Prematüre Retinopatisi (ROP) Nedir?

Prematüre retinopatisi, erken doğum ya da düşük kiloya sahip bebeklerde sık görülen bir göz hastalığıdır. Genellikle prematüre bebeklerin gözlerinde anormal kan damarı büyümesi sonucu ortaya çıkar ve daha da önemlisi tedaviye geç kalındığında kalıcı körlüğe sebep olan ciddi bir durumdur. Bu açıdan erken doğan bebeklere uygulanacak olan tarama testlerinin her biri zamanında yapılmalı ve olası prematüre retinopatisi durumunda gerekli müdahaleler acilen başlatılmalıdır. Peki, prematüre retinopatisi (ROP) nedir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Prematüre retinopatisine tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Normalde gözdeki kan damarlarında gelişim doğumdan önceki birkaç hafta da tamamlanır, prematüre bebekler ise gözdeki kan damarları henüz tam olarak gelişmeden rahimden ayrılırlar. Bu sebeple küvezde maruz kalınan yüksek düzeyde oksijen, ilaç, ışık ve sıcaklıklar nedeniyle prematüre retinopatisi ortaya çıkabilir. Aynı zamanda gözdeki bu anormal gelişime, anemi, E vitamini yetersizliği ve solunum komplikasyonları da ön ayak olabilir. Peki, prematüre retinopatisi (ROP) tam olarak ne demek? İşte detaylar…

PREMATÜRE RETİNOPATİSİ (ROP) NE DEMEK?

Kısaca ROP olarak ifade edilen prematüre retinopatisi, çocukluk çağında kalıcı körlüğe sebep olan nedenlerin başında gelmektedir. Erken doğan ve düşük kiloya sahip prematüre bebeklerin gözlerindeki retina tabakasındaki damarsız kısımlarda meydana gelen ve sinir tahribatına neden olarak görme problemine sebep olan bir rahatsızlık olarak tanımlanır.

PREMATÜRE RETİNOPATİSİ TANISI NASIL KONUR?

Prematüre bebeklere doğumun ardından olası riskli hastalıklara karşı bazı taramalar yapılır. Hastanelerin yenidoğan bakım ünitelerinde sıklıkla bebeklerin göz muayeneleri yapılarak ROP tanısı konabilir. Dışarıdan bakıldığında herhangi bir belirti vermediğinden prematüre bebeklere uygulanacak testlerin zamanında mutlaka yapılması önerilir. Göz arkasının muayenesi ile tanısı konan bu hastalığın varlığında hastalığın şiddeti ve evresine yönelik 2-3 günde bir sıkı takip ile aniden tedaviye başlanır.

PREMATÜRE RETİNOPATİSİ (ROP) TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Genellikle erken evrelerde tedavi uygulanmadan gözde kan damarlarının oluşumu sıkı bir takiple gözlem altına alınır. Ancak ROP’un ilerlemesi halinde lazer tedavisi ile retinanın kenarındaki normal kan damarı olmayan alanlar yakılır. İlerleyen dönemlerde retina ayrılması söz konusu olursa cerrahi bir operasyon devreye girebilir. Kalıcı körlüğün önlenebilmesi açısından tedavinin uygun zamanda ve hızlı bir biçimde yapılması son derece önemlidir. Tedavinin ardından bebekler uzun dönem takip altına alınarak ileride ortaya çıkabilecek olası göz problemlerine karşı önlemler alınabilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Gerçek Parmak Kız! Sadece 226 Gram Ağırlığında Doğan Dünyanın En Küçük Bebeği Emilia
Prematüre Doğan Kişilerde, "Kronik Hastalık Kaynaklı Ölüm Riski" Daha Yüksek

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu