Putin Türkiye'de: Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Temeli Atıldı

Mersin'in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesinde yapımı planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli bugün, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin'in katıldığı törenle atıldı. İki ülke anlaşmayı 2010 yılında imzalanmıştı. Santral, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olan 2023'te faaliyete geçecek. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün iki günlük ziyaret için Türkiye'ye geldi.

📷 Ümit Bektaş/ Reuters

İki lider, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temel atma törenine, Ankara'dan telekonferansla katıldı.

📹 Ankara'da butona basıldı ve Mersin Akkuyu NGS'nin temeline ilk harç atıldı 👇

Erdoğan ​#NükleerEnerjiGüçlüTürkiye' etiketiyle paylaştığı mesajında 'Yarın, Rusya Devlet Başkanı, kıymetli dostum Vladimir Putin ile birlikte Türkiye'nin ve Türk-Rus ilişkilerinin geleceği için önemli bir adım olan 20 milyar dolarlık dev yatırım Akkuyu Nükleer Santrali'nin temellerini atacağız' ifadelerini kullanmıştı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

📌 Tesis, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) tarafından inşa edilecek.

📌 20 milyar dolara mâl olacağı belirtilen santral, ülkede tek kalemde yapılan en büyük yatırım olma özelliğini taşıyor.

📌 Tesisin 4 bin 800 megavatlık kapasiteye sahip olduğu aktarılıyor.

Grafik: AA

📌 Aktarılan bilgiye göre Akkuyu NGS'nin üretimi, Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılayacak.

📌 İlk ünitesinin 2023 yılında elektrik üretimine başlaması planlan tesisin diğer ünitelerinin de birer yıl arayla devreye alınması hedefleniyor.

Uzmanlardan Nükleer Santral Uyarıları: 'Sağlığa Zarar Verecek, Elektrik Daha Pahalıya Gelecek'

Temel atma töreni öncesi Mersin Valiliği'nden eylem yasağı geldi 👇

Valiliğin açıklamasında '(...) Toplanma, basın açıklaması, stand açma, açlık grevi, oturma eylemi, anma toplantısı, bildiri dağıtma, çadır kurma vb. her türlü etkinlik ile ilimizden ve çevre illerden protesto amacıyla gelecek olan grupların Büyükeceli Mahallesine gidişleri/girişleri Valilik Makamının 02.04.2018 tarih ve 2018/1419 sayılı olurları ile 03.04.2018 günü saat 19.00'a kadar yasaklanmıştır' denildi.

Öte yandan Enerji Bakanlığı'nın yayınladığı nükleer enerji tanıtım filminde Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve UNESCO ödüllü Prof. Dr. Bilge Demirköz yer aldı 📹

Aziz Sancar ve Bilge Demirköz'ün Yer Aldığı Nükleer Enerji Kamu Spotu

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
03.04.2018

Nükleer santral yapılmasına karşı değilim, iş bilmez sorumsuz cahillerin yönettiği bir ülkede yapılmasına karşıyım.Sonu felaket olur.

03.04.2018

TR Bulgaristan ve Yunanistan'dan bile elektrik ithal ediyor. Ciddi bir açığımız var elektrik üretimiyle ilgili. Tek tesis toplam ihtiyacın %10'unu karşılayabilecekse gayet mantıklı bir projeye benziyor. Bu paraya bu kadar büyük bir elektrik üretimini rüzgar ve güneşten karşılamak mümkün değil.

03.04.2018

Enerji üretimi ve iletimi konusunda bilginiz yok sanırım. Enerjinin Yunanistan ya da Bulgaristandan ithal edilmesinin nedeni kebandan ürettiğiniz elektriği teknik nedenlerden dolayı istanbula getiremeyişinizden kaynaklanıyor (süper iletkenler tam olarak ortaya çıkana kadar durum bu olacaktır). Zira bazı ülkeler sadece çöp yakarak enerji ihtiyacından fazlasını üretebilmekte olayı güneşe ya da rüzgara endekslemenin mantığı yok. Güneşten ya da rüzgardan üretilebilir mi bilmiyorum Bilmememin nedeni güneş ve rüzgar rejimleri hakkında elimde fizibilite raporu olmaması yanlış anlaşılmasın, bu arada siz üretilemeyeceğini nereden biliyorsunuz? Bizim bilmediğimiz bir çalışma yapıldıysa fizibilite raporunu paylaşın da bizde ikna olalım. Nasıl bir kendine güven bu.

03.04.2018

Ülkelere göre nükleer reaktör sayıları İşletmedeki Nükleer Reaktör Sayısı ABD 104 Fransa 58 Japonya 50 Rusya 33 Güney Kore 23 Kanada 20 Hindistan 20 Çin 16 Bir. Krallık 16 Ukrayna 15 İsveç 10 Almanya 9 İspanya 8 Belçika 7 Çek Cum. 6 Tayvan 6 İsviçre 5 Finlandiya 4 Macaristan 4 Slovakya 4 Pakistan 3 Arjantin 2 Brezilya 2 Bulgaristan 2 Meksika 2 Romanya 2 Ermenistan 1 İran 1 Hollanda 1 Slovenya 1

TÜM YORUMLARI OKU (98)