Prof. Dr. Kurnaz BM'in İklim Raporunu Değerlendirdi: 'İstanbul 3 Adaya Bölünecek'

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Birleşmiş Milletler'in en kapsamlı küresel ısınma raporunun ardından değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Kurnaz, 'Dünyadaki deniz seviyesi yaklaşık olarak 70 metre yükselecek. Deniz seviyesi 70 metre yükseldiğinde şu an bulunduğumuz mekanların çoğu sular altında kalacak. İstanbul 3 adaya bölünecek. Bu durum yakın bir zamanda olmayacak, ama biz böyle devam edersek eninde sonunda karşımıza çıkacak' dedi.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, BM iklim raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurnaz, 'BM İklim Raporu ilginç şeyler söylüyor. Raporda, önümüzdeki 100 sene içerisinde deniz seviyesinde yaklaşık 80 santim ile 1 metre arasında yükselme olacağı belirtiliyor. Tabi bu deniz seviyesindeki yükselme İstanbul'la da tehlike getirecek. Yine rapora göre deniz seviyesindeki 1 metrelik yükselmeyle Haliç'in iç kesimlerinde ve Küçükçekmece civarında deniz sorunlar yaşanabileceği söyleniyor' diye konuştu.

Prof. Dr. Kurnaz, sözlerine şu şekilde devam etti:

'BM İklim Raporunda, 'Batı Antartika'nın artık tam olarak ne zaman eriyeceğini tahmin edemeye biliriz' cümlesi yer alıyor. Yine bu bölgedeki buzların çok hızlı erimesi mümkün. Bu buzlar erken eriyecek olursa, İstanbul, İzmir gibi kıyı şehirlerinde deniz seviyesi çok hızlı bir şekilde birkaç metre artacak. Bu duruma vatandaş açısından bakarsak, ev alacak kişilerin deniz kenarlarını tercih etmemeleri gerekecek. Yine belediyeler yapacakları metro çıkışlarının ağzını, denize değil de karaya vermeyi tercih etmesi gerekecek.'

'Deniz seviyesi artarsa İstanbul Boğazı'nda sorunlar yaşanacak'

Deniz seviyesi bir metre artacak olursa İstanbul Boğazı'nda sorunlar yaşanacağını belirten Prof. Dr. Kurnaz, 'Denize kıyısı olan yerler, evlerinin önüne duvar yapmak zorunda kalacak. Yine şu anda Türkiye'nin tarım alanlarının önemli bir kısmı da bu bağlamda zarar görecek. Deniz seviyesi bir metre yükselecek olursa, deniz yüz metre içeri girecek' şeklinde konuştu.

'Deniz seviyesi yaklaşık olarak 70 metre yükselecek'

Küresel ısınmayla sadece Avrupa'nın değil, dünyanın da haritasının değişeceğini söyleyen Prof. Dr. Kurnaz, 'Küresel ısınmanın sonunda dünyadaki deniz seviyesi yaklaşık olarak 70 metre yükselecek. Deniz seviyesi 70 metre yükseldiğinde şu an bulunduğumuz mekanların birçoğu sular altında kalacak. İstanbul 3 tane adaya bölünecek. Bu durum yakın bir zamanda olmayacak ama biz böyle devam edersek eninde sonunda karşımıza çıkacak. Yine dünyanın neresi buzul, neresi çöl, neresi orman olduğu tamamen değişecek. Şu an Sahra Çölü dediğimiz yer 6 derece kuzeye kayacak. Bu durumdan dolayı güneyde çöl olan bölgelerin bir kısmı orman olmaya başlayacak. Trabzon, Samsun ve İstanbul gibi Türkiye'nin kuzey bölgelerinin iklimi bu yüzyılın sonunda Antalya, Adana İklimi gibi olacak' ifadelerini kullandı.

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
11.08.2021

Önümüzdeki 100 sene diyor. Bu kafada dünya 2030'dan 2050'ye kadar zaten çok daha fena felaketlere gebe şuanda. 100 seneye kadar 80 cm su yükselmiş - yükselmemiş, bunun herhalde çok da ciddi bir önemi olmayacaktır. Ki zaten sen daha insanları 10 sene içinde olabilecek felaketlerden korkutup önlem aldıramazken, 100 sene sonrasıyla mı korkutacaksın. Bugün yaşayan hiç kimsenin görmeyeceği bir zamandan bahsediyoruz :D 100 senemiz yok arkadaşlar bu kafada. 2050'ye kadar karbon neutral olacağız falan laflarına da kanmayın, çok geç. Hemen 10 sene içinde olunabilmesi lazım büyük ölçüde. Ve evet, bu senelerdir aralıksız konuşulan covidden katbekat önemli bir mesela. Covid %90'ınızı öldüremez ama bu hepimizi öldürür.

Pasif Kullanıcı
11.08.2021

Oohhhh Rantçılar bayram etti.. bol bol sahil bol bol arsa

11.08.2021

Hocam daha ona gelene kadar dur bakalım Gulf Stream denen okyanus akıntısının yavaşlamaya başladığı tespit edildi ki daha uzun zaman olması beklenmiyordu. Bu akıntı hani şu "The Day after tomorrow" filmindeki ani iklim değişikliğine sebep olan akıntı. O filmdeki kadar abartı olmasa da bu akıntının durması demek diğer akıntıları da etkileyerek tüm dünyayı etkileyecek bugüne kadar görülmemiş kasırgalar, soğuk ve sıcak hava dalgalarının ortaya çıkması demek. O noktaya geldiğinde zaten insanların önemli bir kısmı muhtemelen dünyaya veda edecek. Kalanların da yükselen denizlerden daha ciddi sorunları olacak. O yüzden özellikle yeni nesile diyorum ki "mümkün mertebe yiyin, için, mala vurun" ileride şikayet edip durduğunuz bugünleri bile çok arayacaksınız.

11.08.2021

Gulf stream sıcak hava getiriyor o yavaşlarsa havalar soğumaz mı sadece?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ