Radyasyon Hakkında Bilinen 15 Yanlış

Radyasyon kelimesi sıklıkla radyoaktivite yerine kullanıldığı için her türlüsünün, her şartta zararlı olduğu ve başta kanser olmak üzere bir çok hastalığa sebep olduğu kanısı yaygın. Evrendeki en temel enerji biçimi olan radyasyon aslında bulunduğumuz her ortamda, her an mevcut. Dalga ile yayılan bu enerji paketlerinden kaçışınız mümkün değil! Radyasyon yaydığı için insanlar tarafından tehlikeli ilan edilmeyen elektronik eşya neredeyse yok gibi. Aynı şekilde radyasyondan kurtulmak için de türlü öneriler dilden dile dolaşıyor. Radyasyon günlük hayatımızda bize oldukça yardımcı olduğu gibi bazı durumlarda öldürüp, bazen de süründürebiliyor. Radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılmak sizi süper kahraman yapabileceği gibi, radyasyon sıklıkla hiçbir etki yaratmadan yanınızdan geçip gider. Asıl mesele ise mevzubahis radyasyonun iyonize edici olup olmamasıdır. Bu sebeple radyasyon hakkında sıklıkla yanlış bilinenlere bakmakta fayda var.

1- Radyasyon her yerde derken şaka yapmıyorduk. Tepenizdeki ampulden yayılan ışık da aslında bir çeşit radyasyondur.

2- Radyo dinlerken, tv izlerken, evinizde kaloriferiniz sayesinde ısınırken ve hatta mangal yaparken bile radyasyona maruz kalıyorsunuz.

3- Mikrodalga fırınlar radyasyon bakımında zararlı değildir. Bu sebeple mikrodalga kullanmıyorsanız radyo da dinlememelisiniz zira yaydıkları ışınlar aynı gruptan.

4- Cep telefonlarının yaydığı radyasyonun kansere sebep olduğu hiçbir araştırma tarafından kanıtlanamamıştır.

5- Yapılan çalışmalar cep telefonlarının piyasa çıkmasından sonra beyin tümörlerinin sayısında herhangi bir artış olmadığını göstermektedir.

6- Çevremizde aletlerin yaydıkları radyasyon birikerek zararlı hale gelmez. Fizik bunu 100 seneden uzun bir süre önce kanıtladı.

7- Televizyon kumandaları kızılötesi radyasyon yayarlar ve yaydıkları frekans mikrodalga fırınlardan da cep telefonlarından da fazladır. Ancak bu zararlı oldukları anlamına gelmez.

8- Ormanda ısınmak için ateş yaktığınızda da radyasyon ortaya çıkar. O sebeple herhangi bir şey için radyasyon yayıyormuş demek anlamlı değildir.

9- Akciğer röntgeni çektirdiğinizde maruz kaldığınız radyasyon miktarı 6 saatlik bir uçak yolculuğunda maruz kaldığınızın yaklaşık yarısı kadardır.

10- Radyasyon elbette kansere sebep olabilir. Morötesi ve X ışını gibi ışınların kanserojen olması, radyasyon yaymalarından değil yüksek frekans, dalga boyu ve enerjiye sahip olmalarındandır.

11- Solaryum cihazları senelerce zararsız olarak pazarlanmış olsalar da uzun seneler düzenli olarak solaryuma giden insanların cilt kanserine yakalanma oranı diğerlerine göre %75 daha fazladır.

12- Kaktüslerin radyasyonu kendisine çekip emdiği koca bir yalandan ibarettir. Radyasonun bu şekilde emilmesi mümkün değildir.

13- Avm’lerin, havalimanlarının girişlerinde bulunan güvenlik kapıları metal dedektörleridir, radyasyon yaymazlar.

14- Her musibeti yoğurt ile savacağını düşünen halkımız sizi yanıltmasın, yoğurt yemek sizi radyasyondan korumaz.

15- Radyasyon kaynağından uzaklaşıldıkça şiddeti azalır. Dolayısıyla tehlikeli boyuttaki radyasyondan "koşarak kaçmak" ilk anda yapılacak en mantıklı şeydir.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
09.05.2016

Olaya son noktayı koyuyorum. Radyasyondan korunma uzmanı olarak çalışan bir nükleer fizikçi olarak yazılan herşey doğrudur. Güzel bir çalışma. Tebrikler Onedio.

09.11.2017

Yüksek dalga boyu da mı?

Allah korusun Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santrallerde olası bir radyoaktif sızıntıda olabilecekleri de yazsaydın. Ondan da koşarak uzaklaşmak lazım ama biraz fazla tabi, 7-8 bin kilometre ... Şimdiden koşmaya başlayın bence.

09.05.2016

Gezegeni terk etmek lazım. Malum gezegen kapalı bir ekosistem. Dolayısıyla nükleer serpinti oluşuyor :)

09.05.2016

yazida ampul isigininda aslinda bir cesit radyasyon oldugu belirtilmis, ben bunu dahada ileri goturecem: ampul isiginin gucu telefonunuzdaki yada mikro dalga firindaki 1-2ghz radyasyondan 100bin kez daha gucludur. Planck-Einstein denklemine gore bir elektromagnetik radyasyonun enerjisi frekansiyla dogru orantilidir. iletisimde kullanilan micro dalga radyasyonun frekansi gigaherzler seviyesindeyken, isigin frekansi 400-700 teraherz seviyelerindedir.

09.05.2016

radyasyonun kanserojen etkisini iki faktor belirler; birincisi miktari ki, siradan bir ampul bir telefonun yayabilceginden cok daha fazla miktarda radyasyon yayar, gunesten gelen isigin miktarina hic girmiyorum. ikincisi paket enerjisi. belli esik degeri asarsa dna ya kursun gibi carparak onu parcalar ve kansere neden olur. bu miktarda enerjiye sahip radyasyona ionize radyasyon diyoruz. x isini ve uv-c mor otesi bu gruba giriyor. microdalga radyasyonun enerjisinin mor otesini gectik isikdan bile 100bin kat dusuk oldugunu belirtmistik. keza gecen avustralyada yayinlanan yeni bir makalede cep telefonlari kullanilmaya baslandigindan beri, son 30 yil icinde beyin kanseri oranlarinda hic bir degisim gozlemlenmemis. kisaca bu konuda anlatlan konusulan her sey sehir efsanesinden ibaret.

TÜM YORUMLARI OKU (42)