Rakamlar 17 Bin Dolara Kadar Çıktı! Teksas'ta Elektrik Faturalarına Geçici Süreyle Yasak

Hava şartları yüzünden günlerdir elektriksiz olan ısınamayan Teksaslıların büyük bir kısmına yeniden elektrik verilmeye başlandı, fahiş fatura tutarları konusunda da yetkililer harekete geçti. Eyaletteki su sorunu ise devam ediyor.

Sputnik'te yer alan habere göre, ABD'de dondurucu soğuklar nedeniyle onlarca kişinin öldüğü ve günlerce elektriksiz kalan, Başkan Joe Biden'ın OHAL ilan ettiği Teksas eyaletinde sorun hafta sonu büyük oranda çözüldü. Yalnızca birkaç gündür kullanılabilen elektrik için binlerce dolarlık faturalar gelmesi, hatta rakamın 17 bin dolara kadar çıktığı şikayetleri üzerine de yetkililer harekete geçti.

30 bin ev ve işyerine hala elektrik verilemiyor

Vali Greg Abbott, enerji şirketlerinin fatura çıkarmasının ya da fatura ödenmediği için elektriklerin kesilmesinin geçici süreyle yasaklanacağını açıkladı.

San Antonio şehrinde dün gazetecilere konuşan Abbott, 'Günlerce dondurucu soğuklara elektriksiz dayanmaya çalışan Teksaslılar, yüksek elektrik faturalarına maruz kalmamalı' dedi. Şu anda bu meselenin en öncelikli konuları olduğunu söyleyen Abbott, vatandaşı korumanın bir yolunu bulacaklarını belirtti.

Abbott, 30 bin ev ve işyerine hala elektrik verilemediği bilgisini de paylaştı.

Su sıkıntısı devam ediyor

Su sıkıntısıyla ilgili de konuşan Abbott, ihtiyacı olan Teksaslılara Ulusal Muhafızlar ve diğer eyaletler aracılığıyla şişe sular dağıtıldığını, su borularının elden geçirilmesi için eyalet dışından tamirciler getirdiklerini söyledi.

Çeşme suyunu kaynatmadan içmeme uyarısı yapılan 14.9 milyon kişiden yaklaşık 5 milyonu için böyle bir sorun kalmadığı açıklansa da su sıkıntısı büyük ölçüde devam ediyor.

Kendi elektrik şebekesine sahip tek eyalet Teksas’ta elektrik üretiminde yaşanan kesinti, dondurucu soğuklarda yüksek talep ile birleşince, eyaletteki elektrik akışını yöneten Teksas Elektrik Güvenilirlik Konseyi (ERCOT) spot elektrik megavat saat fiyatı, kar fırtınası öncesi 50 dolarken 15 Şubat’ta 9 bin doların üzerini görmüştü.

Eyaletin en büyük şehri Houston'ın belediye başkanı Sylvester Turner, dün CBS News'e verdiği demeçte, 'O faturalar Teksas eyaletine gitmeli' demiş, vatandaşların bir yandan evleriyle uğraşırken bir yandan böyle bir sorumluluk altına sokulmamaları gerektiğini söylemişti.

Fort Worth Belediye Başkanı Betsy Price de hem eyalet hem de federal hükümetin faturalar konusunda yardım etmesi gerektiğini belirtmişti.

Teksas Senatörü Cruz'a tepkiler dinmiyor

Öte yandan bölge bu büyük sorunlarla uğraşırken Meksika'ya tatile giden ama tepkiler üzerine geri dönen Teksaslı Senatör Ted Cruz da elektrik şebekesi konusunda bağımsız olmasını ve yüksek faturaları eleştirdi. Cruz'un cumartesi günü kendisinin vatandaşların araçlarına şişe su yüklerken çekilmiş fotoğraflarını paylaşması ise yine tepki çekti.

Hipotermiden öldüğü sanılan 11 yaşındaki çocuğun ailesinden dava

Bu arada hayatını kaybedenler arasındaki 11 yaşındaki Cristian Pineda adlı bir çocuğun ailesi, elektrik şirketlerine 100 milyon dolarlık dava açtı. Dava dilekçesine göre 3 yaşındaki kardeşiyle battaniyelerin altında ısınmaya çalışırken hayatını kaybeden Pineda'nın ailesi, firmaları, hava koşullarının kötüleşeceğini bilmemelerine rağmen hazırlık yapmamak ve ihmalkarlıkla suçlayıp kendi çıkarlarını halkın refahının üstünde tutmakla eleştirdi.

Ayrıca bakınız...

Teksas’ta Devam Eden Dondurucu Soğuğun Ardından Yaşadıkları Zorlukları Paylaşan 24 Bahtsız İnsan
100 Yıl Sonra İlk Kez! Teksas’ta Yaşanan Düşük Sıcaklıklar Nedeniyle Su Boruları Dondu, Elektrikler Kesildi
Teksas'ta Yaşanan Dondurucu Soğuğun Ardından Ortaya Birbirinden Enteresan Görüntüler Çıktı

Popüler İçerikler

Miss Turkey 2024'te İlk 20'ye Giremeyen İpek Kuşçu'nun "Ben Hep Güzeldim" Açıklaması Tartışma Yarattı!
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Mehmet Ali Erbil'in Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen Hakkındaki Yorumları Fena Ayıplandı!
YORUMLAR
22.02.2021

O-oh dostum. Gördün mü onları? Evet aktroller. Evet geliyorlar. S-sanırım gelip "AMARİGANIN HALİNE BAGIN TÜRKİYE ZÜPER" diyecekler. KAÇIIIIN!

22.02.2021

kimse 60-70 yılda bir gerçekleşen bir olay için milyarlarca dolar harcayıp önlem almaz. oranın yöneticileri salak değil. rutin bir doğal döngü işte, 70 yıl sonra tekrar olacak. örneğin antalya kar fırtınası olabilir diye önlem almak için para harcıyor mu ? hayır çünkü kar zar zor yağıyor. ha ilerde birgün cidden böyle bi olay yaşanabilir . yine de bu durumda antalya belediyesini suçlayamazsınız niye önlem almadın diye. teksas olayı da bunun gibi. ameriga badıyor diyen trollere ithafen.

22.02.2021

Aynen öyle. Hatta çoğu kişinin dikkatini çekmiştir belki eski elektrik direkleri hala Amerika'da kullanılır z hani şu sokak aralarında olanlar, yer altına döşenmez. Çünkü hali hazırda iş gören bir şeyi sırf gösteriş olsun diye yeni maliyet yaratarak kaynağı boşa harcamaz adamlar, o kaynağı başka şeylere yönlendirir. Tabi bu yeni yapılanan bölgeler için geçerli değil, oralarda sıfırdan yapıldığı için yer altından yapılır.

22.02.2021

Bir ABD'li diğer gelişmiş ülkelerin 2.5 katı enerji tüketiyor , çevreyi mok etme hadisesini de Trump'a kadar gelişmemiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerden aldıkları çevre sertifikaları ile kapatıyorlardı , Trump zaten koyim çevreye diyip konuyu kapattı. İklim değişiyor , kabul edin ya da etmeyin , daha beterleri de yolda. Şu an kısık ateşte haşlanan kurbağa misali yavaaşş yavaşş başımızı belaya sokacak günlere koşar adım gidiyoruz. Bunun faturasını hep beraber ödeyeceğiz , er ya da geç. ABD fatura ödemiş , üzülelim mi ? Çok tii...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ