PUBG, Fortnite ve Diğerleri: Her Oyunu Açacak Bilgisayar mı Almak İstiyorsunuz? İşte Oyun Bilgisayarı Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Günümüzde her oyun tutkununun rüyalarına giren bir oyun bilgisayarı vardır. Ancak oyun bilgisayarınızın istediğiniz oyunları açması için ve sizi uzun yıllar boyunca idare etmesi için nasıl özelliklere sahip olması gerektiğini biliyor musunuz? Siz de 'PUBG açacak oyun bilgisayarı özellikleri'ni merak ediyorsanız ve 2018 yılında iyi oyun bilgisayarı özelliklerini sorguluyorsanız tam size göre bir içerik hazırladık ve oyun bilgisayarı alırken dikkat edilmesi gereken şeyleri sizler için derledik. 'İyi işlemci nasıl seçilir?' 'İyi ekran kartı nasıl seçilir' 'RAM en az kaç GB olmalı?' gibi sorularınız varsa buyurun içeriğe.

Profesyoneller kadar olmasa da 'kasmadan' PUBG oynayabileceğiniz, yüksek FPS alabileceğiniz, yeri geldiğinde işlerinizi hızlıca halledebileceğiniz bir bilgisayar için gerekenleri sizler için derledik!

Rehberimizde genel olarak bilgisayar bileşenlerinin özellikleri ele alınmış ve günümüz oyunlarını rahat bir şekilde oynayabilmek adına yapılması gerekenler tavsiye edilmiştir. Laptop alırken ya da bilgisayar toplarken bu özellikleri göz önünde bulundurarak seçimlerinizi yapabilirsiniz. :)

Ekran kartı alırken nelere dikkat etmeliyim?

Ekran kartı, bir oyun bilgisayarının kalbi niteliğindedir. Diğer özellikleriniz yeterli olsa da, bilgisayarın kaliteli bir oyunu açması adına iyi bir ekran kartı seçmeniz gerekir. Ekran kartları diğer bilgisayar parçalarından çok daha pahalıdır. 

Alırken dikkat etmeniz gereken şeyler şunlardır:

  • Ekran kartı hafızası (RAM'i)

  • Ekran kartı modeli

Ekran kartı üreten pek çok firma Nvidia'nın veya Radeon'un grafik işlemcilerini kullanıyor. Radeon arada sırada fiyat/performans yönünden kaliteli modelleri piyasaya sürse de Nvidia'nın sektörü domine ettiğini söylemek mümkün.

İyi bir ekran kartının özellikleri ne olmalı?

Ekran kartının modeli çok önemli, model isimleri genelde ekran kartının 'chipseti'ni temsil eder. Örneğin RTX 2070, GTX1060, GT730 gibi modellerden en yenilerini seçin. 

Ayrıca ekran kartı hafızası ya da ekran kartı RAM'i, ekran kartının performansını etkiler. Sistem hafızasını düzenleyerek yormadan oyunları çalıştırabilen ekran kartlarının hafızasını yüksek seçmeye çalışın. Bütçeyi yorsa da günümüzde 4 GB'dan aşağı hafızalı ekran kartlarından aşağısı pek tavsiye edilmiyor.

Tavsiye: Nvidia 1050Ti. Tabii gönül ister hepimiz daha yüksek modeller kullanalım ancak ne yazık ki ekran kartı fiyatları çok yüksek. Daha uygun bir fiyata satılan 1050Ti modelleri pek çok oyunu sorunsuz çalıştırmanızı sağlar.

Oyun bilgisayarında işlemci seçimi nasıl yapılır?

Oyunların açılmasında işlemci de en önemli unsurlardan biridir. 'Render' dediğimiz, Türkçe'ye oyunun içeriğinin yüklenmesi olarak çevirebileceğimiz kavram, işlemcinizin performansına göre gerçekleşir. 

Örneğin, işlemciniz kötüyse Minecraft gibi grafik açısından kötü bir oyun oynarken bile, kimi zaman kasmalar ve haritanın geç yüklenmesi gibi bir problem yaşayabilirsiniz. Ya da 1999 yapımı Age of Empires'ın özel modunda 1000 kişilik bir savaş kurgularsanız oynadığınızda bilgisayarınızın takıldığını görebilirsiniz.

İyi bir işlemcinin özellikleri ne olmalı?

İşlemci alırken bu sektörün öncüsü olan Intel'in işlemcilerine ya da Radeon'un Ryzen serisi gibi serilere bakabilirsiniz. Örneğin Inter işlemcilerinde gördüğünüz i3, i5, i7, i9 gibi özellikler, onların modellerini gösterir. İşlemci modelinin yanında yazan '8300, 9600' gibi ibareler ekran kartının kaçıncı nesil olduğunu belirtir, ilk rakamı 9 ise o ekran kartı 9. nesildir.

İşlemcinin kaç GHz olduğu bilgisi işlemcinin işleme hızını gösterir. Bu açıdan daha yüksek bir GHz değeri olan ekran kartını tercih etmelisiniz. 

Tavsiye: i5 7. nesil ve üzeri işlemciler, sizi uzun süre idare eder ve yüksek performans sağlar.

RAM seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Sistemin hızının en önemli kaynağı iyi bir RAM'den geçmektedir. Arka planda daha fazla uygulama çalıştırmaya yarar, işlemlerin aynı anda aktif olmasını sağlar. Bilgisayarınızın kısa süreli hafızası olan RAM daha çok işlemi bir anda yerine getirmesi işlemini sağlar.

Tavsiye: 8 GB'dan aşağısı günümüz oyunlarında sıkıntılar yaşatır. Bu sebeple 8 GB RAM'ler tavsiyemiz. Zamanla sisteminize bir adet daha 8 GB ekleyerek 16 GB'a veya daha da yukarısına taşıyabilirsiniz.

Anakart seçimi nasıl yapılır?

Anakart, aslında aldığınız tüm bileşenleri taşıyan ve birbirine bağlayan sistemdir. Anakart seçiminde tasarruf etmek amaçlı düşük modeller tercih edilebilir ancak dikkat etmeniz gerek bir husus var: Anakart ile bileşenlerin uyumu. Tercih ettiğiniz işlemciye göre bir anakart tercih etmeniz lazım. Aksi takdirde işlemcinizi kullanamazsınız. İşlemci markası ve soket tipinin anakart ile uyumlu olup olmadığına dikkat edin.

Neden SSD kullanmalıyım? SSD ne işe yarar?

Solid State Disk yani SSD, bilgisayarın depolama birimlerinden biridir, hard disk ile SSD'yi ayıran şey, SSD'nin çok daha hızlı çalışmasıdır. Sistem dosyaları ve hızlı çalıştırmak istediğiniz oyun, uygulama gibi dosyaları SSD'ye kurmanız durumunda daha seri bir şekilde erişebilirsiniz. Ayrıca sistem de SSD'ye kurulduğunda bilgisayarınız saniyeler içinde açılacaktır.

Hard disk seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Hard disk, bilgisayarınızın depolama birimidir. Boyutu burada önceliğiniz olmalı, 500 GB, 1TB, 2TB ya da ne kadarının size yeteceğine karar vermek sizin elinizde. Ayrıca aktarım hızına dikkat edin. Eğer tasarruf etmek istiyorsanız aktarım hızını çok umursamayabilirsiniz ancak sıkça verileri başka bir kaynağa aktaran biriyseniz, saniyede ne kadar boyutta dosya aktarabildiğini kontrol edip öyle satın alın.

Bilgisayarda soğutma sistemleri gerekli mi?

Aktif bir kullanıcıysanız ve çok fazla işlem yapıyorsanız, aldığınız bilgisayar bileşenleri fazla ısınıyorsa, mutlaka bir soğutma sistemi kullanın. Aslına bakarsanız artık çoğu ekran kartı kendi soğutucusuyla geliyor, ayrıca kasaların dahili fan sistemleri de iş görüyor. Ancak bilgisayar bileşenlerinde ısınma durumu markadan markaya hatta modelden modele değişebilir. Örneğin Radeon'un kışın kalorifere ihtiyaç duymadan, tüm odanızı ısıtabileceğiniz işlemcileri ve ekran kartları bir aralar tiye alınırdı. Böyle bilgisayar parçalarına sahipseniz soğutucu almanızı öneririz.

Peki sizin tavsiyeleriniz neler? Bilgisayarınızdaki özellikler ve oynayabildiğiniz oyunlar hangileri? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın. :)

Çorba Parasını Çıkarmak İsteyenlere Müjde: PUBG, Efsane Kar Haritası Vikendi'yi Duyurdu!
Liseliler Bilmez: 1995'ten Günümüze Yılların En Çok Satan Oyunları!
Oyunseverler Buraya! İşte 2019'da Çıkacak En Bomba Oyunlar

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR
19.12.2018

yahu dolarla birlikte çok pahalandı bu sektor. zaten pahalıydı. mount and blade dışında birşeyler oynamak istiyorum artık youtube dan oyun videoları izlemek istemiyorum :(

18.12.2018

Çok para am.q ... Eski püskü bir bilgisayarımız var onunla da eski half life oynuyorum... İ5 4 GB ram 2GB ekran kartı.. :S

Yazan arkadasin ellerine saglik. Birkac sey de ben eklemek istiyorum, ozellikle nvidia'nin grafik iflemcilerindeki sondan ikinci rakam ekran kartinin ne kadar guclu oldugu hakkinda bilgi verir, mesela bir GTX 980, GTX 1060 dan hala gucludur ustelik 1060 daha guncel bir kart olmasina karsin cunku 980'in sondan ikinci rakami 8, 1060'in 6 dir, nvidia gucu belli etmek icin bu siralamayi kullanir. , ilk rakam ya da ondalik ekran kartinin neslini temsil eder. Her guncel kart onceki nesilden guclu olacak diye bir kaide yoktur, yeni nesil oncekine gore daha az isinan, ya da farkli teknolojileri barindiran bir kart olabilir. Ama tabi ki gidip de GTX 480 alirsaniz gtx 1050 den az performans alirsiniz cunku 4. nesil cok eskide kalmistir yeni nesil oyunlarini yakalamakta buyuk zorluk ceker.

Yani cok guncel olmasin ben verdigim parayla daha iyi fps alayim diyorsaniz bir ya da iki nesil oncesinin yuksek modellerine bakabilirsiniz. Internette cokca karsilastirma mevcut, hem video olarak hem dokuman, makale olarak. Urunu almadan once mutlaka alternatifleriniz ile karsilastirin ve ne istediginizi bulun (yuksek kare orani ya da guncellik, isin izleme teknolojisi) gibi, hedefinize gore urununuzu belirleyin. Islemci de de benzer kurallar gecerlidir.

TÜM YORUMLARI OKU (19)