Rahim Ağzı Enfeksiyonu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların en sık karşılaştığı problemlerden biridir ve çoğu zaman cinsel temas yolu ile bulaşır. Aynı zamanda Klimidya ya da Gonore adındaki virüsler de rahim ağzında iltihaplanmaya yol açar. Tedavi edilmediğinde üreme organlarında zarar vererek kısırlık riskini arttırabilir. Peki, rahim ağzı enfeksiyonu nedir? Nasıl tedavi edilir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Rahim ağzı enfeksiyonu (servisit) kimyasallar, enfeksiyonlar, fiziksel tahrişler ya da alerjiler gibi pek çok sebepten ortaya çıkabilir. Genellikle cinsel ilişki esnasında bulaşan enfeksiyonlar şiddetli iltihaplanmaya neden olabilir. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahim ağzı enfeksiyonu nedir? Nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…

Rahim Ağzı Enfeksiyonu Nedir?

Tıp dilinde servisit olarak tanımlanan rahim ağzı enfeksiyonu, serviksin iltihaplanmasıdır. Servisit sıklıkla gonore, klimadiya ve trikomonas mikroorganizmaları sebebi ile gelişir. Bazen enfeksiyonlar cinsel yolla da bulaşabilir. Aynı zamanda bilinçsiz ve uzun süre antibiyotik kullanımı da rahimde enfeksiyona sebep olabilmektedir.

Rahim Ağzı Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı enfeksiyonu kadınların bazılarında herhangi bir belirtiye neden olmaz. Kadınlar bu durumun varlığından rutin bir muayenede haberdar olabilir. Servisitin ortaya çıkan ilk semptomu adet döneminin ardından görülen vajinal akıntıdır. Ancak rahim ağzı enfeksiyonun başka belirtileri de bulunur. Bunlar anormal vajinal kaşıntısı, ilişki sırasında ağrı ve vajinada yanmadır. Servisit bel ağrıları ve idrar yaparken yanmalara da neden olmaktadır.

Rahim Ağzı Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim ağzı enfeksiyonu tedavisi hangi organizmanın sebep olduğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Tedavi ile enfeksiyonların yok edilmesi amaçlanır. Enfeksiyonun rahim ve fallop tüplerine veya gebe iseniz bebeğinize yayılması engellenir. 

Genellikle antibiyotik tedavisi reçete edilir. Antiviral ilaçlar ya da mantar önleyici ilaçların kullanımı ile enfeksiyon ortadan kaldırılır. Tedavi biçimi nasıl olursa olsun hücrelerin tahribi nedeniyle bol sulu bir vajinal akıntı meydana gelir. Dolayısıyla yaklaşık 2 hafta kadar cinsel ilişkiden uzak durulması önerilir. Bazen tedavi 8 haftaya kadar sürebileceği gibi hastaneye yatmanız gerekebilir. Eğer enfeksiyonun kaynağı cinsel ilişkiden kaynaklanıyorsa partnerinizin de tedavi edilmesi gerekecektir.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti