Putin: ‘Türkiye'yle İlişkilerin Onarılması Konusunda Umut Görmüyorum’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel yıl sonu basın toplantısında yaptığı konuşmada, 'Uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, NATO'nun arkasına saklandı. Türkiye'nin uçağımızı düşürmesini dostça bir adım olarak değil düşmanca bir adım olarak değerlendiriyoruz. Mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum' dedi. Putin, Türk Akımı'nın akıbetiyle ilgili ise 'bize bağlı değil. Brüksel Türkiye için garantör olursa proje de gerçekleşir' dedi.

Rus lider Putin, geleneksel yıl sonu basın toplantısında konuştu. 

Putin'in açıklamaları şöyle:

'Düşmanca bir adım'

Türkiye yönetiminin uçağımızı düşürmesini, dostça bir adım olarak değil düşmanca bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO'nun arkasına saklandı.

'G20'de Türkmenler hakkında hiçbir şey duymadım'

Biz Türkiye ile iş birliğini reddetmedik. Antalya’ya G20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm. Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de “Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız” diyebilirdik.

'Türkiye buyursun, şimdi de Suriye hava sahasını ihlal etsin'

Rus hava savunma sistemi S-400

Türkiye uçağımızı düşürdükten sonra oradan (Suriye'den) çekileceğimizi mi düşündü? Rusya öyle bir ülke değil. Suriye'deki varlığımızı güçlendirdik. Suriye'de artık S-400 hava savunma sistemlerimiz var. Türkiye eskiden Suriye'nin hava sahasını sürekli olarak ihlal ediyordu. İsterse, buyursun şimdi de etsin.

'Türkiye'yle anlaşmazlıkta üçüncü tarafın etkisi var mı bilmiyorum'

Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlıkta üçüncü bir tarafın etkisi var mı bilmiyorum. Belki de Türk yönetiminden birileri ABD’lilere yalakalık yapmak istemiştir. Belki de ABD ve AB’ye Türklerin ‘onların İslamcıları’ olduğunu göstermek istemişlerdir.

'Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür'

Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür.

'Türkiye'nin İslamlaştırma politikası Rusya'yı da etkiliyor'

Türkiye'deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum.

Türkiye yönetiminden ilişkilerin onarılmasına yönelik bir adım gelmedi. İslamlaştırma politikaları bizi de etkiliyor. Orada bizim ülkemize de sızabilecek militanlar var.

'Suriye konusundaki tutumumuz aynı'

Suriye krizi konusundaki tutumumuzu değiştirmedik. Suriye’yi kimin yöneteceğine dış güçler karar veremez. Rusya, Suriye krizinin tüm tarafları memnun edecek şekilde çözülmesi için çaba gösterecek.  Suriye’de siyasi çözüm mümkün. Bunun erken gerçekleşmesi daha iyi olur.

'Suriye konusunda ABD'yle iki noktada mutabıkız'

Rusya’nın Suriye krizinin çözümü için bir planı var ve planımızdaki kilit konular ABD’nin görüşleriyle de uyuşuyor. Uzlaşı içinde olduğumuz noktalar, anayasa üzerinde ortak çalışma yapılması ve seçim düzenlenmesi.

'Akkuyu'ya 3.5 milyar dolar yatırmadık'

Akkuyu Nükleer Santrali projesine 3.5 milyar dolar yatırmadık. Akkuyu’nun geleceği, şirketler arası düzeyde çözülmeli. Bu ticari bir konu. Biz ekonomik çıkarlarımıza zarar verecek tek bir adım dahi atmayız. Bu Rosatom (Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi) ile ortaklarının sorunu. Bildiğim kadarıyla Türkiye projenin çalışmaya başlaması için gereken izni henüz vermedi.

'Türk Akımı görüşmelerini aslında bitirmiş değiliz'

Türk Akımı görüşmelerini aslında bitirmiş değiliz. Bize yalnızca Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye'den Avrupa'ya gidecek hat da dahil olmak üzere bu projenin tüm hatlarının öncelikli olduğu ve desteklendiği konusunda yazılı garanti vermesi gerekiyor.

Türk partnerlerimiz Gazprom'a Brüksel'den böyle bir yazılı belge getirirlerse o zaman projede ilerleriz. Ancak şimdiye kadar böyle bir belge görmedik.

'Brüksel Türk Akımı için garantör olursa, Türk Akımı projesi gerçekleşir'

Türk Akımı'nın akıbeti bize bağlı değil. Avrupa Komisyonu'nun bize bu konuda yazılı garanti vermesi gerekli.

Brüksel Türkiye için garantör olursa proje de gerçekleşir.

Gazetecilerin Putin'in dikkatini çekme çabaları

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yılki basın toplantısını yaklaşık 1400 gazeteci takip ediyor. Ancak hepsinin Putin’e soru yöneltme şansı çok az. Bu nedenle bazı gazeteciler, Putin’in dikkatini çekebilmek adına üzerinde Rusya’da popüler olan siyasi içerikli sloganlar yazılı özel pankartlar hazırladı. Bazıları da ‘öne çıkabilmek’ için renkli atkılar ve bayraklardan yardım almayı tercih ediyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Yılsonu toplantıları rekoru Sputnik'e göre Putin’in 4 saat 40 dakikada 106 soruyu cevapladığı 2008’e ait. Putin geçen yıl da çoğu Batı’yla ilişkiler, Rusya’ya yaptırımlar ve ulusal ekonomiyle alakalı 53 soruyu cevaplamış, toplantı 3 saat 10 dakika sürmüştü.

Sputnik Türkiye

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi