Ramazan İçin İdeal Bir İftar Menüsü

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine geldiği bu sene iftar vaktinde hem gün boyu kaybettiğiniz suyu ve tuzu tamamlamanız, hem de besinlerinizi sağlıklı ve hafif olanlardan seçmeniz gerekir. İftar sırasında acele etmeden yavaş bir şekildeyemek yemeniz gerekir. İftar menünüzde mutlaka bir çorba türü olmalıdır. Ağır yemekler yerine kalp ve damar sağlığınız için önem bir yere sahip olan zeytinyağlı yemekler, hafif bir salata tercih etmelisiniz. Sizlere bu amaçla sıvı ve tuz alımınızı dengeleyecek güzel bir iftar menüsü hazırladım.Ezo gelin çorbası

İftarınızı hurma ve 1 bardak suyla açtıktan sonra, bir kâse ezo gelin çorbası içebilirsiniz. Bu çorbamız mercimekle hazırlandığından hem kan şekerinizin hemen yükselmesini önler, hem de tansiyonunuzun dengelenmesine yardımcı olur. Mercimek sizi daha uzun süre tok tutabilir. Hazırlayacağınız ezo gelin çorbasını benim hazırladığım şekilde pişirebilirsiniz. Tarifimiz ise;

Ezo gelin çorbası malzemeleri

·         1 su bardağı kırmızı mercimek

·         1 kahve fincanı bulgur

·         Yarım kahve fincanı pirinç

·         1 adet orta boy kuru soğan

·         2 diş sarımsak

·         2-3 yemek kaşığı margarin

·         7 su bardağı su

·         Yeterince tuz

Meyanesi için

·         2 yemek kaşığı un

·         1 yemek kaşığı domates salçası

·         1 tatlı kaşığı nane

·         1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

·         2 yemek kaşığı sıvı yağ

·         2 su bardağı su

Çorbamızın yapımı

Tencerenin içinde margarini kızdırın. İçine doğramış olduğunuz soğan ve sarımsağı koyarak pembeleşene kadar kavurun. Bulgur, pirinç ve mercimeği içine koyarak bir dakika kadar kavurun. Çorbanın tuzunu ve suyunu ilave ederek, ocakta kaynamaya bırakın. Başka bir tencerenin içinde sıvı yağı kızdırarak, unu kavurun. İçine baharatları ve 2 su bardağı sıcak suyu ilave edin ve topaklanmaması için iyice karıştırın. Diğer tenceredeki malzemeler yumuşayınca, bunları hazırlamış olduğunuz diğer tencerenin içine ilave edin. Bir taşım kadar kaynattıktan sonra, çorbanızı yağda kavurduğunuz kırmızıbiber ilavesiyle iftar sofranıza alabilirsiniz.

Kahvaltılık malzemeler

İftar sofralarının vazgeçilmezi olan kahvaltılık ürünleri dilerseniz küçük pidelerin üzerine yerleştirebilirsiniz. Hazırlayacağınız tek lokmalık kahvaltılıklarda pidelerin üzerine peynir, domates, zeytin, fesleğen gibi hafif ürünler tercih edebilirsiniz.

Baklava yufkasında peynirli börek

İftar sofralarınızda bu tarifi kullanmanız hem sindirimin kolaylaşmasını sağlayacak, hem de ramazan süresince bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca peynir sizi daha uzun süre tok tutacaktır. Böreğin yapımında baklavalık yufka kullanmamızın nedeni daha ince ve hafif olmasındandır. Böreğin yapımında kullanacağınız peynirin fazla yağlı olmamasına dikkat etmenizi öneririz. Şimdi tarifimizin yapımına başlayalım.

Malzemeler

·         8 adet baklava yufkası

·         7-8 yemek kaşığı ezilmiş beyaz peynir

·         7-8 dal maydanoz

·         1 kâse yağlı su

·         Üzerine 1 yumurta sarısı ve susam

Yapılışı

İki tane baklava yufkasını üst üste koyarak, üzerine fırçayla yağlı sudan sürün. Bir kâsenin içinde karıştırdığınız beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanozlu harçtan yufkaların üzerine biraz serpiştirin. Yufkaları geniş tarafından fazla sıkı olmayacak şekilde rulo yapın. Bunu dört parçaya bölün. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Börekleri hafif yağlanmış olan fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısını sürün ve biraz susam serpin. 180 derecede ısıttığınız fırında börekler kızarıncaya kadar 25-30 dakika pişirin.

Zeytinyağlı dolma

İftar sofralarının vazgeçilmezlerinden biri de zeytinyağlı tariflerdir. Bu yemeklerimizin hem hazmı kolay, hem de oldukça sağlıklı yemekler. İçinde sebze olan yemekleri tercih etmeniz gerekir. Bunların glisemik indeksi düşük olduğundan, sizi tok tutarlar ve kan şekeri seviyenizde ani yükselmelere neden olmazlar. Şimdi bu lezzetli tarifimizi hazırlayalım.

Malzemeler

·         15 adet dolmalık biber

·         1,5 su bardağı pirinç

·         1 adet büyük boy kuru soğan

·         1 çay bardağı zeytinyağı

·         2 yemek kaşığı çam fıstığı

·         2 yemek kaşığı kuş üzümü

·         1 çay kaşığı tarçın

·         1 çay kaşığı yenibahar

·         1 çay kaşığı karabiber

·         Yeterince tuz

·         1 tatlı kaşığı toz şeker

·         Dolmaların üzerine kapatmak için 1 adet domates

Dolmanın hazırlanışı

Bir tencerede zeytinyağının yarısıyla birlikte çam fıstıklarını kavurun. İçine doğradığınız soğanları ilave ederek 5 dakika kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra yıkadığınız pirinçleri içine koyarak şeffaflaşana kadar kavurun. Malzemenin içine diğer baharatları ilave edin. 2 su bardağı suyu koyarak, malzemenin suyu çekinceye kadar pişirin. İç malzememizi hazırladıktan sonra, dolmalık biberlerin saplarını ve çekirdeklerini ayıklayın. İçlerine fazla sıkıştırmadan hazırladığınız iç harcı doldurun. Her dolmanın üzerine bir parça domates kapatın. Bunları bir fırın tepsisine dizin. İçine kâsenin içinde karıştırdığınız kalan zeytinyağını, tuz ve 2-3 su bardağı suyu gezdirin. Bunu 200 derecede ısıtmış olduğunu fırında pişirin. Arzu ederseniz dolmaların üzerini bir folyoyla örtebilirsiniz. Pişmesine yakın üzerini açıp kızarmalarını sağlayabilirsiniz. Sizlere küçük bir püf noktası da verelim. Tepsinin içine dolmaları ters bir şekilde dizerseniz, içleri daha güzel pişecektir. Pirinçler kıtır olmayacaktır.

Güllaç

Şimdi iftar soframızın tatlı servisi bölümüne geldik. Bu aşamada ağır şerbetli tatlılar yerine, sizleri tok tutacak sütlü ve hafif tatlıları tercih etmelisiniz. Sizlere ramazan ayının vazgeçilmezi olan güllaç tarifini hazırladık.  Sizin ve konuklarınızın kan şekerini yükseltmeyecek ve uzun süre tok kalmanızı sağlayacak tatlımızı beğeneceğinizi umuyoruz.

Malzemeler

·         Yarım paket güllaç yaprağı (200 gram)

·         1,5 litre süt

·         1,5 su bardağı süt

·         150 gram ceviz

·         İsteğe bağlı gül suyu

Yapımı

Sütünüzü şekerle birlikte kaynatın. Kaynadıktan sonra şekerli sütünüz elinizi yakmayacak kıvama kadar soğumalıdır. Çünkü sıcak olursa güllaç yaprakları hamur olabilir. İyice soğursa, yapraklar sütü yeterince emmez. Şimdi güllacı hazırlayacağınız tepsiye güllaç yapraklarını koyarak, her katını sütle ıslatın. Güllaç yapraklarının parlak kısımları üst taraflara gelmelidir. Yaprakların orta kısmına dövülmüş cevizleri yerleştirin. Tatlınız buzdolabında bir saat kadar dinlendikten sonra, üzerine isterseniz gül suyu serpebilirsiniz. Ayrıca güllacın üzerini antep fıstığı ezmesiyle süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.  

Daha fazlası için : Süper Anneden Kolay Yemek Tarifleri

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!