Regl dönemi tüm sancılarıyla, sıkıntılarıyla kadın sağlığının en önemli gerçeklerinden birisi, peki regl hakkında ne kadar şey biliyoruz? İşte adet dönemi hakkında daha önce duymadığınız birbirinden ilginç gerçekler!
Regl dönemi tüm sancılarıyla, sıkıntılarıyla kadın sağlığının en önemli gerçeklerinden birisi, peki regl hakkında ne kadar şey biliyoruz? İşte adet dönemi hakkında daha önce duymadığınız birbirinden ilginç gerçekler!
Çok nadir görülen bu rahatsızlık regl olurken sadece rahminizden değil, göz gibi farklı organlarınızdan kan akmasına neden oluyor.
36 bin kadınla yapılan bir araştırmada, katılımcıların neredeyse %60'ı tüm iç çamaşırlarında adet döneminden kalan lekeler olduğunu söylemiş.
Regl olmadan yaklaşık bir hafta önce çevredeki alerjenlere karşı aşırı hassaslık başlıyor. Bununla beraber akciğer kapasitesinin de düşmesiyle astımı olan kadınların yaklaşık %40'ı regl öncesi semptomlarının ağırlaştığını söylüyorlar.
Işığa maruz kalmak, regl döngüsünün başlangıç ve bitişine karar veren kadın üreme hormonlarını da düzenleyen uyku hormonu melatoninin salgılanmasına neden oluyor. 90'lı yıllarda yapılan bir araştırma, aşırı uzun veya kısa regl dönemleri olan kadınların açık ışıkla uyuduklarında döngülerinin düzene girdiğini kanıtlamış. Yapmanız gereken şey, regl döngünüzün son iki haftası boyunca geceleri ışık açık yatmak!
Örneğin regl kelimesini kullanmak yerine Almancada 'çilek haftası' anlamına gelen 'Erdbeerwoche' kelimesi, Fransızcada ise 'İngilizler karaya ayak bastı' anlamına gelen bir cümle kullanılıyormuş...
Fark ettiniz mi bilmiyoruz, regl olurken salgıladığımız kadın üreme hormonları ses tellerimizi de etkileyerek sesimizin değişmesine neden oluyor.
Ovülasyon döneminde olan bir kadının kokusu ile regl dönemindeyken yayılan koku birbirinden farklı oluyor.
Özetlemek gerekirse adet kaplarının 12 saatte bir, tamponların ise en az 8 saatte bir kez değiştirilmesi gerekiyor. Aman dikkat, tamponları zamanında değiştirmemek toksik şok sendromuna neden olabiliyor.
Hapları aldığınızda vücudunuz progesteron hormonu salgılamadığı için döngünüz normal bir şekilde devam etse de aslında hiç yumurtalık kaybetmiyorsunuz.
Regl sırasında orgazm olursanız, rahmin kasılmasından dolayı salgılanan endorfin ve oksitosin hormonları ağrılara adeta savaş açıyor...
Amerika'da 186 kadının yaşadığı bir yurtta yapılan çalışma, kadınların regl döngülerinin birbirlerine göre değişmediğini gösterdi.
Aslında kanamanızı azaltıyor demek doğru değil, sadece suyun yarattığı baskıdan dolayı vücudunuzdan çıkan kanı azaltıyor.
Pedlerin hala gazete kağıtlarına sarılıp siyah poşetlerde satıldığını gördüğümüz için bize çok da uçuk gelmedi bu olay...
Sizi şaşırtan bir madde oldu mu? Yorumlarda paylaşın!
Lütfen erkeklerin çişlerini yaptıktan sonra beyaz donlarını sarartan “son damla” sorununada bi el atın sayın modlar. Sadece kadınlara odaklanamayalım biz erkeklerinde sorunları var.