Türkiye'de 1 Temmuz'dan itibaren kısıtlamaların tamamen kalkmasıyla beraber vatandaşların sanki salgın bitmişçesine kişisel korunma önlemlerini de bırakmasının çok tehlikeli olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Akova, önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin en büyük aşı faz çalışması olan Sinovac Faz 3 çalışmasının koordinatörlüğünü de yapan Prof. Dr. Akova, aşılanmanın tam olarak istenen düzeyde olmadığı bu günlerde maske kullanmayı bırakmanın ciddi bir hata olduğuna değindi. Prof. Dr. Akova sözlerini şöyle sürdürdü:
'Türkiye'de şu anda yapılan büyük bir yanlış var. 1 Temmuz'dan itibaren davul zurna ile tekrar eski halimize döndük. 2019'daki gibi, sanki pandemi öncesi dönemdeymişiz gibi, maske kullanımı minimumda, kalabalıklar korkunç düzeyde, yurtdışından özellikle Delta virüs salgını olduğu bilinen ülkelerden (Rusya olmak üzere) çok sayıda turist geliyor. O turistlerin olduğu turizm bölgelerinde de maske kullanımı neredeyse yok, kapalı ortamlarda önlemlere dikkat edilmiyor. Bence şu anda esas bilimsel kanıt, ister varyant olsun, ister orijinal virüs olsun, hastalığa karşı en etkili yöntem halen maske ve diğer korunma önlemleri. Kalabalık ortamlarda, havalandırması olmayan ortamlarda maskesiz ve uzun süreli bulunmak en büyük risk faktörü.'
Aşı olalım covi-19d a karşı. Çevremizi bilinçlendirelim. Bırakın aşı karşıtları büyük resmi görmeye devam etsin. Bir çoğumuz salgının ne kadar büyük tahribat yaptığına şahit olduk..
Şurdaki yazıları düzgün okuyun lütfen kaç doz aşı olduğunun veya aşı olup olmadığının bi önemi yok eğer sen maske mesafe hijyene dikkat etmiyorsan. Aşıdan önce herkesin maskesini takması lazım özellikle kapalı alanlarda ve çok kalabalık yerlerde. Şu aşıyı artık düzgün anlayın aşı olunca kurtulmayacağız bu hastalıktan, maske takınca kurtulacağız. Aşı olunca kurtulcak olsaydık şu an İsrail ve İngiltere'de vakalar böyle yüksek olmazdı.
Ben iki doz sinovac bir doz biontech aşı oldum. Çevremde de herkes oldu ve bir yan etki görülmedi. Bu yan etkiler milyonda beş on görülen aşı ile direkt ilişkisi olmasa dahi rapor edilmek zorunda olan durumlardır. Fakat covid 19 kaptığınızda 100de 13.8 ihtimalle hastalığı ağır geçirme ve kalıcı hasar kalma ihtimali var. Sevdiklerinize bulaştırmak da cabası. Aşı siz hasta olsanız dahi yoğun bakımlık olmanızı %95 -99 oranında önler. Aşı hastalik kapmanizi yüzde yüz önler kimse diyemez çünkü antikor üretme potansiyeli herkesin farklıdır. Ayrıca virüs yeni mutasyonlar geçirebilir aşının etkisini azaltan. Aşı olsanız dahi, taşıyıcı olabilir çok hafif geçirirken farketmeyip aşı olmamış birine bulaştırabilirsiniz. Tedbiri elden bırakmayın.