Psikolojik Yardım Almanın Aslında Ne Kadar Önemli Olduğunun 9 Kanıtı

Terapi yalnızca psikolojik sağlığı iyiye götürmekle kalmaz, aynı zamanda bireylerin refahını da arttırır. Bu sebeple, yaşam kalitenizi artırmak için hafta 1 defa psikoloğunuzla görüşmeniz tavsiye edilir. Hepimiz kimi zaman zor günlerden geçiyoruz ve yanımızda bir destek olmasını arıyoruz. Bu gibi durumlarda en doğru adres terapistler oluyor. İşte karşınızda psikolojik yardımın önemi hakkında 9 kanıt!

1. Kendinizi keşfetme fırsatı sağlar.

Bir danışmanla görüşmek size kendiniz hakkında bilgi edinme ve kişiliğinizi, değerlerinizi, inançlarınızı daha iyi anlama fırsatı verir. Karşılaşabileceğiniz sorunlarda kendi rolünüz hakkında öz-farkındalığınızı ve iç görünüzü artırmanıza olanak tanır. Unutmayın ki farkındalık değişimin anahtarıdır. Kişisel gelişime yönelik kişisel bir yolculuğa çıkmanızı teşvik eder.

2. Başkaları tarafından destek ve onaylanma görmenizi sağlar.

Terapistler, danışanları onlara kişisel meselelerini anlatırken kendilerini rahat hissetmeleri için güvenli, yargılayıcı olmayan, sıcak ve sevecen bir ortam sağlamaya çalışır. Çoğu danışmanın en önemli 3 özelliği empatik anlayış, saygı ve içtenliktir. Bu nedenle, yargılanma, alay edilme veya küçümsenme konusunda endişelenmenize gerek olmayan bir yerdir. Duygularınız onaylanır, durumlarınız normalleşir ve yalnız kalmamanız sağlanır.

3. Yanlış davranışların/alışkanlıkların değiştirilmesine yardımcı olur.

Terapi, hiç bitmeyen bir kendini yenilgiye uğratma döngüsünde dönen düşünceler, duygular ve davranışlar hakkında farkındalık yaratmaya yardımcı olabilir. Farkındalıkla, olumlu değişim için harekete geçmek ve davranışlarınız üzerinde kontrolü yeniden kazanmak için hangi adımların gerekli olduğunu öğrenebilirsiniz.

4. Benlik saygısının geliştirilmesini ve daha fazla kendinizi kabul etmenizi sağlar.

Çoğumuz hayatımızda görünüşümüz, yeteneklerimiz, becerilerimiz veya kişilik özelliklerimiz hakkında güvensizlikler yaşarız. Hepimizin kendimizde sevmediğimiz bir yönü olsa da, terapi yoluyla kusurlarımızı insan olmanın bir parçası olarak kabul etmeyi de öğrenebiliriz. Kendini kabulle birlikte kendini sevme, kendine şefkat ve daha güçlü bir özgüven duygusu gelir. Böylece, güçlü yönlerinizi geliştirerek zayıf yönlerinizi iyileştirebilirsiniz.

5. Amaç bulmada bir rehber edinmiş olursunuz.

Hayattaki daha büyük anlam nedir? Bu sorunun cevabı her birey için benzersizdir. Varoluşsal bir kriz içinde olanlar veya bir kaybın yasını tutanlar için genellikle geçici bir benlik/kimlik kaybı yaşarlar. Terapi, değerleri, inançları, ilgi alanlarını ve hatıraları keşfederek, yaşamdaki amacınızı, tutkunuzu ve anlamınızı yeniden keşfetmenize yardımcı olabilir.

6. Duygularınızı daha iyi ifade etmenizi ve onları yönetmenizi sağlar.

İster depresyon, kaygı, stres veya öfke ile uğraşıyor olun, terapi duygularınızı tanımlamanıza, ifade etmenize ve daha iyi düzenlemenize yardımcı olabilir. Duygularınızı sağlıklı bir şekilde ifade etmeyi ve bunlarla baş etmeyi öğrenebilirsiniz. Bu şekilde, sağlıksız davranışlara yol açabilecek olumsuz duyguların artmasını önleyebilirsiniz.

7. Sorunları anlatmak için güvenli bir çıkış sağlar.

Olumsuz duyguları/düşünceleri çok uzun süre içimizde tuttuğumuzda patlaması an meselesidir. Bu nedenle terapi, şikayetleri boşaltmak, hayal kırıklıklarını ifade etmek, kızgınlıkları aşmak, bastırılmış duyguları serbest bırakmak ve bizi iç huzurundan alıkoyan gizli acıları ortaya çıkarmak için mükemmel bir yerdir.

8. Umudun ve motivasyonun geliştirilmesini sağlar.

İster tamamen umutsuz hissedin, ister sadece biraz desteğe ihtiyacınız olsun, terapi hepsine yardımcı olabilir. Psikologlar gelecekteki benlik,  ilişkiler ve yaşam için umudu güçlendirmek amacıyla şimdiki ve geçmişteki olumlu başarılara farkındalık getirerek motivasyonunuzun kıvılcımlanmasına yardımcı olabilir.

9. Yaşam için etkili beceriler öğrenmenize yardımcı olur.

Terapi yoluyla öğrenebileceğiniz ve günlük yaşamda faydalı olan sonsuz sayıda beceri vardır. Bunlar problem çözme ve çatışma çözme becerilerinden iletişim ve kişilerarası becerilere kadar uzanır. Terapi, seanslar dışında gerçek durumlara uygulamadan önce bu becerileri öğrenmek, uygulamak ve denemek için güvenli bir ortam sağlar. Bunlar nihayetinde beden, zihin ve ruh için daha iyi bir genel sağlığa yol açar.

Popüler İçerikler

Gözaltına Alınıp Serbest Bırakılan Murat Övüç, Ferdi Tayfur'un 'Hatıran Yeter' Şarkısıyla Kulak Kanattı!
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi