Evet, bu fotoğrafların ne benimle ne de ailemle bir ilişkisi var. Bunu özellikle vurgulamak isterim. Bu fotoğraflardan sadece İskenderun’daki evin görüntüsü doğru.
Tüm Türkiye Hatay’dan gelen biri olarak sizinle gurur duyuyor.
İnsanların aşıyı aldıklarını ve bundan mutlu olduklarını görmek bana çok büyük enerji ve güç veriyor. Elbette bizim yaptığımızla birçok insanın gurur duyuyor olmasının da bilincindeyim. Bunu anlıyorum. Özellikle biz Türkler, bizden birileri birşey başarınca, çok seviniyoruz. Bu, Türk insanının çok güzel bir özelliği. Türkiye’de insanların gurur duyması bana güç veriyor. Ama aynı zamanda sorumluluk da yüklüyor. Bu durumda insanın yaptıklarına iki kat daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.
Grip aşısında olduğu gibi her yıl yeniden aşı olmak gerekecek mi?
mRNA aşısını bilgi içeren ve ardından kendi kendini silen bir e-posta haberiyle kıyaslayabiliriz. mRNA’da güzel olan, kalıcı olmaması. Kaybolup gidiyor. Ne kadar süre kalıcı olacağını şu an bilmiyoruz. Ama bağışıklık cevabı bir hafıza işi. E-posta yoluyla üzerinde ‘önemlidir’ işareti bulunan ve ne yapılması gerektiğini söyleyen bir haber aldığınızda, bu haber yok olsa, silinse veya bir daha bulanmasa bile, hafızada tutuyorsunuz. Bizim bağışıklık hafızamız da öyle çalışıyor. Bağışıklık sistemine bir haber geliyor ve o bu habere göre hareket ediyor. Bu bir tür hafıza olarak yıllarca kalabilir. Ama hafıza, bu virüs antijeninde yıllarca kalır mı şu an bilmiyoruz. Bunu bekleyip göreceğiz ve aşının bir yıl mı yoksa daha fazla mı koruyup korumayacağını ancak uzun bir yoldan sonra öğrenebileceğiz.