Prof. Dr. Alpay Azap Uyardı: 'Böyle Giderse Temmuz Sonuna Kalmadan 4. Dalgayı Yaşarız'

1 Temmuz’dan itibaren uygulanan normalleşmenin rehavete sebep olduğuna dikkat çeken Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, “Bu sefer aşıların da çok miktarda gelmiş olması, ‘Bu salgın bitti’ havası yarattı. Deltanın toplumumuzda yayılmakta olduğunu düşününce bu, dehşet verici bir durum” dedi.

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, RS FM’de Sinan Onuş’la Ankara Masası programına konuk oldu ve koronavirüs ile mücadele konusunda akla takılan tüm soruları yanıtladı:

Delta varyantı Türkiye’de ne kadar yaygın?

“Son rakamlarla ilgili Sağlık Bakanı’nın da açıklaması vardı. Kendi hastanemizde de görmeye başladık. Delta varyantını tanıyan ve 4-6 saat arasında sonucu çıkan PCR kiti var. Bundan sonra çok daha iyi bir veri tutma şansı olacak. Toplumda var olması, hızla yayılacağının kesin kanıtıdır. 10 ise sayısı zaten, 10 gün sonra 100 olacak. Delta varyantı çok hızlı yayılıyor.”

Salgının sonu görüldü mü yoksa erken mi rehavete kapıldık?

“Bizde şöyle bir rahatlama oldu, daha önce hiç bu kadar olmamıştı. Bu sefer aşıların da çok miktarda gelmiş olması, ‘Bu salgın bitti’ havası yarattı. Deltanın toplumumuzda yayılmakta olduğunu düşününce bu, dehşet verici bir durum. Herkes aşılanıyor ama varyantlara karşı aşının etkisi azalıyor. mRNA aşılarının bile etkisi azalıyor, yüzde 95 koruma sağlarken yüzde 70 ila 80’e düşüyor. Ama tabii bu iki doz yapıldıktan ve 14 gün geçtikten sonraki rakam. İngiltere’de tek doz Biontech aşısının deltaya karşı sadece yüzde 33 koruma sağladığı hesaplandı. Büyük çoğunluğumuz bu virüse karşı, özellikle deltaya bağışık durumda değiliz. Bunaldınız ama biz de çok bunaldık. Böyle giderse Temmuz sonuna kalmadan 4. dalgayı yaşarız diye düşünüyorum. Bizim merkezimize başvuruda artış olmaya başladı. Aşağıya doğru inen vaka sayısı eğrisi, iki hafta önce yatay seyre geçti. Son bir haftadır da artış seyrine geçmiş görünüyor. Bunun delta olduğunu da düşünürsek çok hızlı tırmanacaktır. Temmuz sonunda ciddi sayılarla karşılaşabiliriz.”

Koronavirüs aşılarına acil kullanım onayı çok mu hızlı verildi? Aşılar güvenli mi?

“İnsanların kafasında, olması gerekenden daha mı hızlı oldu diye şüphe oluştu tabii. Bunun birkaç nedeni var. Virüsün nasıl bir virüs olduğu, bütün genetik haritası, daha salgının birinci ayı bitmeden tüm dünya tarafından öğrenildi. Çin’deki araştırıcılar virüsün genetik haritasını paylaştılar. Eski yıllara göre teknoloji de çok gelişmiş durumda. Bu aşı çalışmalarında etkililik dediğimiz, geliştirilen aşının insanlar üzerinde toplumsal yaşantı içerisinde ne kadar olduğunu gösteren Faz-3 çalışmadır. Toplumda çok yaygın olmayan hastalıklarda Faz-3 çalışması yıllarca sürer. Ancak burada hastalık milyonlarca kişiyi hastalandırdığı için Faz-3 çalışma çok hızlı ilerledi. Güvenlikle ilgili genelde bir yıllık, iki yıllık izlem sonunda ruhsat verilir. Ama pandemideyiz ve bekleme şansımız yok. İkincisi de aşıların ciddi yan etkileri, ilk iki ayda ortaya çıkar. Bu, tarihte hep böyle oldu. Acil kullanım onayı verecek olan kuruluşlar ‘2 ay yeterli’ dedi. Yan etki olmayınca objektif bir şekilde acil kullanım onayı verildi. 3.2 milyar doz aşı uygulandı dünyada. Ciddi yan etki görülmedi.”

Her yıl aşı olacak mıyız?

“O biraz virüsün değişimine, aşıların oluşturduğu bağışıklık yanıtına bağlı. Yüksek düzeyde bağışıklık üreten mRNA aşıları için en az 9-12 aylık koruma olacak. Daha da uzayabilir. Sinovac gibi inaktif aşılar için ise bu süre 3-6 ay arası kadar da kısa olabiliyor. Yeni ortaya çıkacak ve aşının etki edemeyeceği bir varyant olursa yeni aşı gerekir. Mevcut aşıda kaçan bir varyant olursa o varyanta yönelik aşı üretilecek. O zaman herkes yeniden aşılanacak.'

Sputnik

Popüler İçerikler

Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
YORUMLAR
06.07.2021

Ya sikecem deltasını varyantını, yeter yahu, biz bir Avrupa ülkesi değiliz, bizi virüs değil fakirlik öldürecek, delta virüsünün öldürme oranı ile işsizlikten, fakirlikten ölme oranını hesapladığınızda, açlıktan ölme ihtimaliniz çok yüksek, bu açıklamayı yapanların durumu belli ki iyi, aman bize bulaştırmayın da size ne olursa olsun havasındakiler de artık beni iyice irrite etmeye başladı.

06.07.2021

iyi de bu olay sadece bize özgü değil ki. tüm insanlıkta aynı hareket var. sanki avrupada hiç delta yok da bi bizde çıktı. herkes bıktı aq 1.5 yıldır. napsın insanlar. dünyanın her yerinde aynı ekonomi yok. bu yüzden virüsün bulaşı bitmiyo. bulaştıkça varyant oluyo. nabalım işte bilime güvendik aşıyı da olduk e tamam düşün yakamızdan. bulaşacaksa da bulaşacak. aşının da amacı bu değil mi zaten? aşılı kişi hasta olduğunda ölmeyecek, hafif atlatacak. bu kadar insan üremeden önce düşünseydiniz. valla bana maskeden falan gına geldi artık. mesafeyi korumaya çalışıyorum. kolonya zaten hep cepte. aşı da var. e tamam olmayalım daha bişey yeter

06.07.2021

Ya siktirin gidin baştan adam gibi destek çıksaydınız herkes kapatsaydı turistleri de karantinaya alıp öyle soksaydınız. Borcun içinde debeleniyo millet bir açıl bir kapat. 2 senedir pandemide lab dersi alamıyorum 3.sınıfa geçicem bilgim yok bok gibi yönettiniz hala böyle giderse şöyle giderse bu olur ölelim zaten iyi standartlarda yaşamak da çok mümkün gözükmüyor

TÜM YORUMLARI OKU (22)