Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 5 Aşamalı Koronavirüs Mücadele Planını Açıkladı: '1 Hafta Uygulansa, Bulaşma Yüzde 97 Azalır'

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgına karşı 5 aşamalı mücadele planını açıkladı. Ceyhan, 'Bu aşamalar bir hafta bile uygulansa bulaşların yüzde 97’sini engelleyebilirsiniz' dedi. 

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan koronavirüsle mücadelede atılması gereken 5 adımı açıkladı. 

Şu anda yeterli tedbir alınmadığını söyleyen Ceyhan, “Halka sadece maske, mesafe ve hijyen deniyor ancak ek önlemlere ihtiyaç var. Vaka sayılarını halkın uyum oranını düzelterek azaltmayı planlıyoruz ama hiçbir ülkede bu uygulama başarılı olmadı. Bu aşamalar bir hafta bile uygulansa bulaşların yüzde 97’sini engelleyebilirsiniz” dedi.

Ceyhan, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

Mesailer kademelendirilmeli

İşyerleri çalışanlarını farklı saatlerde işe başlatmalı. Bu, toplu taşımalarda yığılmaların önüne geçmeyi sağlar.

Toplanmalara sınırlama gelmeli

Arkadaş, akraba toplanmaları 10’u geçmemeli. Taziye evlerinde aynı anda en fazla 15 kişi olmalı. O kişiler çıktıktan sonra yeni kişiler gelebilmeli. Tabii ki maske, mesafe kuralı uygulanarak. Asker uğurlama törenleri 25 kişiyi geçmemeli. Düğün ve nişanlarda açık veya kapalı mekana göre değişen, metrekareye bağlı kişi sayısı belirlenmeli.

İnsanlar gittikleri adreslerde kaydedilmeli

Bizim en büyük sorunlarımızdan biri de virüs taşıyanların gittikleri illerde yeni vakalar oluşturmaları. Örneğin İstanbul, Ankara gibi illerden Diyarbakır, Gaziantep, Isparta’ya gelip odak oluşturuyorlar. Bu nedenle insanlar gittiği adreslerde kaydedilmeli. Herkese kurallara uyacaklarına dair (maske, mesafe, hijyen) belge imzalatılmalı. Yapılan kontrollerde kişinin kurallara uymadığı görülürse yüksek cezalar verilmeli.

Günde 100 bin test yapılmalı

Test politikası değişmeli. Türkiye’de günlük 100 bin test yapılmalı. Günlük test sayısının belirtisi olmayan kişilere yönelik de olması gerekiyor. ‘Bu kişi hasta mı’ diye yapılan testin yanında, ‘Bu kişi virüsü bulaştırıyor mu’ diye de test yapılmalı. Örneğin, sağlık personeline gişe ve danışma memurlarına, şoförlere, hizmet personeline, uçaktaki kabin görevlilerine mutlaka test yapılmalı. Çünkü bu kişilerin bulaştırıcılık oranları yüksek.

65 yaş üzerine güvenli alan ve zaman dilimi ayarlanmalı

65 yaş ve üzeri kişiler için güvenli alanlar ve zaman dilimleri ayarlanmalı. ‘Sizin için şu parklarda, şu sahilde güvenli ortam oluşturduk’ denmeli. Korkudan evden çıkamayan önemli sayıda kişi var. Bu insanlar dışarı çıkabilmeli. Örneğin vergi dairelerinde, bankalarda sadece o kişilere belli zaman dilimlerinde hizmet verilmeli.

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Kızılcık Şerbeti'nde 4 Kişinin Öldüğü Patlama Sahnesi Nasıl Çekildi?
Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler
YORUMLAR
07.08.2020

Bizi corona değil, bu düşük yaşam standartları öldürüyor, keşke bunun içinde önlem alınsa.

Alanya da turizmciyim. Bayramda virüsün çok olduğu Ankara ve Konya lı yurttaşlarımız geldi. Ne yazı ki bırakın sosyal mesafeyi maskeyi, adamlar üstü çıplak sadece şortla şehit merkezinde gezdiler. Virüsle adı sanı anılmayan şehir bayramdan sonra hastalık tavan yaptı. Şu saatten sonra da birşey yapılamaz. Keşke bayramda yetkililer çalışsaydı.

07.08.2020

hal yere tüküren insanların oldugu bu ülkede kimse birşey uygulamaz.

TÜM YORUMLARI OKU (18)