Prof. Dr. Naci Görür, 'Bu İşin Şakası Yok' Dedi, Marmara'yı İşaret Etti! 'İki Fay Peş Peşe Kırılırsa...'

 İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof.Dr. Naci Görür, olası İstanbul depremine ilişkin Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlenen 'Marmara Depremi ve Sanayide Deprem Etkisi' konulu panelde konuştu. 

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremi hatırlatan görür, 'Güney bölgesinde 2 fay birbirini tetiklemek suretiyle kırıldı. Bu da peş peşe kırılabilir. O zaman depremin büyüklüğü 7,5'e kadar çıkabileceğini düşünüyoruz.' ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz haftadan bu yana Marmara'da meydana gelen küçük çaplı depremlerin İstanbul'da da hissedilmesi sonrası tedirginlik devam ederken, yer bilimci Prof.Dr. Naci Görür'den dikkat çeken bir uyarı daha geldi.

Gebze Ticaret Odası ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen etkinliğe katılan Görür, olası depremden sanayi kuruluşlarının da etkileneceğini belirterek uyarılarda bulundu.

Kuzey Anadolu Fayı'nın, Marmara Denizi'ndeki yapısını anlatan Görür, 'Marmara Denizi'nde Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu var. 3 kollu bir fay, bu fay kilitli bir fay. 'Kilitli bir fay' demek enerji biriktiriyor. Bu kol günün birinde kırılacak. Kırıldığı takdirde, en fazla 7 büyüklüğüne varabilir. Eğer kolun 45 kilometrelik uzunluğunun tamamı kilitli olup, kırılırsa 6 ve üzeri deprem olur. İkinci kol ise Yeşilköy açıklarından, orta Marmara, Silivri açıklarına kadar. Bu kola 'Kumburgaz kolu' diyoruz. Yaklaşık 70 kilometre uzunluğundadır. Bu kırıldığı takdirde, minimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretir.' ifadelerini kullandı.

Görür, Silivri açıklarından başlayan ve Tekirdağ'a giden fay kolunun ise 1912 yılında Şarköy depreminde kırıldığına işaret ederek, "Dolayısıyla enerji biriktirdiğini düşünüyoruz. Kırılıp da ayrı bir deprem oluşturmayacağını düşünüyoruz. Kırıldığı zaman bu kol da 7,2'lere varan deprem üretebilir." dedi.

Marmara bölgesinde beklenen depremin, birçok farklı senaryoyla gerçekleşebileceğine değinen Görür, 'Biz depremin, Kumburgaz kolu üzerinde başlayacağını düşünüyoruz. Daha sonra başka bölgeleri kıracağını veya 6 Şubat'ta güneyde olan depremdeki gibi fayın diğer kolları da kırılabilir. Güney bölgesinde 2 fay birbirini tetiklemek suretiyle kırıldı. Bu da peş peşe kırılabilir. O zaman depremin büyüklüğü 7,5'e kadar çıkabileceğini düşünüyoruz.' ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi'nin ortasında oluşan deprem boşluğunun mutlaka kırılacağını söyleyen Görür, '1912 ve 1999 yıllarında Marmara Denizi'nin iki tarafında da deprem olmuş. İkisinin ortasında 1766 yılından beri deprem yok. O aradaki deprem boşluğu muhakkak dolacak. Bunun başka bir yolu yok. Doğuda ve batıda deprem olursa, ikisinin arası muhakkak kırılmak zorundadır. Bu bölgenin periyodu doldu. Bu işin şakası yok.' şeklinde konuştu.

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
19.12.2023

Hocam yorma kendini, boşver. Bu millete bilim falan yaramaz. Önlem alınabilecekken, faciaya dönüşen her musıbete mukadderat diyen bir topluma anlatamazsın. Bırak ölen ölsün, uyuyan uyusun....

19.12.2023

milleti surekli asagilamak nedir cahil? siz kimsiniz

Pasif Kullanıcı
19.12.2023

Geliyor gelmekte olan 😔

19.12.2023

Allah Yardımcımız olsun İNŞAALLAH

TÜM YORUMLARI OKU (18)