Onedio Logo

Referandumla Kabul Edilmişti: İrlanda'da Kürtaja İzin Veren Yasa Parlamentodan Geçti

Kapak Görseli

İrlanda parlamentosu, kürtaj yasağına ilişkin yıllar süren tartışmaların ardından, 12 haftaya kadar kürtaja izin veren yasa tasarısını Perşembe günü onayladı. Tasarının ardından sonra açıklama yapan Başbakan Leo Varadkar, 'İrlandalı kadınlar için tarihi bir gün' yorumunu yaptı.

null Görseli

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, İrlanda da mayıs ayında yapılan referendum, kürtajı yasaklayan yasal düzenlemede değişiklik yapılmasının önü açılmıştı Referandumda kürtaj yasağının kaldırılmasını isteyenler oyların yüzde 66,4'ünü almış, yüzde 33,6'lık bir kesim ise kürtaj yasağının sürmesi yönünde oy kullanmıştı.

Kadınların Zaferi! İrlanda'da Kürtajı Yasaklayan Yasal Düzenlemenin Kaldırılması Gözyaşlarıyla Kutlandı
Kadınların Zaferi! İrlanda'da Kürtajı Yasaklayan Yasal Düzenlemenin Kaldırılması Gözyaşlarıyla Kutlandı

İrlanda Anayasası'na göre, kürtaj yasağını ihlâl edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu.

Bu nedenle kamuoyunda, yıllardır kürtaj konusunda derin bir ayrışma söz konusuydu. Ülkede kürtaj yasağının kaldırılmasını isteyenler son 35 yıldır bu yönde kampanyalar yürütüyordu. 1980'den beri 170 bin İrlandalı kadın kürtaj olmak için komşu İngiltere'ye yolculuk yaptı.

Parlamentodan geçen yasa 12 aya kadar kürtaja izin veriyor.

Referandumdan evet alan ve parlamentodan geçen yasa 12 haftaya kadar kürtaja izin vermesinin yanı sıra ileriki dönemlerde annenin sağlığına tehlike oluşturması durumunda da hamileliğin sonlandırılmasının yolunu açıyor. 

Ocak ayında yürürlüğe girecek olan yasa hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins yayımladığı yazılı açıklamada, '35 yıl boyunca bir ulusu değiştirmeye çalışan, kalpleri ve akılları değiştirmeye çalışan kampanyacılara teşekkür etmek istiyorum' dedi.

Referandumda kürtaj yasağının kalkması çağrılarına destek veren Başbakan Leo Varadkar ise, İrlandalı kadınları için bunun tarihi bir gün olduğunu söyledi.

Referanduma kadar uzanan kürtaj tartışması 6 yıl önce alevlenmişti.

İrlanda nüfusunun büyük çoğunluğu Katolik olan bir ülke, ancak kürtaj konusunda çok net kırmızı çizgilere sahip olan Kilise'nin son yıllarda etkisinin azaldığı belirtiliyor.

6 yıl önce 17 haftalık hamile Savita Halappanavar'ın ağrıları ve düşük yapacağı endişesiyle yaptığı kürtaj başvurusu reddedilmiş ve kadın kısa süre sonra hayatını kaybetmişti. Kocası, kürtaj taleplerinin 'İrlanda'nın Katolik bir ülke olduğu ve ceninin kalbinin hala attığı' söylenerek geri çevrildiğini anlatmıştı. Yapılan otopside kadının ölüm sebebi, kan zehirlenmesi olarak belirlenmişti. Bu olaydan sonra kürtaj yasağı ülkenin en önemli tartışma konuları arasına girmişti.

Bu değişimle, Avrupa Birliği ülkeleri arasında kürtajı tamamen yasaklayan tek ülke olarak sadece Malta kaldı.

Popüler İçerikler

Hollywood'un Efsane Yönetmeni David Lynch Vefat Etti
Hollywood'un Efsane Yönetmeni David Lynch Vefat Etti
Çikolata ve Kahvede İlaç Tehlikesi: Bakanlık O Markaları İfşa Etti
Çikolata ve Kahvede İlaç Tehlikesi: Bakanlık O Markaları İfşa Etti
Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil Kalp Krizi Geçirerek Hastaneye Kaldırıldı
Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil Kalp Krizi Geçirerek Hastaneye Kaldırıldı
YORUMLAR
14.12.2018

O çocuğa bir gelecek vaad etmeyecekseniz, durumunuz yoksa veya annelik-babalık duygunuz yoksa yapacağınız en büyük kötülük o çocuğu doğurmak olur. Hem çocuk açısından, hem de dünyanın geri kalanı açısından. Spirale ve prezervatife rağmen hamile kalmak rastlanmamış bir şey değil. Bu durumda yapılacak tek şey kürtajdır. Zaten 3.aydan itibaren istek doğrultusunda yapılamaz, ancak sağlığı tehdit eden durumlarda yapılır. O çocuk ileride ''yurt piçi'', ''anasız'' denilerek toplumdan ayrıştırılacaklar, o zaman elinden tutacak mısınız onun, yoksa suça itildiğinde bir tekme de siz mi vuracaksınız? Boş humanistlikler bunlar. Nasıl yapıldığına değil, nasıl bakılacağına kafa yorduğunuz zaman iyi bir insan olursunuz.

14.12.2018

O çocuğun yaşama isteğine sen KARAR VEREMEZSİN ! Bakamayacaksınız en baştan ne yaptığınızı bilin. Benim anam beni doğurdu ve tam işitme engelli olarak dünyaya geldim. Annem ağladı ama vazgeçmedi beni okuttu, konuşmamı sağlayacak kadar gelişmemi sağladı. Daha önce hukuk fakültesini bitiren babam da sağ olsun hapse girdi diye avukat olamadı fakat pes etmedi,inşaata girdi. Bana yemek verecek kadar çok çalıştı. Ben doğduktan sonra 7 yıl sonrakinde kardeşim tam işitme engelli olarak dünyaya geldi. Annem yine pes etmedi onu da beni de okuttu. Şimdi ben de 4 yıllık Bil. müh. okuyorum. Kardeşim de hala okuyor. Eğer o çocuğa fayda vermeyecek kadar aciz bir insansan en başta ne yaptığınızı bilin. Çocuk yapmadan önce düşünün karar verin devam ettirin. " Ah yaptık ya kaza oldu" diye bir şey yok. Sinirli olurum öyle şerefsizlere.

14.12.2018

Bunu beğenmeyenlerin %80’i erkektir

14.12.2018

Kürtaj vahşettir,katilliktir. Tecavüzcülerden pek bir farkı yoktur.

14.12.2018

ama tecavuz edip hamile bırakan var kürtaj yaomak zorunds kalıyor

TÜM YORUMLARI OKU (32)