Popüler Kültürü Etkileyen Kuğuların Ölmeden Önce Çok Güzel Şarkı Söylediği Fikri Gerçek mi Yoksa Efsane mi?

Merhabalar. Yaygın bir efsane vardır: Kuğular ölmeden önce güzel şarkı söylerler. Bu efsane günümüzde başta müzik olmak üzere politikadan oyunculuğa ve bilime kadar ustalar için kullanılır. Son şarkısı, son konuşması, son oyunculuğu... Peki kuğuların ölmeden önce şarkı söylediği gerçek mi yoksa rivayet mi?

Detaylar içerikte!

Bir kuğu şarkısı, bir müzisyen, oyuncu veya sanatçı gibi yaratıcı bir kişinin emekli olmadan veya ölmeden hemen önce yaptığı son eylemi, jesti veya performansını ifade eden bir metafordur.

Aynı zamanda bir politikacı, iş lideri veya iktidardaki başka bir kişi tarafından yapılan son konuşma veya eyleme de atıfta bulunmak için bu kuğu şarkısı metaforu kullanılabilir.

Ancak bu metafor özellikle müzisyenlerle ilişkilendirilir ve bilinen en eski kullanımlarından biri Franz Schubert'e ilgilidir. Avusturyalı besteci, yaratıcılığının zirvesindeyken sağlığı kötüleşir ve 1828 yılında 31 yaşındayken ölür.

Ölümünden kısa bir süre önce yazılan ve ölümünden sonra Tobias Haslinger tarafından yayınlanan 14 şarkıdan oluşan koleksiyonunun adı Schwanengesang yani 'Kuğu Şarkısı' anlamına gelir.

O zamandan beri klasik bestecilerin son eserlerinin çoğu kuğu şarkıları olarak kabul edildi. Örneğin Pathétique Senfonisi olarak da bilinen Çaykovski'nin Si minör Senfoni No 6'sı da bunların arasındadır.

cdn.shopify.com

Pop müzikte, The Beatles'ın Abbey Road'u ve Freddie Mercury hâlâ hayattayken çıkan son parçası olan The Show Must Go On, zamanın testinden geçmiş kuğu şarkılarına örnektir.

Metafora gelince kuğuların ölmeden önce bir şarkı söylediği eski bir efsanedir. Ezop'un The Swan and the Goose adlı masalında, bir adam bir kaz ve kuğu satın alır. Bunlardan ilki besiye alınıp yenmesi, ikincisi ise şarkısı için saklanır.

Kazı öldürme zamanı geldiğinde adam aşçısını onu getirmesi için gönderir ama hava karanlıktır ve aşçı bir kuşu diğerinden ayırt edemez. Yanlışlıkla kuğuyu alır ve ölümle yüzleşen kuğu hayatını kurtaran bir şarkı söylemeye başlar.

Başka bir Antik Yunan rivayeti de MÖ 458'de Aeschylus'un Agamemnon'unda bulunur. Oyunda Clytemnestra, Cassandra'nın ölümünü "son ağıtını söyleyen" bir kuğuya benzetir. Sonraki birkaç yüzyıl boyunca efsane çok geniş bir alana yayılmıştır ve sonunda bir atasözü haline gelmiştir.

Atasözünün geniş kapsamına rağmen kuğuların ölmeden önce gerçekten güzel bir şarkı söylemediği uzun zamandır kabul ediliyor. Pliney'nin yazdığı 10 ciltlik ansiklopedisi Naturalis Historia'da, "gözlemler ölen kuğunun şarkı söylediği hikayesinin yanlış olduğunu gösteriyor" yazıyor.

Buna rağmen kuğu şarkısı fikri Batı kültürüne nüfuz etti. The Parlement Of Foules'da Chaucer, kuğuyu "öldüğünde şarkı söyleyen" kıskanç bir kuş olarak tanımlar. Shakespeare şiirlerinde birçok kez kuğuya atıfta bulunur. Özellikle Venedik Taciri'nde Portia, "O seçimini yaparken müziği çalsın / Sonra kaybederse kuğu gibi bir son yapar. " yazar.

Gelelim gerçeklere... Kuğuların ölüm anına kadar sessiz bir yaşam sürdükleri ve son nefeslerinde güzel bir şarkı söyledikleri rivayet edilir. Ancak kuğular oldukça sosyal hayvanlardır; sürüyle gezerler ve hiç sessiz değillerdir. Yani şarkı söylediklerini anlamak kolay değildir.

Kuğuların ölmeden önce şarkı söyleyip söylemediklerini anlayamamamızın nedeni şarkı mı söylüyor yoksa çığlık mı atıyor onu bilmiyor oluşumuz. Çünkü kuğular bu sesi her zaman çıkarır.

Sonuç olarak aslında kuğular ölmeden önce "güzel" bir şarkı söylemez, bu sadece onlar gibi sosyal varlıkların sürekli çıkardığı seslerdir. Ancak metaforun çıkış yeri tam olarak budur. Yani kocaman bir efsane!

Bunlar da İlgini Çekebilir

Van Gogh'tan Bob Ross'a! Sanata Dair Hiçbir Yerde Duymadığınıza Emin Olduğumuz Birbirinden Şaşırtıcı 25 Bilgi
Tablolarında Boya Olarak Kendi Kanını Kullanan Filipinli Ressam Elito Circa'nın Akılalmaz Hayat Hikayesi
İlk Bakışta Sıradan Bir Aile Portresi Gibi Görünmesine Rağmen Gizemlerle Dolu Meşhur Tablo: Amerikan Gotiği

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi