Prof. Dr. Özgür Demirtaş: 'Hiçbir Ülke Bu Kadar İnsanı Mülteci Olarak Alamaz, Alsa Bakamaz, Baksa Sorun Çıkar'

Türkiye'nin gündemindeki göçmen konusu ile ilgili görüşlerini açıklayan ekonomi profesörü Özgür Demirtaş, 'Dünyanın hiçbir ülkesi 80 milyonluk nüfusa 3-5 milyon insanı mülteci olarak alamaz. Alsa bakamaz. Baksa sorun çıkar. Ekonomik dengeler bozulur. O ülkenin gerçek vatandaşları arasında (ne yaparsanız yapın) işsizlik artar. Kültür uyuşmadığı için halk arasında sürtüşme çıkar. Demografik yapı bozulur…' dedi.

Demirtaş, kendisi gibi düşünenleri ırkçılıkla suçlayanları da samimiyete çağırarak 'Evine bir mülteci aile alıp bakacaksın. Şunu desinler konuşanların %90’nı susmak zorunda kalır. Yani ideolojik laf salatasından başka bir şey değil' dedi.

Fotoğraf: Twitter / @RusenTakva

Türkiye'deki 3.5 milyon Suriyeli ile İran sınırından ülkeye giren Afgan göçmenler sosyal medyanın son günlerdeki ana gündem maddesini oluşturuyor. Bir kesim düzensiz göçmenlere karşı çıkıyor diğer kesim onları ırkçılıkla suçluyor. 

Tartışmaları başlatan ise yaklaşık iki hafta önce Van'dan gelen göçmen görüntüleri oldu. Ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Suriyelileri ülkelerine geri göndereceğiz çıkışı geldi.

Kocaeli Gebze'de Afgan uyruklu bir kişinin istismar etmek istediği 17 yaşındaki Ayşegül'ü ağır şekilde yaralaması da göçmenlere yönelik öfkenin artmasına neden oldu.

Sosyal demokrat kimliğiyle tanınan eski CHP milletvekili Fikri Sağlar, kısa süre önce Suriyeliler ile ilgili bu paylaşımı yaptı ve bir hayli tepki gördü. 👇

Irkçılıkla suçlanan Sağlar, eleştirilere yanıt olarak "Bir ülke ne kadar mülteci/sığınmacı/göçmen kabul edebilir?" diye sordu.👇

Göçmen konusu ile ilgili sürtüşmeler devam ederken görüşlerini açıklayanlardan biri de Prof. Dr. Özgür Demirtaş oldu. 👇

Kişisel Twitter hesabından paylaşımlarda bulunan Demirtaş şunları yazdı:

  • 'Mülteci aileler çok zor durumda. Her millet, her ülke, her devlet yardım etmeli. Ancak ilk yapılması gereken şey mültecilerin, mülteci olmasını yaratan koşullara sebep olmamak. İkinci yapılacak şey sınırlardan kontrolsüz geçişi kesinlikle engellemek. Üçüncüsü astronomik sayıda mülteci kabul etmemek. 

  • Dünyanın hiçbir ülkesi 80 milyonluk nüfusa 3-5 milyon insanı mülteci olarak alamaz. Alsa bakamaz. Baksa sorun çıkar. Ekonomik dengeler bozulur. O ülkenin gerçek vatandaşları arasında (ne yaparsanız yapın) işsizlik artar. Kültür uyuşmadığı için halk arasında sürtüşme çıkar. Demografik yapı bozulur… 

  • Elbette her ülke elini taşın altına koymalıdır. 50 bin-100 bin insana 80 milyonluk ülke bakar, belgelenerek gelmiş mültecileri 80 milyonluk ülke idare eder. Ama siz milyonlarca mülteci ile doğru kararlar alamazsınız.

  • Şimdi gelelim samimiyet testine: Dağdan bayırdan, kontrolsüz bir şekilde, belgesiz bir şekilde, gelen mültecilere ‘bu şekilde ve bu sayıda gelmesinler’ gibi aklı başında yorum yapanlara: ‘Sen Faşistsin vs vs’ diyenlere şu şartı getireceksin: Tamam kardeşim bu büyüklükte ve bu hızda ve bu kontrolsüzlükte gelen mültecilere tepki gösterenlere faşist diyebilirsin ama bir şartla: Evine bir mülteci aile alıp bakacaksın. Şunu desinler konuşanların %90’nı susmak zorunda kalır. Yani ideolojik laf salatasından başka bir şey değil. 

  • Türkiye elbette ki zor durumda olan insanlara baksın. Ama çok daha az sayıda ve ülkeye yararı olacaklara ve eğitimlilere öncelik vererek (mümkün ise)… Yoksa bu ülke yol geçen hanı değil kardeşim. Eğer verdiğimiz vergiler ile bakılan, askerimizin koruduğu sınırlardan elini kolunu sallayarak geçen mülteci sayısını az bulan var ise. Açsın evini, ödesin kendi cebinden parasını ve o kişiler bu ülkede suç işler ise kendisi de sorumlu olsun. Bak bakayım bir kişi o zaman ağzını açıp tabii gelecekler diyebiliyor mu? Uzaktan davulun sesi hoş gelir. 

  • İşin garip yanı ülkede dil-mezhep-köken-cinsiyet ayrımı yapmama konusunda sınıfta kalmış kişiler bu konuda hümanist taklidi yapıyor. Önce sizler ülkede özgürlükçü bir yapı kurun. Kendi vatandaşlarınıza özenilen hayat standartlarını sağlayın. Ondan sonra diğer milyonlara bakalım”

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Suriyeli Misafirlerimizi Memleketlerine Uğurlayacağız' Sözleri İnsanları İkiye Böldü!
Kızı Saldırıya Uğrayan Baba: '15 Yıldır Oy Verdiğimiz Sayın Cumhurbaşkanım, Bu Sizin Eseriniz'
Diyarbakır'da Polis Kontrolünden Kaçan Göçmenlerin Görüntüleri

Popüler İçerikler

MHP Paylaştı: Devlet Bahçeli’nin Yürüyüş Görüntüleri Sosyal Medyada Gündem Oldu
Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Yine Ateş Püskürdü: "Birinci Bölüm Bitti, İkinci Bölüm Geliyor"
Melike Şahin'in Katıldığı PES Programında Zeynep Bastık'ın Lan Şarkısı Övülünce Tadı Kaçtı
YORUMLAR
18.07.2021

Diğer ülkelerin çöp kutusu oldu Türkiye, ülkesinde değer görenleri, meslek sahibi olanları avrupa aldı, pek bi halta yaramayan it kopuk da bize kaldı. Bayramlaşmaya giden itleri bu ülkeye geri alan da, neyse şimdi çoluğum çocuğum var...

18.07.2021

Ben açıkçası rahatsızım. Geldiler, yediler içtiler artık ülkelerine gitsinler. Zira nerde çokluk orda bokluk.

18.07.2021

Bu adamı faşistlikle suçlayanlar bizi suçlayabilirler sorun yok. Adına ister faşist deyin ister başka bir şey. Ülkemizde orta doğu faresi İSTEMİYORUZ. Defolup gitsinler ülkemizden. Nereye gidecekleri de zerre umrumuzda değil!

TÜM YORUMLARI OKU (17)