Psikolojik Olarak Sağlam Durabilmek İçin 8 Yöntem

Hayat dediğimiz büyük deneyim, karşımıza birçok olayla çıkar. Bazen kendimizin bazen etrafımızdaki insanların yıkıcı, zorlayıcı durumlar yaşadığına şahit oluruz ve görürüz ki hepimizin tepkileri yaklaşımları birbirinden oldukça farklı... Bazılarımız böylesi zorlayıcı imkanlarda can yeleklerini takarken, bazılarımız desteksiz dalgalı sularla mücadele eder. 

Peki nedir bu can yeleği? Nasıl temin ederiz dediğimiz noktada, psikolojik sağlamlık konusuna girelim…

Psikolojik sağlamlık nedir?

Can yeleğimizdir. Zor deneyimler öngörülemez, yıpratıcı durumlar karşısında baş edebilme, uyum sağlama, bir şeyler öğrenme ve ilerleyebilmedeki sürecimizdir. Olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendimizi psikolojik sağlamlığımızla koruruz veya toplarız. Psikolojik sağlamlık için kişinin geleceğe umutla bakması, dostluklar kurması, korkularla yüzleşmesi sorunlardan kaçmak yerine çözmeye çalışması, olumsuz deneyimi tekrar yapıcı şekilde kurgulaması gerekir.

Psikolojik sağlamlık nasıl gelişir?

1.Kendini tanımak/anlamak: Ben kimim? Becerilerim ne? Neler hoşuma gider? Kendinizin farkında olun. İlgi alanlarınızı keşfedin ve kendinize bu konuda bir şeyler katın. Duygularınıza cesaretle, şefkatle yaklaşın, olumsuz gördüğünüz yönlerinizle barışın.

2.Amaç edinmek: Hayatta ne için var olmak istiyorsunuz? Ne yapmak istiyorsunuz? Sizin için neyin önemli olduğunu saptayın. Öncelikle küçük, gerçekçi hedefler belirleyin ve adım atın çünkü bu hedeflere ulaşmak daha kolay olduğundan özsaygınız ve motivasyonunuz artacak. Bu da sizin amacınıza ulaşmada büyük basamak olacaktır.

3.Kabullenmenin verdiği kurşun geçirmez yelek hissi: Yaşamın sonsuz bir deneyim olduğundan, başımıza her durumun gelebileceğinden hemfikiriz. Olumsuz duygulara saplanıp kalmak yerine tecrübelerimizden bir şeyler öğrenip yolumuza devam etmemiz gerektiğinin farkına varmalı, resmin bütününe bakmaya çalışmalıyız. Değişimin yaşamın bir parçası olduğunu kabullenmek de oldukça önemlidir.

4.Sosyal ilişkiler: Size iyi gelen, sizi geliştiren insanlarla iletişimde kalın. Duygu ve düşüncelerinizi herkesle değil, sizi anladığını hissettiğiniz insanlarla paylaşın. İçinizden geldiğince iyilik yapın ve karşılık beklemeyin, insanlara faydalı olduğunu bilmek size iyi hissettirecektir.

5.Rutin oluşturmak: Kelime anlamı olarak rutin “yapılması alışkanlık haline gelmiş iş” olarak tanımlanıyor. Rutinler insanın hayatında programlı olmasına ve stresin azalmasına sebep olur. Rutinler kişiye özeldir. Bu nedenle hangi aktivitelerden mutlu oluyorsanız o şekilde düzenleyebilirsiniz. Sabahları devamlı olarak limonlu su içmek bile bir rutindir.

“İyi alışkanlıklar ve disiplin üzerine inşa edilen bir günlük rutin, başarılı olanları diğerlerinden ayırır. Rutin, olağanüstü güçlüdür.” — Darren Hardy

6.Sağlıklı yaşam: Ruhunuz kadar bedeniniz de önemli, bu nedenle dikkatinizi ihtiyaçlarınıza verin. Düzensiz uyku, sağlıksız beslenme tarzı, hareketsiz yaşam sizi hayatının her alanında geriletir. Egzersiz ve doğa yürüyüşlerinizi rutinlerinize ekleyin.

7.Mükemmel olma arayışından uzaklaşın: Sürekli eleştirilen iç sese sahip olmak psikolojik yıpranmayı da beraberinde getirir. Depresyon, kaygı, öfke gibi duyguları yaşatır. Bununla birlikte hayatın içindeki keyifleri, eğlenceleri, kaçırmanıza yol açar. 

8.Profesyonel destek: Tüm bunlara rağmen kendinizi iyi hissetmiyor, işler içinden çıkılmaz bir hal alıyor gibi geliyorsa uzmanlardan destek almaktan çekinmeyin.

Instagram

Facebook

'Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio' 

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı