İngiltere Premier Lig yetkilileri BBC'ye taraftarların internete gol videoları koymasının önüne geçeceklerini söyledi.
Dünya Kupası sırasında sosyal medyaya binlerce izinsiz gol videosu konuldu.
İngiltere'de sezon yarın açılıyor ve bu eğilimin devam etmesi bekleniyor.
Fakat Premier Lig, telifli görüntüleri yayınlamanın yasa dışı olduğunu söyleyerek, taraftarları görüntüleri internete koymamaları konusunda uyardı.
Üstelik televizyonda görüntüyü dondurup geriye alabilme imkanı her isteyenin bir maçın istediği bölümünü görüntüye almasını müthiş kolaylaştırdı.
Dünya Kupası'nda bir golü mü kaçırdınız, ne gam!
Vine yoluyla sosyal medyaya bir kaç dakika içinde yüklenen görüntüler taraftarlara belli anları defalarca seyretme ve paylaşma imkanı veriyor.
Fakat bir çok futbolsever bu tür videoları Twitter gibi sosyal paylaşım alanlarına koymanın telif yasalarını çiğnemek anlamına geldiğinin farkında değil.
Premier Lig yetkilisi Dan Johnson BBC Newsbeat programında 'Taraftarların bir şeyi görüp, anında yakalamalarını ve paylaşmalarını anlıyorsunuz tabi, ama nihayetinde, yasaları çiğnemiş oluyorlar' dedi.
Televizyon şirketleri Premier Lig maçlarını gösterebilme hakkını elde edebilmek için milyonlar ödüyorlar.
Johnson 'Bu telif haklarının ihlalidir ve futbolseverlere bu görüntüleri paylaşmamalarını tavsiye ediyoruz. Twitter ile işbirliği içinde, bu tür faaliyetleri engellemek amacıyla gif ya da Vine tarama teknolojileri geliştiriyoruz' diye konuştu.
Premier Lig yetkilisi 'Biliyorum keyif kaçırıcı gibi geliyor kulağınıza, ama telif haklarımızı korumak zorundayız' diye ekledi.
İngiltere Premier Lig maçlarını üç sezon gösterebilmek için Sky Spor ve BT Spor 3 milyar sterlin ödeyerek bir rekora imza attılar.
Sun ve Times gazeteleri de maçların internet sitelerinde yayın hakkını satın aldı ve insanların bu görüntülere ücretsiz ulaşabilmesi fikrinden çok rahatsızlar.
Premier Lig gollerini gösteren Sun+'ya abone olmak için ayda 8 sterlin (yaklaşık 29 Türk lirası) ödemek gerekiyor.
Bu siteler, topun ağlara dokunuşundan itibaren iki dakika içinde videoları izleyicilerine sunmaya çalışıyor.
Sun gazetesinin Spor bölümü editör yardımcısı Dean Scoggins da bu yayın hakları için büyük paralar ödediklerini ve gazetenin avukatlarıyla yasadışı paylaşımlar konusunda atacakları adımları değerlendirmekte olduklarını söyledi.
Resmi olmayan paylaşımların kalitesi çok iyi olmayabilir ama önemli olan bedava olmaları.
İnternetteki en çok kullanılan futbol Vine hesaplarından bazılarının yüzbinlerce takipçisi var.
Televizyonlar daha gollerin tekrarını tamamlamadan görüntüleri sosyal medyaya aktaran bir kullanıcı Nick, 'Ben yapmasam, bir başkası mutlaka koyacak' diyor ve golden sonraki saniyeler ve dakikalar içinde çok sayıda görüntünün internete düştüğünü söylüyor.
Twitter ise bu konudaki tutumunu, 'Vine kullanıcıları üçüncü tarafların haklarını ihlal eden içerik koyamazlar' diye özetliyor.