Ramazan’da Kilo Verilir mi? Oruç Tutarak Kilo Vermek Mümkün mü? Ramazan Ayında Nasıl Beslenilmeli?

Ramazan ayının, gelmesiyle birlikte 'Ramazan'da kilo vermek mümkün mü?' birçok vatandaşın gündeminde yer alan konuların başında geliyor.  Ramazan ayında oruç tutarken sağlığınız açısından pek çok şeye dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlıklı oruç tutmak için dikkat etmeniz gereken şeyler aslında o kadar da zor şeyler değil. Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişiklere dikkat edilmediği takdirde başta mide, bağırsak olmak üzere bazı sağlık sorunları görülebiliyor. Ancak ramazan ayında alınacak küçük önlemlerle bu sağlık sorunlarının önüne rahatça geçilebilir, kilonuzu dengede tutabilirsiniz. Peki, Ramazan'da kilo verilir mi? Oruç tutarak kilo vermek mümkün mü? Ramazan ayında nasıl beslenilir? İşte tüm bu soruların cevabını haberimizde sizler için derledik...

Ramazan ayının en çok merak edilen konularından biri olan oruçluyken kilo vermenin yolları, her zaman olduğu gibi bu yıl da sıkça araştırılıyor. İftar ve sahurda sağlıklı beslenerek kilo vermek isteyen vatandaşlar da uzmanların tavsiyelerini merak ediyor. Uzmanlar, Ramazan ayında sağlıklı beslenerek kilo vermenin mümkün olduğunu söylüyor. Etkili bir kilo verme yöntemi bulmak isteyen vatandaşlar Ramazan ayının başlamasıyla birlikte internette kapsamlı araştırma yapmaya başladılar. Peki, Ramazan ayında kilo verilir mi? Oruç tutarken nasıl sağlıklı kilo verilir? Oruç tutarak kilo vermek mümkün mü? İşte tüm merak edilen detaylar...

Sahur Öğününüzü Atlamayın

Gün boyu enerji dengesinin sağlanması için mutlaka sahur gerekiyor. İlk kuralın sahura kalkmak olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Öz, “Gecenin en tatlı uykusundan uyanıp yemek yemek birçok kişi için zor olsa da gün boyu enerji dengesinin sağlanması için mutlaka sahur gerekiyor. Uzun süre açlık metabolizma hızının yavaşlamasına neden oluyor. Bununla birlikte sahura kalkmadan oruç tutulduğunda metabolizma hızı iyice yavaşlamış oluyor. Dolayısıyla ramazan ayında kilo alan kişilere bakıldığında genelde sahura kalkmadıkları görülüyor” dedi.

Yeterli Sıvı Tüketin

Oruçlu geçen süre uzadıkça vücudun da susuz kaldığı süre artar. “Bunu önlemenin yolu ise iftarla sahur arasında 10-12 bardak su tüketmek. İhtiyaç duyulan su miktarını, yaklaşık kilo başına 30 ml olarak hesaplamak mümkün. Örneğin 60 kilo olan biri için bin 800 mililitre suya ihtiyacı vardır.

İftardan 1,5- 2 Saat Sonra Yürüyüş Yapın

İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek veya koltukta dinlenmek yerine; biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak, sindirime yardımcı olacaktır.

Aşırı Yağlı Yemekler Tüketmeyin!

Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalar gün içinde susamayı ve acıkmayı artıracağından sahurda bu tip gıdalardan uzak durun.

Tatlı Tüketimini Kontrol Edin

Tatlılar ramazan ayının olmazsa olmaz yiyeceklerindendir. Özellikle şerbetli tatlıların gereğinden fazla tüketilmesi sindirim sorunlarına ve kilo almaya neden olur. Bu nedenle tatlı yerine mevsim meyvelerini tercih edebilirsiniz.

Meyve yetmez diyenler, en masum tatlılardan olan dondurma yiyebilir. İlle de tatlı isteniyorsa, yemekten 2–2.5 saat sonra tüketilmesi ve hamurlu tatlılardan çok sütlü tatlıların tercih edilmesi daha uygundur.

Unutmayın, oruç tutarken esas olan; sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasıdır.

İftarda ve sahurda kalorili kahvaltılıklar yerine salatalık, domates, biber ve  maydanoz, dereotu, tere, roka gibi lif oranı yüksek besinlerin tüketilmesinin ramazan ayı boyunca kilo kontrolüne de yarar sağladığını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı, yumurtanın anne sütünden sonraki en kaliteli protein olduğunu söyleyerek özelikle sahurda sofradan eksik edilmemesi gerektiğini belirtti.

Lifli Yiyecekler Tüketin

Uzun süreli açlık, bağırsak hareketlerini yavaşlatarak birçok insanda kabızlığa neden olabilir. Bunu önlemek için hem iftarda hem de sahurda lifli besinler tüketmelisiniz. Ayrıca kuru kayısı, incir ve armut gibi meyvelere öncelik vermeniz de, sindirimi kolaylaştırmanıza yardımcı olur.

Kısacası Oruç Tutarak Kilo Vermek için Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  • Sahuru kaçırmayın

  • Dengeli bir menü ile iftar yapın

  • Porsiyonlarınızı kontrol edin

  • Kızartılmış yiyecekler tüketmeyin

  • Tuz alımını sınırlayın

  • Şekeri mümkün olduğunca azaltın

  • Su tüketin

  • 30 dakikalık bir antrenman yapın

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Doğru Beslenmek İsteyenler İçin Sağlıklı Beslenmeye Giriş Rehberi
Dikkatler Buraya: Daha Sağlıklı Beslenmenin 21 Yolu
Benim Zamanım Yok Demeyin: Sağlıklı ve Fit Olmak İçin 11 Beslenme Alışkanlığı

Popüler İçerikler

Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
En Düşük Emekli Maaşı 14 Bin 469 TL'ye Yükseltildi
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi