Regl izni ile ilgili bilinen ilk hareket Hindistan'da yapıldı. 1912 yılında Hindistan'ın Kerala eyaletindeki okul öğrencilerine verildi. Regl izni politikası yasal olarak ilk kez 1921 yılında devrim sonrası ortaya kondu. İlk yıllarda Sovyetler Birliği'nde bazı iş sektörlerinde uygulanan bu politika, kadın çalışanların fazla izin yaptığı ve ağır işlerde erkeklere göre iş kapasitesinin az olduğu düşüncesiyle 1927'de uygulamadan kaldırıldı. Ayrıca 1920'lerin başlarında Japon işçi sendikalarının talebiyle gündeme gelen regl izni, 1947'de yasa haline geldi. Bu konu ile ilgili tartışmalar hâlâ sürüyor. Öyle ki, regl izni tıbbi bir gereklilik mi, yoksa ayrımcı bir uygulama mı halen tartışılıyor. Peki, yıllardır tekrar tekrar gündeme gelen regl izni nedir?
Böyle yapılarak aslında kadınların iş sahalarından çekilmelerinin önü açılır. İş veren alacağı elemanları önce cinsiyet olarak ayırmaya çalışır sonuçta kendince insan gücü olarak gördüğü kişilerden bazıları ayda bilmem kaç saat kaybı olacak. Kaldı ki burası Türkiye zaten zihniyet olarak kadının hala evde oturup evin tertip ve düzeninden sorumlu olmasını düşünenlerinin olduğu. Aldıkları diplomaya rağmen ailenin mutluluğunu börek açabilme kabiliyetinde olmasını düşüne ( bunu düşünenin kadın bir bakan olması ve oturduğu mevkiden yüklü maaş alması acınası ). Eğitim sağlık gibi alanlarda süreklilik önemlidir. Çok kişiye hızlı şekilde hizmet verilmesi gerekmektedir. Bilemedim .
Çok dertli geçirenler olduğunu biliyorum ancak dertsiz geçirenler çoğunlukta. Çalıştığım yerde hemcinslerim arasında sadece 1 kişi her ay hastanelik oluyor, kalanlar ağrı kesici ile hayatımıza devam ediyoruz. Türkiye gibi cinsiyet eşitsizliğinin had safhada olduğu, insanların birbirlerini insan olarak değil kadın ve erkek olarak gördükleri, herkesin birbirinden nefret ettiği (özellikle erkeklerin kadınlardan) bir ülke için doğru değil maalesef. Negatif ayrımcılığa yol açacaktır tabana yayılırsa.
Yorumları okudum. İşverenlerin kadınları bu sebeple seçmeyebileceğini düşünen arkadaşların zaten işverenin kadın seçmek istemediğini göz önünde bulundurarak yorum yapmalı. Öyle ya da böyle zaten işe alınamıyorsak 1 günlük iznin göze gelmeyeceğini düşünebilmek gerekli. Bunun Türkiye ile de alakası yok, diğer ülkelerde de kadınlar iş hayatına girişte sorun yaşıyor. Siz kadınlara bu hakkı verseniz ağrısı olmadığı dönemi olursa o izni kullanmaz bile. Değer gördüğünü hisseden çalışan değer verir şirketine. O yüzden boşa vesveselendirmeyin ortalığı, biz ne dersek diyelim meclisin içi alacak kararı.