Regl Ağrıları İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Çoğu kadında görülen regl ağrıları, aylık döngüler halinde gerçekleşir. Bu ağrılar ergenlik döneminde başlar, 25 yaşından sonra şiddeti yavaş yavaş azalır. Bazı dönemlerde ise yoğun regl dönemleri yaşanır ve şiddetli ağrılar görülür. Şiddetli ağrılar kişiyi sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da etkiler. Mide bulantıları, kramplar ile birlikte duygu durum bozuklukları, anksiyete, depresyon gibi sorunlarda görülebilmektedir. Ayrıca ağrı ile birlikte görülen şiddetli kanamalar, pek çok sorununda habercisi olabilir. Özellikle şiddetini giderek arttıran ağrıların altında miyomlar, kistler ve pek çok hastalık da bulunabilmektedir. Şiddetli regl ağrısı çeken kişilerin mutlaka muayene olması gerekir. Peki, regl ağrıları için hangi bölüme/ doktora gidilir? İşte detaylar...

Regl kanamalarının bir sonucu olarak görülen adet ağrıları, dismenore olarak tanımlanır. Bu ağrılar, prostaglandin hormonunun aşırı derecede salgılanmasından kaynaklanır. Kadın üreme hücresi olan yumurtalar, yumurtalık rezervinde olgunlaşır. Bununla birlikte rahmin iç dokusunda da kalınlaşma başlar. Prostaglandin hormonu ise rahimde kasılmalara yol açar. Kasılmalar sonucunda ise kalınlaşan dokular dökülür ve vajinal yolu kullanarak vücuttan dışarı atılır. Bu regl süreci, 21 ila 35 günde bir kez olacak şekilde gerçekleşir. Adet kanamaları en az 3 en fazla 7 gün sürer. Regl kanamaları ve ağrıları ergenlikten menopoz dönemine kadar sürer. Bu süreç aynı zamanda doğurganlığında devam ettiğini gösterir. Regl ağrıları için hangi bölüme gidileceğini sizler için derledik...

Regl Ağrıları İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Rahim duvarlardaki kasların sıkışması sonucunda regl ağrıları meydana gelir. Bu ağrılar, regl döngüsünde normal olarak kabul edilir. Ancak bazı durumlarda ağrılar şiddetlenebilir. Regl ağrılarının yanında mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, yumuşak dışkılama, kabızlık, alt karın bölgesinde, iç bacaklarda ve bel de ağrılar, sık idrara çıkma, bulantı, kusma, vücutta şişkinlikte görülür. Regl ağrılarına neden olan  durumlar ise şunlardır:

  • Endometriozis: Rahmi kaplayan dokunun rahimden dışarı çıkması sonucu oluşan hastalıktır. Bu hastalık çikolata kistlerine sebep olabilir. Ayrıca ağrılı adet görme, cinsel ilişki sırasında ağrı da oluşabilmektedir.

  • Servikal darlık: Rahim ağzının açıklığının olması gerekenden küçük olmasıdır. Bu darlık, regl akışını etkileyerek şiddetli ağrıya neden olabilir.

  • Uterin fibroidleri: Rahim duvarında oluşan ve kanser hücresi olmayan tümörlerdir. 

  • Pelvik inflamatuar hastalığı: Cinsel yolla bulaşan bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Fallop tüpleri, yumurtalıkları etkiler.

  • Adenomyozis: Rahimi oluşturan dokuların kaslara doğru büyümesidir.

Regl ağrıları yaşayan kişiler, hastanelerin kadın hastalıkları bölümüne gitmelidir. Şiddetli ağrı yaşayan kişilere ultrason, BT ve MR taraması yapılır. Eğer gerek görülürse laparoskopi de yapılabilmektedir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Regl Olanlar Anlatıyor: İlk Deneyim, Hurafeler, Tabular...
Regl Döneminde Bütün Kadınların Çaktırmadan Yaptığı 19 Şey

Popüler İçerikler

Yaş Farkı Olay Olmuştu: Su Burcu Yazgı Coşkun, Burak Deniz'li Dizi Hakkında İlk Kez Konuştu!
Açıklama Geldi! Hz. Meryem Olduğunu İddia Eden Kadının Görüntüleri Gündem Oldu!
Adana'da Skandal Görüntüler: Kesilmiş At ve Eşek Kalıntıları Kanalda Bulundu!