Prof. Dr. Doğan Yaşar, 'Soğuma demek, kuraklık demektir. Soğuma demek, kıtlık demektir. Bu nedenle, soğumadan korkacağız. 90'lı yıllardan beri hep şunu söylerim; 2020'lere kadar küresel ısınma artarak devam edecek. Tıpkı 900'lü yıllarda olduğu gibi. Ama 2022, 2023 veya 2024 olur. Bu dönemlerde biz, mini soğumaya gireceğiz. Sıcaklık mola verecek. Bu molada, İstanbul Boğazı'nın donduğunu göreceğiz. İstanbul Boğazı'ndan karşıdan karşıya yürüyerek geçilecek. En son 1929 yılında geçildi. 2- 3 yıla kadar tekrar bekliyorum' dedi.
Küresel soğumanın getireceği sorunlara değinen Prof. Dr. Doğan Yaşar, 'En önemli sorun kuraklık olur ve yağışlar çok düşecektir. İkinci olarak tarım ürünlerinde çok ciddi düşüşler olacaktır. Anadolu için bu durum, muhteşem avantajlı bir dönem olabilir. Düzgün bir tarım politikasıyla, biz cari açığımızı kapatırız. Çünkü bu dönemde buzullar, Orta Avrupa'ya kadar inecektir. Kuzey Avrupa'da hiçbir şekilde tarım yapılamayacaktır. Bizde de verimlilik düşecektir. 10 kilogram yerine 3 kilogram alacağız. Ama bizde yine de bir verimlilik olacaktır. Az da olsa alacağız. Ürettiğimiz tarım ürünleri değer kazanacak' dedi.
doğan bey o kaşe montuyla beni kesinlikle ikna edemez.
bunun olacağını birçok yabancı kaynak da söylüyor ve bu aslında iyi bir şey değil. mini soğuma dediği, kutuplarda erimedir aslında. buzullar eridikçe dünyada genel bir soğuma olacak fakat bu soğuma kutuplarda yeni buzullar oluşturmayacak. tamamen kaynak tüketerek dünyanın kendini soğutma çabası. bu soğumanın sonu çok daha fazla sıcak getirecek.
bir bilim insanindan cikacak sozlere pek benzemiyor. iklim gibi cok karmasik bir mekanizmada su tarihde bu olacak diye ifadeleri kullanmak cok zor. hoca olabileceklerden bahsetmistir, haberi yapanlar sansasyon icin bu ifadeleri kullanmistir ayri konu. sogumanin kendisine gelirsek ihtimal disi degil. su an gronlandda amerikanin kuzeyindeki buzullarda gollerde ciddi bir tatli su birikmesi var, yakin zamanda kuzey atlantige cok ciddi miktarda tatli su salmasi bekliyor. bir anda yuksek miktarda tatli su salinirsa kuzey atlantikde isi dagilimini saglayan deniz akintilari durur buda ingiltere, iskandinavya yani kuzey avrupanin cok hizli sogumasina neden olabilir. bogazin donma kismina gelirsek 1929da bogaz donammisti. tuna nehrinden gelen buzul bogazi doldurmustu. gene aynisi olabilir. ihtimal disi seyler degil ama su yilda olacak diye kesin ifadeyi kimse kullanamaz, keza bunlari kelebek etkisiyle yaratan cok karmasik dinamikler sozkonusu.