Ramazan Bayramı'nın Şekeri Kaçtı: Baklava Fiyatları El Yakıyor!

Ramazan ayını sonuna bayrama geri sayımdayken, bayramın en köklü geleneklerinden olan tatlı ve ilk sırada da baklava geliyor. Baklavacılar fazla mesai yaparken, yükselen fiyatlar da talebi düşürüyor.

Ramazan Bayramı, baklavasız geçmez. Ramazan ayından İslam dininin gereklerine göre oruç tutanlar bayramı da düşen şekerlerini dengelemek için tatlıyla geçirirken, baklava fiyatları da alanı da satanı düşündürüyor.

TÜİK'in mart ayı TÜFE verilerinde gıda enflasyonu yüzde 70 olurken, aylık olarak fiyatı en çok artan ürünlerde de gıda önemli bir yer tutuyor.

Dünya gazetesinde yer alan bir haberde, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım Ramazan Bayramı'nda ülke çağında 6 bin ton baklava tüketilmesini beklediklerini açıkladı.

Hammadde fiyatlarındaki yükselişe karşın, Ramazan'da ve bayramda zam yapmadıklarını belirten Yıldırım, kârlılıklarının minimumda olduğunu, cevizli baklavanın kilosunun 600-700 TL, fıstıklı baklavanın da 750-850 TL arasında olduğunu açıklayarak, tüketiciyi de uyardı: 'Bildiğiniz, güvendiğiniz yerden alışveriş yapın.'

'Sadece 2 bin ton baklavanın İstanbul'da tüketileceği düşünülürken, BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Edirne yerel haber sitesi Edirne Haber'de baklava satıcısının 'Bu bayramın en durgun bayram' olduğunu belirtmesi de dikkat çekti. Bir tepsi cevizli baklava 700 TL seviyesinde olurken, fıstıklı baklavanın tepsisi de 1000 lira fiyatıyla yerli halktan daha çok Bulgar turistlerin tercih etmesi de dikkat çekti.

Yine Düzce'deki yerel site Düze Damla'da, fiyatların yüksek olması nedeniyle fıstıklı tatlıların daha az satıldığı belirtildi.

Konya'daki yerel basında da Merhaba Gazetesi'nde baklava fiyatlarının bu yıl yüzde 25 arttığı belirtilirken, bir baklava ustası, siparişlerin geçen yıla göre az olduğunu aktardı.

İzmir'de de yerel gazete Yeni Asır’da baklava fiyatları ilgi çekti: Kaymaklı baklava kilosu 400 TL, cevizli baklava 700 TL, fıstıklı baklava 800 TL, dolama ise 1000 TL olarak görüldü.

İlkses’te de bir pastane işletmecisi, 'İki sene öncesine kadar 50 kiloluk şekeri 300-400 TL arasında alıyorduk bu sene bulamadığımız zamanlarda 1.800 TL’ye kadar çıkabiliyor' derken, hammaddede zammın yüzde 100 ancak satışlarında yaptıkları zammın yüzde 20-30 oranında olduğunu aktardı.

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük de bayram şekeri, çikolata, kuruyemiş, baklava gibi ürünlerin bilindik yerlerden alınması ve fahiş fiyatlara dikkat edilmesi konusunda uyardı.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
08.04.2024

baklava da yemeyin çok şey kaybetmezsiniz. ne diyor kitap da ; el ente zıkkımül ümük vel minel zeynenül bülük. te ente zıkkımül ümük ve minel şerri ne mafiş kallavü bülük. yani diyor ki yerse ümük,oynar bülük. yemezse ümük,nah kalkar bülük

Herşeyin kısa özeti😂

08.04.2024

Tereyağı pancar şekeri fıstığı cevizi derken 750 tl aşşağısında baklava olmuyor ,ona göre alın veya almayın,eskiden büyük tepsi yaptırır bol bol ikram ederdik,tüm neden olanların ve yardakçılarının Allah belasını versin,zehir zıkkım olsun....

Amin kardeşim amin.Sonrada derler nerde eski bayramlar,anasını siktiniz bayram mı kaldı. en dandik çikolata kilosu 300 tl,tatlı 800 den aşağı değil miilet nasıl bayram etsin ki....Kimse gelmesin kardeşim eve falan ikram edecek bişey yok.

08.04.2024

allah reisimizden razı olsun. her geçen gün bir şeylerden mahrum kalıyoruz sayesinde. hedef 2023 hayaller sefalet.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ