Dünyanın en zengin ikinci kişisi Elon Musk'ın art arda attığı tweetlerle, konuyla hiç alakası olmayan insanların bile radarına giren, yılbaşından bu yana yüzde 1000'den fazla değer kazanan kripto paranın sekiz yıllık hikayesi
Dünyanın en zengin ikinci kişisi Elon Musk'ın art arda attığı tweetlerle, konuyla hiç alakası olmayan insanların bile radarına giren, yılbaşından bu yana yüzde 1000'den fazla değer kazanan kripto paranın sekiz yıllık hikayesi
Az miktarda birikimini çoğaltmak isteyen sıradan yatırımcının, dünya ekonomisini elinde tutan Wall Street'e başkaldırısı, hisse senedi piyasasından sonra kripto para piyasasına da sıçradı.
Dünyanın en büyük tartışma platformu Reddit'ten örgütlenerek, Wall Street'in ağa babalarının 'fiyatı düşecek, enayi yatırımı' dediği GameStop hisselerini satın almaya başlayan ve bu hisseleri yılın ilk 28 gününde yüzde 1900 yükselten küçük yatırımcıların yeni hedefi ise Dogecoin.
Yazılım mühendisi Billy Markus ve Adobe'de ürün yönetici olarak çalışan Jackson Palmer tarafından, 2013'te 'şaka amaçlı' geliştirilen Dogecoin, Reddit'teki başka bir örgütlenme sayesinde 0,0075 dolar seviyesinde başladığı yıla, 0,0718 dolar seviyesinde devam ediyor.
The Independent Türkçe'den Gökçen Tuncer Yüzde 800'ü aşan bu artışın sahibi Dogecoin'in hikâyesini anlattı.
Dogecoin'in Twitter hesabından 1 Nisan 2019, Dünya Şaka Günü'nde paylaşılan ankette 'Endişelerinizi dinledik ve Dogecoin'in bir CEO'ya ihtiyacı olduğuna karar verdik. Bir yandan ana değerlerimizi korurken diğer yandan bizi geleceğe taşıyacak bir isim…' denmiş ve takipçilere dört isim sunulmuştu. Bu anketten Elon Musk, yüzde 54,4 oyla galip gelmişti.
Elon Musk ise bu anket üzerine Twitter'daki bilgilerini bir günlüğüne 'Dogecoin CEO'su' olarak değiştirmiş ve 2 Nisan'da bir takipçisinin paylaşımına verdiği yanıtta 'Dogecoin benim en sevdiğim kripto para olabilir. Baya havalı' demişti.
Daha sonra ise 'Dogecoin en iyisi' dediği bir tweet paylaşmıştı. Musk'ın art arda gelen tweetleri sonrası Dogecoin'in değeri yüzde 30'dan fazla yükseldi.
degerin talep, talebinde deger uzerinden belirlenmesinin yarattigi ekonomik carpiklik. kapitalist sistemin daha ilk zamanlarinda hollandada lale devri ile ayni cilginlik yasanmis. lale moda olup cok sevilince bir anda lale soganlarinin degeri firliyor, sonrasinda insanlar lale sogani degerlendigi icin yatirim amacli sogan almaya basliyor, talep geldikce laleler dahada degerleniyor, laleler degerlendikce daha cok talep geliyor. bu sekilde dongu ile deger yukseliyorda yukseliyor. artik bir ev fiyatina satilan sogan taneleri oluyor. sonra bir gun bir acik artirmada talep gelmiyor, soganlar satilmiyor bir anda dongu tersine calisiyor, talep dustukce deger, deger dustukce talep dusuyor. insanlar panikle soganlarini satmaya calisiyor. bir omur yatirimla alinan lale soganlari bir anda kislik sogan kadar degersizlesiyor. yani bugunki kripto para olaylari yeni bir trend degil. var oldugu ilk andan bu yana kapitalist sistemde olan bir bug.
ocak sonunda 50 bin yatırsaydım şimdi 550 bin olucaktı. peh peh peh. bize gelmez.
Sonra da gitti 1,5 milyarlık bitcoin aldı :D