Referandumda Kaybeden Renzi İstifa Etti

İtalya'da anayasa değişikliği referandumundan 'hayır' sonucu çıkınca istifasını açıklayan Başbakan Renzi, istifa mektubunu Cumhurbaşkanı Mattarella’ya sundu.

İtalya'da geçen Pazar yapılan anayasa değişikliği referandumundan ağır yenilgiyle çıkan ve ardından istifa edeceğini açıklayan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, resmen görevi bıraktı. 

Akşam saatlerinde cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’ye giden Renzi, burada 45 dakika kaldı. Renzi,  63. hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya sundu.

Ne olmuştu?

Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin hazırlayıp referanduma sunduğu Anayasa değişikliğine İtalyan halkının yüzde 60'ı 'hayır' demişti. Renzi de Başbakanlık Sarayı'nde düzenlediği basın toplantısında yenilgiyi kabul ederek görevi bırakacağını açıklamıştı.

Konuşması sırasında zaman zaman duygulanan Renzi, 'Son derece net bir biçimde 'hayır' oyları kazandı. Mağlubiyetin tüm sorumluluğunu kabul ediyorum' dedi. Demokrasiye inandığını ve bu sebeple kaybettiğini kabul ederek gereğini yerine getireceğini söyleyen Renzi, 'Üzgünüm ama pişmanlık duymadan gidiyorum' demişti.

Referanduma sunulan reform paketiyle Senato'daki koltuk sayısını azaltmayı planladığını hatırlatan Renzi, 'Fakat sonunda giden benim koltuğum oldu' ifadesini kullanmıştı.

Karısına, çocuklarına, gazetecilere ve iş arkadaşlarına teşekkür eden Renzi, konuşmasını 'Yaşasın İtalya! Hepinize bol şanslar!' sözleriyle tamamlamıştı.

Referandum, 1948 tarihli anayasanın 139 maddesinden 47'sinin değiştirilmesi için yapılmıştı.

Değişiklik önerilerinin en önemlileri arasında, parlamentonun üst kanadı Senato'nun yetkilerinin azaltılması yer alıyordu.

Senatör sayısının da 315'ten 100'e indirilmesi planlanıyordu.

Önerilen reformlar arasında yerel yönetimlerin bazı yetkilerinin merkezi hükümete devredilmesi de bulunuyordu.

Amaç hem tasarruf hem siyasi istikrar

Renzi yönetimi, 70 yılda 63 hükümet değiştiren İtalya'da siyasi istikrar için reformların şart olduğunu ve bu değişikliklerle 500 milyon euro tasarruf sağlanacağını savunuyordu.

Muhalefetse, Senato'nun yetkilerinin elinden alınmasıyla bir kontrol mekanizmasının devreden çıkarılmış olacağı ve merkezi hükümetin eline aşırı güç verileceği gerekçesiyle reformlara karşı çıkıyordu.

Bundan sonra ne olacak?

Euro Asya piyasalarında güne dolar karşısında değer kaybederek başladı.

Yönetim sistemi olarak cumhuriyete geçilen 1946’dan bugüne kadar 63 hükümetin görev aldığı İtalya’da, 1017 gün iktidarda kalan Renzi hükümeti, bu süreyle ülkede en uzun süre kesintisiz şekilde iktidarda kalan 4. hükümet oldu.

Cumhurbaşkanı Mattarella, Perşembe günü yeni hükümet için siyasi istişareleri başlatacak. Mattarella, ilk olarak Senato Başkanı Pietro Grasso, Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ve eski Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile görüşecek. Mattarella’nın takip eden günde parlamentoda temsil eden siyasi parti grup temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

İtalya'da Renzi sonrası dönemde Senato Başkanı Pietro Grasso, Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ya da Kültür Bakanı Dario Franceschini gibi isimlerden birinin geçiş hükümeti kurması ihtimali üzerinde duruluyor.

Geçiş hükümetinin seçim kanununu yeniden düzenleyerek, ülkeyi erken genel seçimlere götürmesi ya da 2018’de yapılacak olağan seçimlere kadar görev yapması ülkede konuşulan senaryolar arasında.

BBC TürkçeSputnik, AA ve Al Jazeera

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
05.12.2016

bahçeliden 1 hafta ders alsa şimdi hala başbakandı!!! 80 vekilden 40 vekile düşüyor bahçeli bunu zafer olarak yorumluyor

Pasif Kullanıcı
05.12.2016

Olum Renzi, ''makam'' bırakılır mı la. Bizde iki buçuk ciltlik ''nedenbırakılmaz'' kitabı var.

05.12.2016

Bizde olsa kesin şu çıkarlar tvlere halk istemedi milletimiz iradesini bu yönde kullandı diyip 6 ay sonra başka başka şeylerler ile tekrar sandık getirirler sonra demokrasimiz mükemmel derler

TÜM YORUMLARI OKU (21)