Prostat İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Erkeklerde en sık karşılaşan sorunlardan biri prostattır. Genellikle 50'li yaşlardan itibaren ortaya çıkan prostat hastalıkları bazen genç erkeklerde de problem haline gelebilir. Özellikle erkeklerin çoğunda prostat büyümesi görülebilmektedir. Ancak bu durum her erkekte aynı şekilde ilerlemez. Bazen prostat içinden idrar kanalına doğru büyüme olur, bazen de idrar torbasının içine doğru büyüme gerçekleşir. Bu tür hastalıklar yaşlandıkça daha da artış gösterir. Tedavi edilmediği durumlarda mesanede büyük hasarlara yol açabileceği gibi ölümle de sonuçlanabilir. Peki, prostat için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar...

Prostat, idrar torbasının hemen altında, bağırsakların ön tarafında bulunur. Mesane ve penis arasında bulunan bu yapı, idrar torbasının çıkışını saran bir salgı bezidir. Prostat spermi beslemekle ve korumakla görevli bir sıvı salgılar. Prostata özgü antijen denilen bu sıvı, ejekülasyon sıvısındaki meninin sıvılaşmasını sağlar. Aynı zamanda boşaltım sisteminde görevlidir. Boşaltım esnasında mesanedeki idrar, prostat sayesinde taşınır. Bundan dolayı prostatta oluşabilecek herhangi bir sorun vücudun normal işleyişini bozar. Prostat hastalıkları ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Prostat Hastalıkları ve Belirtileri

Prostatta görülen en yaygın hastalıklar prostat kanseri, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat iltihabıdır. Prostat kanseri, erkeklerde sık görülen kanser türüdür. Prostat dokularını oluşturan hücreler anormal hareketler göstererek tümör yapıları oluşturur. Kanserli hücreler sadece prostatın tek bir kısmında değil, pek çok kısmında da gelişim gösterebilir. 

İyi huylu prostat büyümesinin sebebi ise kesin olarak bilinmemektedir. Prostatın iç kısmındaki bezler idrar yolunu daraltacak şekilde büyür. Bu durum çoğu zaman sıkıntı oluşturmaz. Ancak ileri ki dönemlerde mesane kasında zorlanmadan kaynaklı birtakım hasarlar gelişebilir. Prostat iltihabı ise genellikle genç üreme çağındaki erkeklerde daha sık ortaya çıkar. Bu iltihaba bazen cinsel yolla bulaşan bakteriler neden olurken, bazen de geçirilen ameliyatlardan kaynaklanabilir. Prostat hastalıklarının genel belirtileri ise şunlardır:

  • İşemeye başlamada ve sonlandırma zorluk

  • Zayıf veya kesikli idrar akışı

  • İdrarda yanma ve ağrı

  • Sık işeme ihtiyacı

  • Mesaneyi tam boşaltamama hissi

  • Geceleri sık sık idrara çıkma

  • İdrarda veya menide kan

  • Ağrılı boşalma

  • Kasık, bacak, bel, sırt ve bacak ağrıları

  • İdrar damlaması

Prostat İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Prostat belirtileri gösteren kişilerin hastanelerin üroloji bölümlerine gitmeleri gerekmektedir. Erken dönemlerde prostat hastalıkları herhangi bir şikayete yol açmayabilir. Bu durumda uzman hekimler parmak ile prostat muayenesi yapar. Ayrıca Prostat Spesifik Antijen testi, idrar analizi, ultrasonografi, multiparametrik prostat, füzyon prostat biyopsisi de gibi işlemlerde uygulanabilmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Erkeklerde Çok Sık Görülen Prostat Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kanser Olma Riskini Minimuma İndirin! Prostat Küçültmeye Yardımcı 15 Besin

Popüler İçerikler

Arnavutluk Yeni Bir İslami Devlet Kurmayı Planlıyor: Alkol Yasağı Yok, Kadınlar İstedikleri Gibi Giyinebilecek
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Fatih Altaylı Kendisini Eleştiren Bir Sosyal Medya Kullancısına Verdiği "Şaft" Cevabı ile Gündem Oldu