Quilling Sanatı'nın Türkiye'deki Başarılı Temsilcisi Aysun Karasu'dan Birbirinden Güzel 20 Çalışma

Quilling'de kağıtlar, ince şeritler halinde kesiliyor, daha sonra bu şekiller kıvrılarak istenen şekilde diziliyor ve ortaya birbirinden güzel görseller çıkıyor. 

Aysun Karasu 1982 İzmir doğumlu .Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu. İlk resim sergisini 1997 yılında açan sanatçının şu ana kadar 12 resim sergisi oldu ve bunlardan bazıları Kanada, Danimarka ve Californiya da yapıldı. Şimdi ise Türkiye'de oldukça az kişi tarafından yapılan quilling sanatının en güzel örneklerini ortaya koyuyor.

1. Bu sanatı ilk icra edenler, şeritleri kıvırmak için kuş tüyünden yararlandıklarından "quil" ismini aldığı söyleniyor.

2. Diğer bir ismi ise "Filigree"

3. Bu sanat önceleri ince gümüş ve altın tellerin bükülerek birbirlerine tutturulmasıyla hazırlanan takı ve süs eşyalarının yapımında kullanılmış. Yani Filigree, Anadolu'da özellikle Midyat'ta yapılan "Telkari"yi anımsatıyor.

4. Ancak gümüş ve altın gibi madenler pahalı olduğu için kağıdın bulunması, gelişmesi ve dünyaya yayılmasıyla pahalı madenler yerine kağıt kullanılmaya başlanmış.

5. Tam olarak, bu sanatta kağıdın kullanılmaya başlanılmasının 15'inci yüzyıl olduğu düşünülüyor.

6. Bu tarihlerde Fransız ve İtalyan rahibeler ve rahipler kitap kapaklarından elde ettikleri ince kağıt şeritlerini dolayarak dini motifli panolar hazırlayarak sanatın ilk örneklerini vermişler.

7. Sanat Avrupa ve İngiltere'den Amerika'ya ulaşmış ve oldukça popüler hale gelmiştir.

8. 1800'lü yıllarda soylu ailelerin genç kızları tarafından kullanılmış hatta okullarda el sanatı derslerinde öğretilmeye başlamış.

9. Çok sabır isteyen bir sanat olması nedeniyle olsa gerek 19'uncu yüzyılda kullanımı azalmış, neredeyse unutulacak hale gelmiş.

10. 20'inci yüzyılın ortalarına gelindiğinde kağıtların çeşitlenmesi, kolay bulunur olması ve ucuzluğu nedeniyle yeniden canlanmaya başlamış.

11. Sanatçı quilling sanatıyla 7 yıl önce tesadüfen karşılaşmış ve o günden itibaren de çalışmalara başlamış.

12. Türkiye'e pek bilinen bir sanat olmadığın bir araştırma, deneme, yanılma süreci sonunda sanatı öğrenmiş.

13. Sanat eğitimi almış olması işini oldukça kolaylaştırmış tabii.

14. Şimdi sizi, bu pek az bilinen sanatla baş başa bırakalım :)

15.

16.

17.

18.

19.

20.

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
21.07.2017

Seferihisar Türkiyenin en güzel kasabalarından birisi zamanın yavaş aktığı eski güzel türkiyenin hala fazlasıyla hissedildiği güzide biryer.Böyle güzel sanat dalı da oradan çıkabilir türkiye için.bağcılardan çıkacak hali yok.

21.07.2017

Instagramda turquilling bana ait quilling ürünlerinin yayınlandığı sayfadır. Takip eder ve yorum yaparsanız çok mutlu olurum :)

21.07.2017

harika

TÜM YORUMLARI OKU (7)