Regl İzni Nedir? Cinsiyet Eşitliğini Vizyon Edinerek Kadın Çalışanlarına Regl İzni Veren Ülkeler!

Regl izni ile ilgili bilinen ilk hareket Hindistan'da yapıldı. 1912 yılında Hindistan'ın Kerala eyaletindeki okul öğrencilerine verildi. Regl izni politikası yasal olarak ilk kez 1921 yılında devrim sonrası ortaya kondu. İlk yıllarda Sovyetler Birliği'nde bazı iş sektörlerinde uygulanan bu politika, kadın çalışanların fazla izin yaptığı ve ağır işlerde erkeklere göre iş kapasitesinin az olduğu düşüncesiyle 1927'de uygulamadan kaldırıldı. Ayrıca 1920'lerin başlarında Japon işçi sendikalarının talebiyle gündeme gelen regl izni, 1947'de yasa haline geldi. Bu konu ile ilgili tartışmalar hâlâ sürüyor. Öyle ki, regl izni tıbbi bir gereklilik mi, yoksa ayrımcı bir uygulama mı halen tartışılıyor. Peki, yıllardır tekrar tekrar gündeme gelen regl izni nedir?

Regl İzni Nedir?

Regl izni, âdet izni olarak da bilinir. Regl izni, kadınlara regl oldukları süreçte tanınan ücretli veya ücretsiz izin hakkıdır.

Kadınların Regl İzni Talep Etmesinin Nedeni Nedir?

Regl dönemlerinde bazı kadınlar 'dismenore' adı verilen şiddetli regl ağrısından muzdarip olur.  Ağrı yüzünden kadınların günlük hayatları olumsuz etkilenmektedir. Regl izni şiddetli regl ağrı çeken kadınlar için büyük önem arz eder.

Hangi Ülkeler Regl İzni Veriyor?

Regl izni, genellikle Asya ülkelerinde kadınlara yasal hak olarak tanınıyor. Japonya, Çin, Tayvan, Endonezya ve Güney Kore bu ülkeler arasında yer alıyor.

Kadınlara regl izni verilen Avrupa ülkeleri ise İtalya ve İspanya'dır. Kadınlar menstrual dönemdeki sağlık sorunları nedeniyle İtalya'da 3 güne kadar, İspanya'da 5 güne kadar izin yapabiliyor.

Türkiye'de Regl İzni Var mı?

Türkiye'de çalışma hayatında yer alan kadınlar için regl izni verilmesiyle ilgili bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Yine de cinsiyet eşitliğini benimseyen bir vizyona sahip bazı kurumsal şirketler kadın çalışanlarına regl izni vermektedir.

Ankara Barosu'ndan Kadınlara Regl İzni Desteği Geldi!

17 Kasım 2022 tarihinde Ankara Barosu tarafından yapılan açıklamaya göre,  Ankara Barosu bünyesinde çalışan kadınlara regl izni desteği verecek.

Ankara Barosu'nun Bu Kararı ile İgili Detayları Burada Bulabilirsiniz

Ankara Barosu'ndan Regl Kararı: Kadın Çalışanlara 1 Gün İzin

CHP'li Mahmut Tanal, 'kadınlara regl izni' için TBMM'ye kanun teklifi verdi!

Tanal ayrıca, regl izni için 'Temel bir insan hakkı olarak görülmeli' dedi. 

Kanun teklifi kabul edilirse; kadın memur ve kadın işçiler, regl başlangıç tarihinden itibaren ayda bir iş günü izinli sayılacak. İkinci günkü izin ise talep halinde işveren ya da kurum tarafından verilebilecek.

Peki sizce regl izni temel bir insan hakkı olarak görülmeli mi? Yorumlarda buluşalım!

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Kadın Çalışanlarına Ayda Bir Gün Regl İzni Veren Şirketin Kararı LinkedIn'deki Erkek Kullanıcıları Kudurttu!
İspanya'da Kadınlar İçin Her Ay 3 Gün Regl İzni Verilmesi Sosyal Medya Kullanıcılarını İkiye Böldü

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanı'nın Kızı Gassal Dizisini Savundu, Tepkiler Gecikmedi
Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
En Düşük Emekli Maaşı 14 Bin 469 TL'ye Yükseltildi
YORUMLAR
19.11.2022

Böyle yapılarak aslında kadınların iş sahalarından çekilmelerinin önü açılır. İş veren alacağı elemanları önce cinsiyet olarak ayırmaya çalışır sonuçta kendince insan gücü olarak gördüğü kişilerden bazıları ayda bilmem kaç saat kaybı olacak. Kaldı ki burası Türkiye zaten zihniyet olarak kadının hala evde oturup evin tertip ve düzeninden sorumlu olmasını düşünenlerinin olduğu. Aldıkları diplomaya rağmen ailenin mutluluğunu börek açabilme kabiliyetinde olmasını düşüne ( bunu düşünenin kadın bir bakan olması ve oturduğu mevkiden yüklü maaş alması acınası ). Eğitim sağlık gibi alanlarda süreklilik önemlidir. Çok kişiye hızlı şekilde hizmet verilmesi gerekmektedir. Bilemedim .

19.11.2022

Çok dertli geçirenler olduğunu biliyorum ancak dertsiz geçirenler çoğunlukta. Çalıştığım yerde hemcinslerim arasında sadece 1 kişi her ay hastanelik oluyor, kalanlar ağrı kesici ile hayatımıza devam ediyoruz. Türkiye gibi cinsiyet eşitsizliğinin had safhada olduğu, insanların birbirlerini insan olarak değil kadın ve erkek olarak gördükleri, herkesin birbirinden nefret ettiği (özellikle erkeklerin kadınlardan) bir ülke için doğru değil maalesef. Negatif ayrımcılığa yol açacaktır tabana yayılırsa.

19.11.2022

Yorumları okudum. İşverenlerin kadınları bu sebeple seçmeyebileceğini düşünen arkadaşların zaten işverenin kadın seçmek istemediğini göz önünde bulundurarak yorum yapmalı. Öyle ya da böyle zaten işe alınamıyorsak 1 günlük iznin göze gelmeyeceğini düşünebilmek gerekli. Bunun Türkiye ile de alakası yok, diğer ülkelerde de kadınlar iş hayatına girişte sorun yaşıyor. Siz kadınlara bu hakkı verseniz ağrısı olmadığı dönemi olursa o izni kullanmaz bile. Değer gördüğünü hisseden çalışan değer verir şirketine. O yüzden boşa vesveselendirmeyin ortalığı, biz ne dersek diyelim meclisin içi alacak kararı.

19.11.2022

yorumunuza istinaden şöyle birsey soylemek istiyorum bir isveren olarak. Is yerimde bayan takim arkadaslarimda var ve oldukca sayisi yüksek, haftanin 5 gunu avik olan bir is yerinde ayda regl donemleri denk gelmesi ve izinli olmalari yada duzensiz regl donemini siz daha iyi bilirsiniz etkenlerden vs. gelecek ay sapmaları olursa bunun planlamasi ve işin işleyişi düzensizliği ne olacak. Ayrica agrisi olmadigi dönemde kullanmaz o izni teziniz'e hic katılmıyorum ülkemizde bu mümkün değil

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ