem Yılmaz, tane tane dünyada reklam ile başarının pek mümkün olmadığını aktardı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

"Eğer Kadıköy'de doğmak, Batılı olmak Avrupa ve Amerika'da kapıları açsaydı, bunu Barış Manço yapardı zaten" diyen müzik yazarı, bu konuda haklı.

Barış Manço, 70'lerde dünyayla yarışacak kadar iyi, kaliteli müzik yapsa da, İngilizcesi mükemmel olsa da o dönemin şartları sebebiyle Avrupa ve Amerika'da ünlü olamadı. O kadar geçmişe gitmeye de gerek yok; Tarkan dünyada büyük başarı getiren 'Şımarık' sonrası yüzünü Batıya çevirip İngilizce bir albüm yaptı. Amerika'da müzik duayeni prodüktör Arif Mardin'le çalışmış olmasına ve tanınırlığına rağmen olmadı. Günümüzde aynı beklenti Aleyna Tilki için var. Ünlü yıldız Los Angeles'a dil eğitimi almaya ve müzik çalışmaları yapmaya gitti; dünyaca ünlü müzik şirketi Warner Music ile anlaşma yaptığı haberleri çıktı. Oysa işin aslı Warner Music şirketinin Türkiye'de yaptığı bir yatırımdı. Aleyna Tilki yurt dışına henüz açılmadı, müzik şirketi Türkiye pazarına giriş yaptı.

Barış Manço'nun şarkılarının YouTube yorumlarına bugün baktığınızda, övgü dolu pek çok İngilizce yorum göreceksiniz.

Bu yorumlar aslında Gaye Su Akyol'un başarısını da bir anlamda açıklıyor. Dünyada son 5-10 yıldır giderek artan bir Anadolu müziği etkisi var. Oryantalist ve saykodelik müziğin yükselişi, eski Anadolu rock ve Türk Halk müziği şarkılarının gündeme gelmesini sağlarken; Altın Gün, Gaye Su Akyol gibi isimlerin de dünya müzik camiasında parlamasını sağlıyor.

👇

Ünlülerin İlgisi Tesadüf Değil: Dünyada Bir Anda Yükselişe Geçen Türk Halk Müziği ve Anadolu Rock Trendi

Kısacası Gaye Su Akyol şu an müzik dünyasındaki hazır ortamı iyi kullanıyor olabilir; ancak bunu parayla veya doğduğu semt ile açıklamak biraz zor.

PR, reklam diyenlere de hak vermemek elde değil; çünkü ülkemizde yıllarca parayla, ailesiyle ve sahip olduğu ilişkilerle şöhret yakalayan ve sahip olduğu şöhreti hiçbir sanatsal gelişim olmadan rahatça sürdürenleri gördük. Bu yüzden aksine inanasımız gelmiyor.

👇

Şimdi Bunun Tam Zamanı: Neden Müziğin Yeni Dünya Starları Türkiye'den Çıkmasın ki?

Tartışmalara Gaye Su Akyol'dan da uzun bir açıklama geldi.

O bu gündemin bilinçli bir şekilde geçtiğimiz günlerde Twitter'da başlayıp hızla büyüyen ve kendisinin de katıldığı #erkekleryerinibilsin akımına karşılık olarak başlatıldığını öne sürdü ve yapılan suçlamaları reddetti.

Bu açıklamaya rağmen başta belirttiğimiz sebeplerle eleştiriler ve tartışamalar iki yönlü olarak devam etti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
YORUMLAR
11.06.2020

bu hanımefendiyi bir tek ben mi tanımıyorum, bütün dünya tanıyor da.

11.06.2020

Gecen japon arkadaslar bendeydi. Youtubede müzik dinlerken rastgele gaye su akyol'un bir videosu denk geldi japon radyosunda bir röportajıda vardi videoda. Arkadaşlar başladı izlemeye. Sonra baya hoşlarına gitti dedim durun plağını takayim, albümlerini bastan sona dinledik. Ayni seye benzer bir olay Almanya'da Altın Gün konserinde oldu. Gelenlerin çoğu yabanciydi. Yani kendimize b*k atmayı bırakın. Biri başarılı oldugunda hemen kıskançlık yapmayın.

11.06.2020

Turkiye de de goklere cikariyorlar ama konserine vs her giden pisman olarak donuyor. Apple billboard u da vardi yani nasil yapiyor bilmiyorum ama muzik kalitesinin cok uzerinde bir pr i var. Cografya kaderdir tam olarak dogru degil Turkiye olarak dogru isimiz sanat, spor vs de o kadar az ki bunu cografyayla aciklayamayiz. Gaye su akyol diyince aklina sarkilarinin adi gelen insan sayisi bile cok az. Yani burada elestirilen asiri pr ve basarisiz bir sarkicinin eslesmesi. umarim ileride basarili olur da bizde mutlu oluruz

TÜM YORUMLARI OKU (16)