Psikolojik Rahatsızlıklar Bir İnsan Olsaydı Nasıl Görünürlerdi?

Yapay zeka ile kelimeleri sanat eserine dönüştüren Midjourney, son günlerde adeta teknoloji dünyasında bomba etkisi yarattı diyebiliriz. Kelimelerimizi saniyeler içerisinde işleyip muazzam görseller sunması aklımızı alıyor. Biz de yapay zeka uygulaması Midjourney'i biraz kurcalayıp psikolojik rahatsızlıkları insana dönüştürdük. 'Psikolojik rahatsızlıklar insan olsaydı nasıl görünürdü?' dedik ve muazzam sonuçlar aldık.

Anksiyete

Anksiyete Nedir?

Anksiyete aşırı bir panik ve korku hissidir. Vücudun algıladığı tehdide fiziksel tepkisidir. Şiddetli korku, takıntılı düşünme ya da endişe gibi zihinsel tepkilere ek olarak hızlı nefes alma, ağız kuruluğu, kalp çarpıntısı gibi zorlayıcı durumlara neden olur.

Duygudurum Bozukluğu

Duygudurum Bozukluğu Nedir?

Duygudurum bozukluğu, kişinin duygusal durumunu etkileyen bir akıl sağlığı sorunudur. Bir kişinin uzun süreli aşırı coşkunluk (mani), aşırı üzgünlük (depresyon) veya her ikisini birden (bipolar; yani iki uçlu) deneyimlediği bir bozukluktur.

Olaylara bağlı olarak kişinin ruh hâlinin değişmesi normaldir. Bir duygudurum bozukluğu teşhisi konması için semptomların birkaç hafta veya daha uzun süre mevcut olması gerekir. Duygudurum bozuklukları; bireylerin davranışlarında değişikliklere neden olabilir ve iş veya okul gibi rutin faaliyetlerle başa çıkma becerilerini etkileyebilir. En yaygın duygudurum bozukluklarından ikisi depresyon ve bipolar bozukluktur.

Narsistik Kişilik Bozukluğu

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler, çevrelerinde egosu yüksek olarak tanımlanabilir. Psikolojik bir rahatsızlık olan bu durum ilerlediği takdirde başka rahatsızlıklara da yol açmakla birlikte, çevresindekilere hayatı zehir edebilir. Narsist kişilik bozukluğuna sahip kişiler çevreleri tarafından sürekli şımartılmak, takdir edilmek isterler. Çevresindeki kişilerin kendilerinde olmayan bir şeylerini, başarılarını kıskanabilirler. Böyle bir durumda çevresindekilerin de kendisini kıskandığını düşüneceklerdir.

Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu

Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu Nedir?

Obsesif kompulsif bozukluk, takıntılı düşüncelerin günlük hayatı, hatta yaşamsal aktiviteleri etkileyecek düzeye gelmesi sonucu ortaya çıkan ruhsal bir hastalıktır. Takıntılı düşünce ve dürtüler anlamına gelen obsesyon ile yineleyici zihinsel eylemler ve davranışlar anlamına gelen kompulsiyon davranışları bir araya gelerek hastalığı oluşturur. Obsesyon, yani kişinin zihninde uzaklaştıramadığı fikir, düşünce ve dürtüler, kişinin isteği dışında gelişir. Kişi bunları mantık dışı olarak değerlendirse de düşünmekten kendini alamadığı için yoğun sıkıntı yaşayarak huzursuzluğa ve dolayısıyla anksiyeteye sahip olur.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Bu bozukluğu olan insanlara 'sosyopat' veya 'psikopat' denir. Antisosyal kişilik bozukluğu başkalarına aldırış etmeme ve toplum kurallarına uymama ile ifade edilen sorumsuz ve agresif davranışlarla tanımlanır. Bu bozukluğu olan insanlar sıklıkla ciddi suçlar işler ve davranışları için pişmanlık duymazlar.

Yeme Bozukluğu

Yeme Bozukluğu Nedir?

Yeme bozukluğu yemek yeme dürtüsünün fiziksel açlık durumuna göre değil farklı algı ve düşünce biçimlerine göre şekillendiği ve beslenme davranışının büyük oranda bozulduğu son derece önemli psikiyatrik problemlerden biridir. Kişi, genellikle vücudun ağırlık veya şekil gibi dış görünüş özellikleri hakkında olumsuz fikirlere sahiptir ve bu durum yemek yeme davranışına karşı farklı bakış açılarının ortaya çıkmasına neden olur. Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan DSM V’te 8 farklı yeme bozukluğun türünden bahsedilir ancak tüm yeme bozuklukları içerisinde en sık rastlanan iki tür anoreksiya nervoza ve bulimia nervozadır.

Şizofreni

Şizofreni Nedir?

Şizofreni, hastaların gerçek ile gerçek dışı olan olguları birbirinden ayırt edememesine yol açan, sağlıklı düşünce akışı, duygu kontrolü ve normal davranışa engel olan ciddi bir beyin hastalığıdır. Çoğu zaman yavaş yavaş gelişim gösterir.

Madde Kullanım Bozukluğu

Madde Kullanım Bozukluğu Nedir?

Madde kullanım bozukluğu  , zararlı sonuçlarına rağmen bir maddenin kontrolsüz kullanımının olduğu karmaşık bir durumdur. Madde bağımlılığı  kişiler, alkol, tütün veya yasa dışı uyuşturucular gibi belirli bir maddeyi (maddeleri) kullanmaya, kişinin günlük yaşamda işlev görme yeteneğinin bozulduğu noktaya kadar yoğun bir şekilde odaklanır. İnsanlar, soruna neden olduğunu veya sorun yaratacağını bilseler bile maddeyi kullanmaya devam ederler.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

Travma sonrası stres bozukluğu kişiyi aşırı korkutan, dehşet içinde bırakan, çaresizlik yaratan, çoğu kez olağan dışı ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşen olayların tetiklediği bir ruhsal travma ya da ruh sağlığı durumudur.  Bu olayların kişinin kendisinde veya bir yakınında ölüme yol açması ya da yaralanma tehlikesi yaratması durumunda ortaya korku, dehşet ve çaresizlik hisleri çıkabilir.

Hipomani

Hipomani Nedir?

Hipomani, insanın bedensel ve psikolojik olarak, kendini alışılmadık şekilde gösteriş, heyecan veya irritabilite (uyarılar aşırı tepki) olarak ifade edebilen, nedensiz, orantısız, doğal olmayan mutluluk, dışa dönüklük ve hareketlilikle karakterize olan sağlıksız bir zihin, ruh hali ve davranış biçimidir.

Paranoid Kişilik Bozukluğu (Paranoya)

Paranoid Kişilik Bozukluğu (Paranoya) Nedir?

Paranoid Kişilik Bozukluğu, bir insanın başka insanlara karşı sıkça kuşku duyması olarak nitelendirilmektedir. Bu hastalarda genellikle herkesten kuşku duyan, herkesin kendisinden faydalanacağı düşüncesini kabul eden özellikleri bulunmaktadır. Paranoid vakasına göre bütün insanlar kendisine zarar vereceğini düşünmektedir. Bundan dolayı da sürekli olarak tedbirli davranan ve tetikte olan bireyler olarak nitelendirilmektedirler.

Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Hiperaktivite, olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna denilmektedir. Diğer bir deyişle ise çocukların kendini kontrol edemediği psikolojik bir hastalıktır. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan çocuklar dikkatini toparlamakta veya bir yerde sabit durmakta zorlanabilirler.  DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu)  olan bazı çocuklar sadece ev hayatı değil aynı zamanda okul hayatlarında da sorunlarla karşılaşabilirler.

Bipolar Bozukluk

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk diğer bir adıyla manik-depresif bozukluk kişinin ruh hali, enerjisi, konsantrasyonu ve günlük yapılan aktivitelerini yerine getirme becerisini etkileyen bir psikolojik-psikiyatrik bir rahatsızlıktır.

Bipolar bozukluk, kişinin bir anda kendini çok iyi hissederken, bir süre sonra içine kapanık bir hale gelmesine neden olabilir. Bipolar bozukluk, kişinin manik depresyon tanımına da uyan ruh hallerine bürünmesine sebep olabilir. Bu nedenle hastalığa tanı konma aşamasında, psikologlar tarafından yapılacak değerlendirme büyük önem arz etmektedir.

Depresyon

Depresyon Nedir?

Depresyon (majör depresif bozukluk) nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi ancak tedavi edilebilen tıbbi bir hastalıktır. Depresyon sürekli üzüntü halinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açar. Depresyon çeşitli duygusal ve fiziksel belirtilere yol açabilir. Depresyonlu kişilerde evde ve işte görevlerini yerine getirme yeteneği azalmıştır.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
06.04.2023

Bunların toplamı bi insan olsaydı ben olurdum gibi geliyor ama iyiyim….

06.04.2023

Obsesif için fotoğraf olmamış yüzü simetri takıntımı canlandırdı

05.04.2023

Bende DEHB var 🥲 ama o kadar enerjik değilim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ