Regl Öncesi Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Regl öncesi vajinal akıntı genelde beyaz sarı ve berraktır ve adet döngüsünün normal bir parçasıdır. Regl öncesi kahverengi akıntı neden olur? Bu bir gebeliğin işareti mi, yoksa daha nadiren ortaya çıkabilecek ciddi bir sağlık sorunun belirtisi mi? Endişeye kapılmamanız için kahverengi akıntının genelde zararsız olduğunu hatırlatmakta yarar var. Peki, regl öncesi kahverengi akıntı neden olur? Konuyla ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde…

Sağlıklı adet düzenine sahip olan kadınlarda her ay 3-8 gün arası süren bir adet dönemi yaşanır. Kanamanın görüldüğü bu dönem haricinde yaşanan kanamalarda ve lekelenmelerde adet dışı kahverengi akıntı sık rastlanan bir durumdur. Bu bazen fizyolojik bir nedenden kaynaklanabileceği gibi bazen patolojik kabul edilir. Peki, regl öncesi kahverengi akıntı neden olur? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Adet Öncesi Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Genelde adet öncesi 1-2 gün süren kahverengi akıntı, vajina salgısında kan olduğuna işaret eder. Kanın rahimden çıkma süreci uzadığında oksitlenerek açık ya da koyu kahverenginin oluşmasına neden olur. Kahverengi akıntının ardından adet görülüyorsa endişelenmeyin. Akıntı bazen yerleşme kanaması adı verilen bir durum sonucu da ortaya çıkabilir. Bu gebelikten kaynaklanabileceği gibi çok az miktarda ve kısa sürelidir. Adet öncesi kahverengi lekenin oluşmasının diğer nedenleri şöyledir;

• Rahimde mevcut olan polipler

• Düşük ve dış gebelik

• Cinsel yolla bulaşabilen enfeksiyonlar

• Adenomyozis

• Yumurtalık kisti

• Polikistik over sendromu 

Kahverengi akıntı, bazen pelvik muayenenin ardından ya da smear testi sonrası da görülebilir.

Kahverengi Akıntı Nelere Yol Açabilir?

Kahverengi akıntılar bazen rahim ağzı kanseri gibi ciddi sorunlardan kaynaklanabilir. Ancak bu durum nadir olmakla birlikte, yanı sıra farklı belirtilere de neden olur. Bunlardan bazıları cinsel ilişki esnasında ağrı, dönemler arası kanamalar, uzun ve ağrılı dönemlerdir.

Özellikle 3 günü aşan kahverengi akıntı, bir sorunun habercisi olabilir. Vajinal bir enfeksiyon, kist veya serviksteki değişiklikler söz konusu olabilir. Dolayısıyla akıntı geçmez ve farklı belirtilerde takip ederse değerlendirme açısından doktorunuza başvurarak gerektiğinde tedaviye başlamalısınız.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Regl Dönemi Hakkında Neredeyse Herkesin Doğru Bildiği Yanlışları Tek Tek Açıklayan Jinekolog
Regl Döneminde Bütün Kadınların Çaktırmadan Yaptığı 19 Şey

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu