Ragnarok Nedir?

Bir din veya halkın kültüründe, kahramanlar, tanrılar, evren ve insanın yaratılışıyla ilgili tüm sözlü ve yazılı efsanelerin doğuşlarını, anlamlarını yorumlayan ve inceleyen çalışmaların hepsine mitoloji denir. Genellikle doğaüstü varlıklar mitolojilerde ön plana çıkmaktadır. Bir şeyin yaratılışı veya oluşumuyla ilgili olaylar mitolojinin temel konularını oluşturmaktadır. Mitolojiler genel bir doğruluk taşımazlar. Bazı yazarlara göre mitolojiler hayal gücü ürünü iken bazılarına göre ise yaşanmış ve unutulmuş olayların bütününü kapsamaktadır. Peki İskandinav mitolojisinde geçen Ragnarok nedir? İşte detaylar...

Ragna ve rok kelimelerinin birleşimi ile oluşturulan Ragnarok kelimesi, köken itibari ile Eski Nors dilinden gelmektedir. Ragna kelimesi, Tanrıların düzenleyici gücü manasına gelmektedir. Rok kelimesi ise kıyamet ve kader anlamlarını taşımaktadır. Tanrıların kaderi anlamına gelen Ragnarok, bazı eski İskandinav kaynaklarında Tanrıların Alacakaranlığı olarak da geçmektedir. İskandinav mitolojisinde her şeyin sonunun gelmesi olayından sonra yıkım çağının başlayacağına inanılır. Mitolojide önemli bir yeri olan Ragnarok Günü hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

RAGNAROK NEDİR?

İskandinav'da yaşayan Kuzey Cermen halklarının Hristiyanlık dini öncesindeki dinlerini, inanışları ve efsanelerini kapsamaktadır. İskandinav mitolojisini kaleme alan kişi ise Snorri Sturluson'dur.

İskandinav mitolojisinin yaratılış efsanesine göre başlangıçta sonsuz bir yokluk vardı. Sonsuz bir boşlukta var olan tek şey Ginnungagap adı verilen büyük boşluktur. Kuzeyden akan soğuk nehir Niflheim, güneyden akan sıcak nehir ise Muspell'di. Bu iki nehir kendi kendine oluşmuş ilk dünyalardı ve Ginnungagap denilen büyük boşluğa dökülürlerdi. Muspell ve Niflheim dokuz dünyanın başlangıcı sayılmaktaydı. Muspell nehrinin kıvılcımları Niflheim nehrinin buz gibi soğuk sularını eritti. Eriyen damlalar uçurumdan aşağıya düşerek bir canlı meydana getirdi. Evrenin ilk canlısı olan Ymir adındaki bir dev doğdu. Ymir'in terinden ise dişi ve erkek devler meydana geldi. 

Eriyen damlalardan en ilkel inek Audhumla var oldu. Aç ve kızgın olan dev, Audhumla'nın sütüyle beslendi. Audhumla ise tuz bloklarından beslendi ve o blokları yalayarak insan şeklini verdi. Bu şekil verme işleminden sonra bütün tanrıların atası kabul edilen Buri var oldu. İlk insan olan Buri'nin, Borr adında bir oğlu vardır. Borr ise Ymir'in kızı olan Besta il evlenir. Bu birliktelikten Ve, Odin ve Vili doğar.

İskandinav mitolojisinde Ragnarok, herkesin ve her şeyin sonu anlamına gelmektedir. Ragnarok tanrıların bile sonu olacaktır. Bu kıyamet günü başladığı zaman dünyada çok sert bir kış olacaktır. Bu kışlar aralarda yaz olmadan üç normal kış uzunluğunda sürecektir. Kıştan dolayı kıtlık oluşacak ve insanlar aç kalacaktır. İnsanlar aç kalınca ahlak ve yasalar ortadan kalkacak, insanların tek derdi yaşamda kalmak mücadelesi olacaktır. Zamanla her şey yok olacak ve sadece bir boşluk kalacaktır. İskandinav mitolojisinde Ragnarok yıkımından sonra yeni bir dünya kurulacağına inanılır.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

İlk Tanrılar, Dünyanın Yaratılışı ve Odin! İskandinav Mitolojisi'nde Her Şeyin Sonu Olan Kaçınılmaz Savaş: "Ragnarök"
Marvel'ın Yeni Başyapıtı Thor: Ragnarok Hakkında Az Bilinen 15 Şaşırtıcı Gerçek

Popüler İçerikler

Hakim Sosyal Medya Hesabından Duyurdu: 17 Yaşında 70 Suç Kaydı Var
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Kayyum Atamaları Sonrası İlk Kez Konuşan Devlet Bahçeli, 'Öcalan' Çağrısını Yineledi