İnsan Psikolojisini İnsana En İyi Aktaran 10 Yerli Film

10. Kaçıklık Diploması

Aynı adlı romandan Tunç Başaran tarafından sinemaya aktarılan filmde bir depresyon hastasının yaşamından ve hastalığından kesitler veriliyor.

IMDb Puanı: 6,4

Kaçiklik diplomasi (1998)

9. Mustafa Hakkında Herşey

Çağan Irmak, Fikret Kuşkan'ın canlandırdığı Mustafa karakteri üzerinden Oedipal karmaşa, güçlü üst benlik ve içsel çatışma gibi kavramları başarıyla işlemiştir.

IMDb Puanı: 7,7

Everything About Mustafa (2004)

8. Gece Melek Ve Bizim Çocuklar

Genelde toplum dışına itilmiş, alt kültür insanlarının yaşantıları üzerine yoğunlaşmış bir Atıf Yılmaz filmi. Toplumsal tabuları ve karşıt tepki oluşturma  mekanizmasını başarıyla işleyen bir film. Başrol oyuncuları Uzay Heparı ve Derya Arbaş ne yazık ki erken yaşlarda aramızdan ayrıldılar. Kendilerini saygıyla anıyoruz.

IMDb Puanı: 7,0

Gece melek ve bizim çocuklar (1994)

7. Cazibe Hanım'ın Gündüz Düşleri

Gene bir İrfan Tözüm filmi. Senaryo Macit Koper'e ait. Bu kez başrolde Hale Soygazi var. Usta yönetmen toplumsal baskı sonucu bireyin sığındığı fantazilerin ve regresyonun cinsel dürtülerin bastırılmasında yetersiz kalışı, otorite figürlerine yönelik ambivalent tutumları ve ardından gelen gerçeklikten kopuş sürecini oldukça başarılı bir biçimde işlemiş. Özellikle psikanaliz severlere psikanalitik metaforların zenginliği açısından şiddetle önerilir.

'Yaşam bir düş değildir, ancak bir düşe de dönüşebilir.'  -Novalis

IMDb Puanı: 6,9

Cazibe Hanim'in gündüz düsleri (1992)

6. Fazilet

Bu kez Hülya Avşar'ın baş rolde olduğu bir İrfan Tözüm filmi. Ayrıca rahmetli Yaman Okay'ı ve bu filmdeki müthiş performansını belirtmemek olmaz. İdealize edici aktarım olgusu usta tarafından başarıyla işlenmiş. Psikolojik içerikli olduğu kadar toplumsal içerik yönünden de oldukça başarılı.

IMDb Puanı: 6,8

Fazilet (1990)

5. Gizli Yüz

Elbette büyük usta Ömer Kavur'u es geçecek değiliz. Orhan Pamuk'un bir öyküsünden uyarlanan bu filmde surete aşık olma teması üzerinden içsel dürtüler ve dış gerçekliğin çatışması ve bir gerçeklikten kopuş öyküsü anlatılıyor.

IMDb Puanı: 7,3

Gizli yüz (1991)

4. Babam ve Oğlum

2005 yapımı Çağan Irmak filmi, sırf Gestaltçı bir duygu boşalımı sahnesi ve Çetin Tekindor'un bu sahnedeki performansı açısından bile görülmeye değer.

IMDb Puanı: 8,7

My Father and My Son (2005)

3. Teyzem

Halit Refiğ'in yönettiği ve Ümit Ünal'ın senaryosunu kaleme aldığı film her ne kadar yapım olanaklarının kısıtlı olması sonucu teknik açıdan bazı hatalar içerse de ensest tabusunu cesur bir biçimde işlemesi ve psikoza giden süreci ve semptomları oldukça başarılı ve gerçekçi bir biçimde aktarması nedeniyle oldukça başarılı bir eser.

IMDb Puanı: 7,7

My Aunt (1987)

2. Takva

2006 yapımı bu filmde Erkan Can  tam anlamıyla oyunculuk dersi vermektedir. Kimlik algısı, içsel çatışma ve gerçeklikten kopuş toplumsal/dini öğelerle birleştirilerek başarıyla işlenmiştir.

IMDb Puanı: 7,5

Takva: A Man's Fear of God (2006)

1. Anayurt Oteli

Herhalde  Yusuf Atılgan'ın aynı adlı romanından Ömer Kavur'un beyaz perdeye aktardığı bu eserin listenin zirvesinde yer almasına kimsenin itirazı olmaz. Macit Koper'in aşmış bir oyunculuğuyla topluma ve kendine yabancılaşmış bir bireyin tükenmeye giden ruhsal süreci başarıyla yansıtılmıştır. 

IMDb Puanı: 7,9

Motherland Hotel (1987)

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"