Propaganda'dan Fazlası: Çılgınlıklarıyla Bilinen Kuzey Kore'nin Şaşırtıcı Resim Sanatı!

Birleşmiş Milletler tarafından 'sistematik, yaygın ve ağır insan hakları ihlalleri' yapmakla suçlanan bir ülke Kuzey Kore. Ülkenin başında ise hepimizin acımasız yönetimi, tuhaf davranışları ve ülkemizde yapılan capsleri ile bilenen Kim Jong-Un var. 

Genelde pek alışık olmadığımız biçimde, kamuoyunda 'olumlu' bir haber ile yer aldı K. Kore. Washington DC'de gerçekleştirilen sergide Amerikalılar Kuzey Kore resim sanatı ile karşılaştılar ve beklediklerin daha iyi bir izlenim edindiler. 

Biz de o sergide yer alan resimlerden bazılarını sizlere sunuyoruz. 

1. Washington DC'deki Amerikan Üniversitesi'nde düzenlenen “Kuzey Kore Sosyalist Gerçekçiliği” sergisinde gösterilen resimler sergiye katılanları şaşırtmış durumda.

Elbette resimlerde görülen birçok sahne, bizler için fazlasıyla melodram ya da propaganda niteliğinde görünebilir. Resimlerde anlatılan sahnelerin birer kahramanlık hikâyesi olduğu ise çok açık.

2. Ancak uzmanlara göre bu resimler sadece birer propaganda aracı olmaktan çok daha fazlasına sahip.

Sanatçı ve küratör BG Muhn beş yıl boyunca K. Kore’deki müzelerden ve ülke

dışındaki koleksiyonerlerden eser toplayarak  geçirdi. Amacı ise siyasetin gölgesinde kalan zanaat göstermekti.

“Ben K. Kore sanatına hayran oldum ve onların sanatı hakkında hiçbir şey bilmediğimi düşündüm.', diyor.

3. "Bu bizim hayallerimizin ötesinde", diyor Muhn. "Kuzey Koreliler sadece nükleer silah değil, sanat da üretiyorlar... ve ben onların sanatlarına hayranım."

4. Kuzey Kore’deki sanat stüdyoları aracılığıyla, hem diğer ülkeler için hem de Kuzey Kore'deki kamu alanları ve müzeler için sanat eserleri üretiyor.

Galeride görülen eserlerin birçoğu 1960’lardan günümüze kadar uzanan farklı tarihlerde yapılmış çalışmalar.

5. Bu yapıtların hepsi yağlı boya yerine "Chosonhwa" isimli mürekkep ve pirinç kağıdının kullanıldığı teknik ile yapılmış durumdalar.

6. Bu teknik sayesinde yenilikçi resimler yapmak mümkün oluyor. Resimlerin çoğunda güçlü bir politik mesaj olmasına karşın, sanatsal açıdan yine de ince eserler olarak görülüyor.

7. Resimlerde Batı etkisini de görmek mümkün. Yeni resimlerde bu etkiyi daha net biçimde görmekle beraber, eski resimlerde de bu etki görülebiliyor.

8. Tüm bunlara karşın bu resimleri açık birer propaganda unsuru olarak görebilirsiniz. Amerikan Üniversitesi Sanat Müzesi Direktörü Jack Rasmussen ise bu resimlerin propaganda yönünün olmasının sanat değerini azaltmadığı görüşünde.

9. "Batı sanat tarihinin çoğu kilise propagandası oldu..."

'Batı sanat tarihinin çoğu kilise propagandası oldu' diyen Rasmussen bu eserlerin 1940'larda yapılan Amerikan resimleriyle büyük benzerliklerin olduğunu söylüyor ve 'bu eserler, her düzeyde sanatsal açıdan başarılıdır', diyor ve gülümseyerek ekliyor: “Yine de bu resimleri gördükten sonra çoğu insanın K. Kore’ye yerleşmek isteyeceğini düşünmüyorum.” 😊

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
21.07.2016

Aklıma Köy Enstitüleri geldi.Her öğrencinin birer sanat dalıyla ilgilenmekte olduğu , her türlü teknik eğitimi , öğretimi doğanın ortasında gördüğü bir ortam.Bazıları yine başlar komünizm böyle ,şöyle demeye.Sorsan kimse bilmiyor köy enstitülerinin neden kapandığını.

Pasif Kullanıcı
21.07.2016

Başlarım sürrealizm akımına. Bana hemen Kuzey Kore sanatı bulun lan bayıldım.

21.07.2016

Tuhaf ülke bu kuzey kore

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ