Regl Düzensizliği Nedir, Belirtileri Nelerdir? Regli Düzensizliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kadınların 28 günde bir yaşamaları gereken regl dönemi, dikkat edilmesi gereken bir konu olarak biliniyor. Sağlıklı her kadının yaşaması gereken regl kanaması, kadınların bazılarında ayda birkaç kez tekrar ederken bazı kadınlarda her ay olmayabiliyor. Bu noktada devreye giren adet düzensizliği, enfeksiyonel durumlar, miyom, polip ya da kistler gibi bazı problemlerden gelişebiliyor. İhmal edilememesi gereken bir konu olan adet düzensizliği nedeni ile bu durumdan muzdarip pek çok kadın konuyla alakalı araştırmalar yapıyor. Peki, regl düzensizliği nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? İşte bilinmesi gerekenler...

Adet düzensizliği çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Normalde her kadın ayda bir defa adet görürken, kadınların bazıları ayda birkaç kez regl kanaması görebiliyor. Hatta bazen adet dönemi uzun vadede meydana gelebiliyor. Adet düzensizliği şeklinde ifade edilen bu durum kadınların başlıca problemleri arasında yer alıyor. Kadınların sağlığını olumsuz etkilerken aşırı kanama halinde kansızlığa bağlı olarak çabuk yorulma, konsantre sorunları gibi sağlık sorunları baş gösterebiliyor. Sıklıkla tedavi gerektiren adet düzensizliği durumunda kadınların sağlık kuruşuna giderek başvuru yapmaları gerekiyor. Peki, regl düzensizliği nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Regl Düzensizliği Nedir?

Üreme çağındaki kadınlar genel olarak 28 günde bir regl kanaması görürler. Ergenlik döneminde yaklaşık 1 yıl kadar regl düzensizliği normal karşılanır. Bu durum menopoza henüz yeni giren kadınlarda da aynıdır. Çünkü bu aşamada vücut yeni düzene alışma aşamasındadır.

 Kadınların adet takvimleri baz alındığında 21-35 gün aralıklara görülen regl süreci bazı kadınlarda 5 gün bazılarında ise 7 gün devam edebilir. Ancak bu süreçler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Adet düzensizliği ise 21 günden az 35 günden fazla periyotlarla gerçekleştiğinde meydana gelir. kadınlar adet düzensizliğini belirlemek için adet olduğu ilk gün ile diğer adet tarihinin ilk gününü baz almalıdır.

Regl Düzensizliği Belirtileri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi adet döngüsünün 21 günden kısa, 35 günden az olması halinde regl düzensizliğinden söz edilebiliyor. Ancak relg düzensizliği bunun haricinde bazı belirtilerde verebiliyor. Bunlar;

- Şiddetli kanama

- 2 gün süren ya da 7 günden fazla süren adet kanaması

- Kansızlık

- Ağrı, kramp, ya da kusma

- Adet sıklığı ta da uzun dönem adet kanaması görülmemesi

- Yorgunluk hali

- Baş dönmesi

ADET DÜZENSİZLİĞİ TEŞHİSİ NASIL KONUR?

Adet düzensizliği sorunundan yakınan kadınların merak ettiği konulardan biri de adet düzensizliği tanı yöntemleridir. Adet düzensizliği şikayeti için doktora başvurduğunuzda regl süreciniz hakkında bir takım bilgiler dikkate alınır. Yani regl kanama sıklığı, kanama miktarı ve süresi adet düzensizliğinizin olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda jinekolojik ve fiziki bir muayene yapılarak ultrason ile gözlem yapılır. Adet düzensizliği tanısı konarken kişiden kişiye farklı işlemler yürütülmektedir. Bu işlemler ile doktorunuz en doğru teşhisi koyacaktır.

Regl Düzensizliği Tedavisi

Regl düzensizliğinin belirlenebilmesi için ilk olarak bu soruna neyin neden olduğu belirlenir. Eğer regl düzensizliği hormonal bir sorundan kaynaklanıyorsa hormonları kontrol altına almak adına bazı ilaçlar verilir. Şayet polip gibi bir durum söz konusu ise rahimde incelemenin ardından patolojik temizlik devreye girer. Kişide miyomlar sorun teşkil ediyor ise hastanın yaşı ve durumu esas alınır. Regl düzensizliğine sebep olan etmenler belirlendikten sonra ise kişiye uygun bir tedavi belirlenmektedir.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler