Şimdi de Ramazan Bayramını etimolojik olarak inceleyelim. Bayram, Ramazan ayının sonunda kutlandığı için 'Ramazan Bayramı' olarak adlandırılır. Ramazan kelimesi Arapçada 'Ramad' kökünden gelir. Çağdaş Arapça-Türkçe sözlüklere göre bu kelime 'kuru, yanık, sıcak toprak' ya da 'kavrulmuş zemin' anlamlarına gelir.
Peki, Neden Ramad ya da Ramazan?
Bunun nedeninin tarihte ilk kez farz olan oruç ibadetinin uygulanmaya başlandığı Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi olduğuna inanılır. Ayrıca Ramazan ayının 'günahların yakılıp temizlenmesi' anlamını da taşıması nedeniyle kelimenin 'kavrulmuş zemin' kelimesinden türediği de tahmin edilir. Tabii tüm bu görüşler için kesin bir kanıt bulunmamaktadır.
Osmanlıdan Günümüze Ramazan: Şeker Bayramı Yani Şükür Bayramı
Şeker Bayramı ismi ise bayramın Osmanlı dönemindeki adının Türkçeleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Osmanlı döneminde bu bayrama 'Iyd-ı Fıtır' denilmiştir. Kelimenin kökenini incelediğimizde: Iyd kelimesinin 'bayram', fıtır kelimesi ise 'oruç açma' anlamına gelmektedir. Fıtır, 'fıtır sadakası', 'şükür sadakası' veyahut 'fitre' olarak da bilinir.
Eski kaynaklarda Ramazan Bayramı, Şükür Bayramı olarak da anılır. Peki, şükür nasıl şeker olarak kullanılmaya başlamıştır? 👇
Bayram olduğu, bunun için sevinildiği, eş-dost akraba hatırlandığı sürece sorun yok. Adına gelince; doğrusu Fıtr (fitre) Bayramıdır. Ramazan Bayramı da uygun düşer ancak Şeker Bayramı diyerek işleyişi orijininden ayıracak şekilde dönüştürmek eşyanın tabiatına aykırı olsa da çocuklar bu şekilde diyebilir. Neticede bayram bayramdır