Refakatçi izinleri, hem devlet çalışanlarına hem de özel sektörde çalışanlara farklı hükümlerle uygulanır. Bu izinler, yılsonu tatil izinlerinden kesilen süreyi kapsar. Kamu kuruluşlarında çalışan ya da özel sektörde çalışanlar birinci derecen yakınlarının hayati bir durum olduğu zaman refakatçi izni verilebilir.
Özel sektörde çalışan işçiler, refakatçi izin sürelerini en fazla üç ay süreyle kullanabilirler. Eğer bu süre yeterli değil çalışan üç ay süresi dolduktan sonra işverene bildirmek koşulu ile bu süreyi uzatabilir. Çalışanlar refakatçi iznini uzatabilmek için birinci dereceden akrabasının rahatsızlığını belgelemek zorundadır. Çoğu özel sektörde refakatçi izni alan çalışanların sigortası ödenmektedir. Ancak bu durum işçinin çalıştığı kuruma ve işverenine göre değişiklikte gösterebilmektedir.
Kamu kuruluşlarında refakatçi izin süresi en fazla üç aydır. Aynı kişi için aynı dönem içinde refakatçi izni alınamaz. Aynı kişi ve aynı hastalık için kullanılacak refakatçi izni toplam 6 ay kadardır. Devlet memurunun refakati gerektiren durumun ortadan kalkması durumunda izin süresi bitmeden işe hemen başlayabilir. Eğer refakat durumu bittiği halde kişinin görevine başlamadığı tespit edilirse 657 Sayılı Kanuna göre gerekli işlemler yapılır.